Forside * Featured

Sådan kommer Apple TV til at understøtte Spatial Audio

-
Foto: Apple.

Til efteråret vil du kunne omforme ægte surround-spor til Apples virtuelle surround og afspille lyden i trådløse øretelefoner.

Da vi i går skrev om den officielle lancering af Apple Music Lossless, stod det klart at man i første omgang ikke vil kunne lytte til hi-res-musik i sine AirPods via f.eks. iPhone. Apples trådløse øre- og høretelefoner benytter den hårdere AAC-kompression via Bluetooth, og det bliver der ikke pillet ved lige foreløbig.

Det er imidlertid anderledes med Apples virtuelle surround-format, Spatial Audio. Allerede nu kan ejere af AirPods Pro- og Max-modellerne lytte tusindvis af musiknumre, der er forberedt til at give lytteren en bedre fornemmelse af placering i rummet.

Annonce:

Men selv om mange sikkert sætter pris på at kunne lukke øjnene og pege i retning af der, hvor guitaristen står, og samtidigt føle det nødvendigt at vende sig om for at se trommeslageren, er det nok på videofronten, der er mest efterspørgsel på virtuel surround. Og her har Apple til efteråret tænkt sig at gøre noget for alle dem, der gerne vil se film, mens resten af huset sover.

Til efteråret, når den næste, færdige version af tvOS kommer, vil sidstnævnte indeholde understøttelse for Spatial Audio på AirPods Pro og Max. Det gav Apple små hints om ved deres åbningspræsentation i forbindelse med WWDC i mandags. Men nu har firmaet lukket lidt mere op for posen med detaljer.

Skræddersyet virtuel surround

Til Engadget fortæller Apple nemlig, at indhold med 5.1-, 7.1- og Dolby Atmos-surroundspor på Apple TV-boksen vil kunne opleves i Apples dyrere øre- og hovedtelefoner med Spatial Audio. De ægte surroundformater omformes altså til Spatial Audio, sådan at du kan få én på surround-opleveren uden at andre i huset behøver lytte med.

Nu er virtuel surround naturligvis langt fra noget nyt, men eftersom Apple har kontrol over såvel hardware og software i hele kæden fra konvertering af surroundsignalet til brugerens ører, er det alligevel værd at holde øje med.

Det betyder blandt andet, som Apple beskrev det i mandags, at Spatial Audio kan bruge sensorerne i AirPods Pro og Max til at vurdere, hvor brugerens hoved befinder sig, og indrette konverteringen til virtuel surround efter det.

Der er en anden sammenhæng, hvor denne funktion kan ende med at blive ret brugbar, nemlig under FaceTime-samtaler, som vil understøtte Spatial Audio, når iOS 15 officielt lanceres til efteråret. Sensorerne i AirPods Max og Pro vil også arbejde sammen med Apple TV-boksen, sådan at en aktiveringsmenu popper op på TV-skærmen, når øre/hovedtelefonerne er i nærheden.

Overnstående kommer i øvrigt også til at gælde for Macs med M!-chippen ombord fra efteråret.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.