Forside * Featured

Apple Music Lossless er officielt lanceret

-

Du kan nu lytte til musik i høj kvalitet hos Apples streamingtjeneste – hvis dit grej altså understøtter det.

Der var temmelig meget, Apple skulle nå at annoncere ved åbningen af udviklerkonferencen WWDC i går. Nogle af os sad blot og ventede på to nyheder, der aldrig dukkede op. Den ene handlede om Apples kommende MacBook Pro-modeller med en opgraderet Apple Silicon-chip.

Annonce:

Den anden handlede om bedre lydkvalitet på Apple Music. I det sidste tilfælde behøvede de af os, der ventede spændt, ikke være skuffede ret længe. Uden større hurlumhej har Apple nu lanceret Lossless som et muligt kvalitetsvalg på Apple Music.

Apple gav dog et lille hint om det i går. De gjorde et større nummer ud af, at deres virtuelle surround-system Spatial Audio (inklusive Dolby Atmos-understøttelse) nu bliver en realitet på tværs af iOS/iPadOS, tvOS og MacOS.

Det viste sig dog, at denne lydlige opgradering også indeholdt opgraderingen af lydkvaliteten. Hvis du opgraderer din iPhone, iPad eller Mac til den seneste OS-version, skulle du gerne kunne tilgå Lossless-versioner af musikken i Apple Music. Foreløbig er 20 millioner sange tilgængelige i denne lydkvalitet, men på sigt vil hele kataloget (p.t. cirka 75 mio. sange) blive opgraderet.

Nul trådløs

”Lossless” i denne sammenhæng er en af de betegnelser, der kan få enkelte lydeksperter op i det røde felt, for der naturligvis stadig tale om PCM-samplede filer fra pladeselskaberne, som Apple videreformidler via streaming. Det er altså i overførslen fra masteren, der ikke mistes nogle informationer (ifølge Apple).

Det lille Lossless-logo dukker op i Apple Music, når et track eller et album er tilgængelig i den høje kvalitet. (Foto: Apple)

Apple anvender sit eget Apple Lossless Audio Codec (ALAC) til formålet, og som Apple tidligere har meddelt, er nogle af musikfilerne tilgængelige i op til 24-bit/192 KHz-opløsning, mens flertallet stadig kun er i 16-bit/44.1KHz. I den sammenhæng er Apple på linje med konkurrenterne, bortset fra at man ikke skal betale ekstra for hi-res-musikken hos Apple.

Hvad Apple eventuelt mister på at give folk højere lydkvalitet gratis, tjener de dog sikkert hjem på salg af grej. Du kan nemlig ikke bruge nogle af Apples trådløse øretelefoner (heller ikke AirPods Max- eller Beats-hovedtelefoner) til at lytte til Lossless, eftersom disse anvender Apples egen AAC-baserede Bluetooth-codec, som ifølge Apple selv tvinger kvaliteten ned. Heller ikke HomePod kan videreformidle Lossless.

Højeste kvalitet kræver ekstern DAC

Hvis du vil lytte i Lossless.kvalitet på iPhone eller iPad, skal du bruge et kabel og Apples officielle adapter fra Lightning til mini-jack. I den sidder der nemlig en DAC, der kan konvertere op til 24-bit/48KHz-signaler. Vil du helt op på de 192KHz skal du bruge en ekstern DAC, skriver Apple. Det gælder i øvrigt også på Mac. Apple TV 4K understøtter heller ikke højere kvalitet end 24-bit/48KHz.

Men mon ikke, der kommer understøttelse for Lossless i flere af de Apple-modeller, der præsenteres i løbet af resten af året indenfor de respektive kategorier? Og det er da stadig et skridt op, at 16-bit/44.1KHz nu er tilgængelig for de fleste Apple Music-abonnenter uden merbetaling.

Du slår Lossless til under indstillingerne på iPhone, iPad og Apple TV, og under Apple Music-app’ens indstillinger på Mac.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.