Forside Produkter Computere

Microsoft 365: Let adgang til en Windows-PC i en browser via skyen

-

Fremover behøver Mac- Linux- eller Chromebook-ejere måske ikke bekymre sig så meget, hvis de er nødt til at køre programmer, der kun findes til Windows.

Virtuelle Windows-maskiner er ikke ligefrem noget nyt. Virtuelle Windows-maskiner i skyen er heller ikke noget nyt. Men det er nyt, at Microsoft nu giver adgang til Windows som en simpel abonnementstjeneste i skyen, sådan som de allerede gør med Office 365.

Og i lighed med sidstnævnte har Microsoft valgt at døbe deres nye tjeneste Windows 365 Cloud PC.  Akkurat som sky-udgaven af Microsoft 365 kan du få adgang til en Windows-maskine uanset, hvor i verden, du befinder dig – så længe du har adgang til Internettet.

Annonce:

Det betyder naturligvis også, at det ikke længere er så imponerende, når dygtige og kreativt tænkende nørder kan få f.eks. Windows 3.1 til at køre på en iPad, eller få Windows 95 til at køre på Android. Nu kan du få Windows til at køre på hvilken som helst maskine, der kan afvikle en nyere browser.

Hvor opsætning af en virtuel Windows-maskine i skyen tidligere har krævet lidt mere nørderi end lægmand måske er villig til at bruge tid på, er Windows 365 supernem at tilgå ifølge Microsoft. Og det kan altså som nævnt gøres fra såvel en iPhone som et Samsung-TV, så længe browseren fungerer ordentligt.

Kør Windows-programmer på dit TV

Men hvad kan man så reelt bruge det til, vil nogle måske spørge? En Windows PC i skyen, der kører i en browser, vil jo formentlig alligevel ikke kunne køre de mest krævende applikationer særlig effektivt. Og det udelukker jo f.eks. de mange spil, som primært er at finde på Windows-platformen, og som udgør størstedelen af Windows-eksklusive produkter.

For folk, der roder med video- og musikfiler på hjemmeserveren er der dog også andre programmer, såsom Matroska-værktøjer og populære afspillere som Foobar2000, der kun kører på Windows. Og så er det jo en kendt sag, at nye funktioner og indstillingsmuligheder i Microsofts egne Office-programmer kommer til Windows-platformen først.

Hvorvidt disse programmer kan køre effektivt nok i en browser til at være brugbare på f.eks. en Mac, en Linux-boks eller en Chromebook, vil tiden vise. Et andet interessant aspekt for den typiske Recordere-læser er måske også, at du i princippet vil kunne køre Windows-programmer på dit smart-tv eller streamingboks, så længe denne har en browser ombord.

Det vil betyde, at dedikerede og specialiserede medieafspillere, der ikke findes til f.eks. webOS og Tizen på LGs og Samsungs TV-modeller, eller til Android TV på Sonys skærme, alligevel vil kunne bruges. Et eksempel kunne være JRivers medieafspiller, der er god til at afvikle Hi-Res-musik fra en server, men som ikke har en dedikeret app.

Fine specifikationer

De virtuelle Windows-maskiner på serversiden kan sættes op med op til 8 virtuelle CPU’er, 16GB RAM og 512GB lagerplads. Ifølge Engadget er Microsoft også i gang med at udforske, at brugerne kan skrue op for GPU-kapaciteten, men det bliver ikke lanceret fra starten.

Disse specifikationer – hvis GPU-kapaciteten kan øges – kan i princippet betyde, at du kan sætte din egen spilstreaming-server op i skyen, og at en del video- og musikprogrammer på Windows-platformen kan blive nemt tilgængelige på alle platforme.

Men igen, det må komme an på en prøve, hvor godt det fungerer. Microsofts hovedfokus er som sædvanligt erhvervsmarkedet, men omvendt er der nok en god grund til at systemet er gjort så simpelt, at ikke-tekniske brugere også kan være med. Microsoft åbner for Windows 365 Cloud PC 2. august, og har endnu ikke meldt noget ud om pris.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.