Forside Nyheder

Folk bruger Google Maps til at mindes døde venner og familie

-
(Foto: Hannes Grobe CC-BY-2.0)

I en ny trend på sociale medier lægger folk Street View-billeder op af bortgangne nære og kære.

Livsstil, kultur og adfærd har det med at påvirke teknologiens udvikling, men det modsatte er også samtidig tilfældet. Det vrimler med eksempler på adfærd, der tidligere var normalt og udbredt, men som nu er forsvundet.

Tænk for eksempel over, hvor mange telefonnumre, du engang kunne huske i hovedet. Eller hvordan den telefonsamtale-relaterede udtalelse ”Det er til dig” på ingen måde giver mening længere. Men adfærdsmønstre forsvinder ikke kun, når teknologien udvikler sig. Nye adfærdsmønstre dukker også op.

Annonce:

Det sker især, når teknologi anvendes til noget andet end det egentlig var lavet til. Internettets hjørnesten, ARPANET, blev f.eks. skabt så modtagere af forskningsstøtte fra det amerikanske militær kunne dele dokumenter og forskningsresultater meget hurtigere. Men det var netværkets besked-klient, der endte med at blive det store hit og dermed skabte e-mail.

World Wide Web var et dokumenthåndteringsværktøj, men folk endte med at blive et slags grafisk brugerinterface til Internettet. Twitter var oprindeligt lavet til at give amerikanere et alternativ til gruppe-SMS’er, der var enormt dyre i starten af dette århundrede. I dag er tjenesten en gigant blandt sociale medier. Og sådan kan man blive ved.

Rejs tilbage i tiden med Google Maps

Nu gennemgår Google Maps en lignende udvikling. Folk bruger naturligvis stadig mest Google Maps til navigation, men en ny trend er dukket op, måske ansporet af COVID-pandemien. Folk bruger simpelthen Google Maps til at mindes afdøde venner og familiemedlemmer. Hvis du ikke allerede har gættet det, handler det specifikt om Google Street View.

Som bekendt kører Google rundt og fotograferer næsten hele verden, så du kan se, hvordan en gade ser ud i virkeligheden, og ikke bare som en flad, grafisk repræsentation på et kort. Når Google-kameraerne fanger en person ved et uheld, bliver vedkommendes ansigtstræk gjort udtydelige. Men personens venner og familie kan naturligvis kende vedkommende på tøjet og måske også lokationen.

Trenden afhjælpes af, at Google Street View har en såkaldt ’Time Machine’-funktion, hvor man kan gå tilbage og se, hvad Google fotograferede sidste gang, de kørte forbi. Det var for eksempel sådan, den britiske forfatter Sherri Turner fandt sin mors gamle hus på et billede fra 2009.

”Varmer hjerterne”

Som Turner skrev på Twitter i sidste uge, var der lys i soveværelset på billedet. Det transporterede hende til en tid, hvor ”det stadig er hendes hus, hun stadig er i live, og jeg stadig jævnligt besøger hende med nogle måneders mellemrum”. Hendes tweet har p.t. næsten 220.000 likes.

Samme dag begyndte folk at lægge lignende historier og billeder op på @Fesshole, en Twitter-konto, der primært tweeter personlige indrømmelser. Blandt dem er utallige billeder af folks nære og kære, som de har mistet i de senere år – hvilket naturligvis også indbefatter COVID-pandemien.

Google har også fået øje på trenden. Til Recode siger en talsperson, at selv om de gerne vil minde folk om at Google Maps og Street View ikke har som hovedformål at agere mindevæg, så ”varmer det hjerterne” hos Google, at folk bruger systemet på denne måde.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.