Forside * Featured

Dom: Engagement i danske pirat-sider gav fængselsstraf

-
Foto: Shutterstock.com

En af bagmændene bag danske asgrd.org og nordicbits.eu har fået en fængselsdom.

En 50-årig familiefar fra Middelfart er ved Retten i Odense blevet dømt fire måneders fængsel for at have været med til at gøre tusindvis af film, tv-serier, musik, tegneserier og lydbøger ulovligt tilgængeligt for tusindvis af brugere. Det skriver Anklagemyndigheden i en udmelding.

Manden stod blandt andet for leje af server, køb af domænenavn, udarbejdelse af hjemmeside, opsætning af betalingsløsninger og ydede kundeservice ved at besvare brugeres spørgsmål.

Annonce:

Han var en af flere bagmænd for to ulovlige sider – asgrd.org og nordicbits.eu – med henholdsvis 23.000 brugere og 5.000 brugere, der tilsammen gjorde omkring 27.000 ulovlige filer tilgængelige.

“Den danske film ”Druk” blev blandt andet delt flere tusinde gange uden betaling, og det er klart, at det giver de mennesker, der står bag sådan en film, et økonomisk tab. Men det rammer også alle dem, der arbejder med at lave eksempelvis film og tv – som fx skuespillere og makeupartister, og det rammer samfundsøkonomien og dermed os alle sammen, når statskassen går glip af moms og afgifter”, fortæller Christian Raaholt Hahn som har ført sagen.

Han er anklager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), og fortsætter:

“Derfor er jeg meget tilfreds med dommen i dag, for den sender et klart signal til både bagmænd og brugere om, at der bliver slået hårdt ned”.

Sagen udspringer af, at RettighedsAlliancen i oktober 2020 anmeldte internetsiden asgrd.org til SØIK, da man havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier. Blandt andet var den aktuelle danske film ”Druk” delt flere tusinde gange.

Den 50-årige blev anholdt den 21. december 2020 og blev i et retsmøde bag lukkede døre varetægtsfængslet hen over jul og nytår, mens efterforskningen fortsatte for at identificere yderligere bagmænd. I januar 2021 blev yderligere seks formodede bagmænd anholdt i sagen. De blev sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter og efterfølgende løsladt igen. Der er endnu ikke taget stilling til tiltalerejsningen mod dem, lyder det fra Anklagemyndigheden.

Den dømte modtog dommen på fire måneders fængsel. En måned blev af retten gjort ubetinget, mens tre måneder er betinget.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.