Forside * Fokus

EU krav om USB-C til opladning i elektronik rammer Apple

-

EU-kommissionen foreslår lovændring som gør USB-C til EUs standard for opladning.

EU vil gøre kål på elektronikskrot og frustrerede forbrugere der investerer i flere opladere, for at kunne oplade deres elektroniske enheder.

Annonce:

EU-kommissionen fremlægger nu deres forslag til lovgivning, med henblik på at etablere en løsning med en universaloplader for alt relevant udstyr.

Deres forslag til nye EU regler er, til harmonisering af opladning via kabel, er:

  • Et harmoniseret ladestik til elektronisk udstyr: USB-C bliver det fælles stik. Dermed får forbrugerne mulighed for at oplade deres udstyr med den samme USB-C-oplader, uanset udstyrsmærke.
  • En harmoniseret hurtigladerteknologi vil bidrage til at forhindre, at forskellige producenter uberettiget begrænser ladehastigheden, og vil bidrage til at sikre, at ladehastigheden er den samme, når en hvilken som helst kompatibel oplader anvendes til udstyr.
  • Adskillelse af salget af en oplader fra salget af det elektroniske udstyr: Forbrugerne vil kunne købe et ny elektronisk apparat uden en ny oplader. Det vil begrænse antallet af uønskede opladere, der er købes eller ikke bruges. Det anslås, at en reduktion af produktionen og bortskaffelsen af nye opladere vil reducere mængden af elektronisk affald næsten 1 000 ton om året.
  • Bedre information til forbrugerne: Producenterne skal give relevante oplysninger om opladningsegenskaber, f.eks. oplysninger om den effekt, som udstyret kræver, og om den understøtter hurtig opladning. Det vil gøre det lettere for forbrugerne at se, om deres eksisterende opladere opfylder kravene til deres nye apparat, eller hjælpe dem med at vælge en kompatibel oplader. Kombineret med de øvrige foranstaltninger vil dette hjælpe forbrugerne med at begrænse antallet af nye opladere, der købes, og hjælpe dem med at spare 250 mio. EUR om året på unødvendige opladerindkøb.

 

Frustrerede forbrugere

“De europæiske forbrugere har længe været frustrerede over inkompatible opladere i deres skuffer. Vi gav industrien rigelig tid til at komme med deres egne løsninger, men nu er tiden inde til lovgivningsmæssige tiltag for en universaloplader. Det bliver til stor gavn for vores forbrugere og miljøet og er i overensstemmelse med vores grønne og digitale ambitioner”, fortæller Margrethe Vestager, ledende næstformand med ansvar for et Europa, i udmeldingen fra EU.

Med dagens forslag til et ændret direktiv om radioudstyr vil ladestikket og hurtigladerteknologien blive harmoniseret: USB-C bliver standardstikket for alle smartphones, tablets, kameraer, hovedtelefoner, bærbare højttalere og håndholdte videospilkonsoller.

 

Rammer Apple

Valget af USB-C vil ramme Apple iPhones, der fortsat leveres med Lightning-stik. På iPads er Apple dog gået over til USB-C, så næste års iPhone-modeller kan enten komme med USB-C eller helt uden et stik, og alene benytte trådløs opladning.

EU-Kommissionen foreslår dog en 2 års overgangsperiode, så producenterne får tid til at tilpasse produkterne.

Dagens forslag til et ændret radioudstyrsdirektiv skal nu vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet efter den almindelige lovgivningsprocedure.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.