Forside Produkter Mobil

Apple gav politikeres private data til Trump-administrationen

-
Det som sker på din iPhone burde blive på din iPhone (foto: recordere.dk)

Privatlivs-kampagnen omkring iPhone sættes nu i et dårligt lys af en skandale i det amerikanske justitsministerium under den tidligere præsident.

Hvis man spørger Apple, er iPhone lig med privatlivsrettigheder. Apple har i flere år fremhævet sine satsninger på det digitale privatlivsområde, især i forhold til ærkekonkurrenten Google og Android-økosystemet og Facebook, som Apples CEO Tim Cook har kritiseret offentligt.

Ved WWDC-keynoten i sidste uge blev det digitale privatliv kaldt for en ”fundamental menneskeret”. Der blev gjort særlig meget ud af iPhones muligheder for at passe på brugerens data, og siden har Apple fulgt op med en decideret reklamekampagne. Det sidste er en eskalering af marketing-indsatsen på området, og det virker som om, Apple planlægger at gøre privatliv til et af de største salgsargumenter for iOS 15 og efterårets kommende iPhone.

Annonce:

Men kun få dage efter WWDC-annonceringerne og udrulningen af den føromtalte markedsføringskampagne, brød en historie ud i amerikanske medier, der ifølge eksperter har stillet et alvorligt spørgsmålstegn ved grænserne for Apples privatlivs-politik.

Apple har nemlig ifølge New York Times udleveret personlige data vedrørende to medlemmer af den amerikanske kongres – USA’s svar på folketinget – til den forhenværende regeringsadministration under daværende præsident Donald Trump. Dataudleveringen skulle være sket som følge af en dommerkendelse, der kom direkte fra justitsministeriet.

 

(Foto: Apple)

 

Officiel udredning igangsat

Det har vakt opsigt, fordi de to medlemmer er Adam Schiff og Eric Swalwell, der begge spillede fremtrædende roller i Trumps første rigsretssag. Der er nu sået så meget tvivl om, hvorvidt justitsministeriet under Trump fulgte reglerne, at en officiel udredning nu bliver sat i gang.

Dengang begrundede justitsministeriet overfor Apple, at de to kongresmedlemmer var under mistanke for at have lækket fortrolige informationer til medierne. Ud over Schiff og Swalwell udleverede Apple også personlige informationer om Det Hvide Hus’ tidligere topadvokat, Don McGahn. Sidstnævnte ligger angiveligt inde med informationer om Trump, der ville have været katastrofale for den tidligere præsident i rigsretssagen.

 

 

Når det nuværende justitsministerium er skeptiske overfor  forgængernes behandling af sagen, er det blandt andet på grund af den meget målrettede informationssøgning på personer, der udgjorde en decideret trussel mod Trump.

Apple har selv indrømmet, at de udleverede de personlige informationer. Ifølge Politico vidste de to kongresmedlemmer ikke, at disse data var blevet udleveret, før Apple selv gjorde dem opmærksomme på det i sidste måned. Trump-administrationens justitsministerium havde nemlig pålagt Apple at holde udleveringen fortrolig indtil maj 2021.

 

Apple gjorde ikke modstand

Ifølge AP har Apple i en udmelding til pressen fortalt, at de umuligt kunne overlevere de ønskede informationer til myndighederne med mindre de ”gravede igennem de pågældende brugeres konti”. Der blev ifølge Apple ikke udleveret emails eller fotos, men firmaet gjorde heller ikke noget for at bekæmpe ordren i dommerkendelsen.

”Det er svært at udfordre denne type forespørgsler fra myndighederne, men det er ikke umuligt”, sagde Alan Butler, der er direktør for den digitale privatlivsorganisation Electronic Privacy Information Center (EPIC), ifølge AP. Butler mener, at ”der er tale om et klasseeksempel på magtmisbrug fra regeringens side”.

Apple har tidligere modsat sig samarbejde med myndighederne. Det gjorde de specifikt i sagen om en terrormistænkt fra San Bernardino i Californien, hvor FBI bad Apple låse den mistænktes iPhone op, hvilket Apple nægtede. Det lykkedes senere FBI at få låst telefonen op via tredjepart.

 

Annonce:
Forrige artikelTEST: Nanoleaf Shapes – smart modulær belysning
Næste artikelTEST: OnePlus Nord CE 5G – En billig mobil med fokus på det væsentlige
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.