Forside * Featured

Test: Qnap TVS-h1288X NAS

-

Det er de færreste private mennesker der vil bruge over 20.000 kr på en NAS, hvis eneste formål er at opbevare dine filer på lokalnetværket. Og når du har brugt 20.000 så har du ikke engang fået diskene med! Når de 12 bays skal fyldes op med HDD og SDD’er ryger den samlede pris let op på 40.000 kr.

Heldigvis kan TVS-h1288X meget mere end blot at opbevare filer, men langt de fleste funktioner retter sig mere mod den mindre virksomhed end til en forbruger.

Jeg vælger at fokusere på de ting/features som jeg selv ville benytte hvis jeg skulle bruge denne NAS, og så kigger jeg selvfølgelig på performance. Dog skal det siges at jeg med mine tests ikke viser det fulde potentiale, da en business NAS i højere grad fokuserer på perforance ved mange samtidige brugere end på peak ydelse for en enkelt bruger. Dette illustreres meget fint i specifikationerne der f.eks. nævner understøttelse for op til 10.000 samtidige sessions ved CIFS.

Annonce:

Vi kan lige så godt få konklusionen overstået: TVS-h1288X er ikke et produkt jeg vil anbefale til et hjemmesetup. Det er absolut en fed dims, men det er totalt overkill, og man kommer til at betale for en lang række features som man aldrig kommer til at bruge. Hvis behovet blot er en masse netværksforbundet lager kan man sagtens finde/lave langt billigere alternativer.

Men nu har jeg dimsen stående i kælderen til test og så ville jeg da være et skarn, hvis jeg ikke ville lege med den! Ikke mindst er det interessant at se om merprisen på ~11.000 kr i forhold til den TS-h973AX jeg allerede har testet afspejler sig i performance.

Både store- og lillebror understøtter 10 Gbps Ethernet og jeg har benyttet præcist de samme diske under testene, så en eventuel forskel i resultaterne burde være isoleret til forskelle i de to NAS’ers hardware.

Og der er grundlæggende forskel i hardwaren, hvor den “billige” lillebror er bestykket med en AMD Ryzen 4-kerne CPU og max. 64 GB RAM har storebror en 6-kernet Intel Xeon og plads til 128 GB RAM. Dette er særdeles anvendeligt, hvis man planlægger at benytte muligheden for at køre multiple virtual machines, hvor antallet skalerer direkte med mængden af RAM og CPU cores.

Mine performance målinger er lavet ud fra et single-user perspektiv og det er nok en væsentlig del af forklaringen på at jeg ikke ser en signifikant forskel i ydelsen.

Grundlæggende er det et rigtig fint og højt performende produkt, men jeg ser et problem som TVS-h1288X har til fælles med TS-h973AX: Disk performance på virtual machines er for lav, og i øvrigt også ret varierende. Gentager jeg en test kan jeg få ret forskellige resultater. Hvis nu NAS’en var travlt optaget med mange andre brugere/opgaver ville varierende performance være forventelig, men i mit tilfælde hvor min test bruger er den eneste bruger synes jeg ikke det er ok. Før NAS’en helt afskrives som ubrugelig skal jeg lige skynde mig at sige, at ydelsen stadig langt overgår hvad et 1 Gbps link kan håndtere, men når nu der er 10 Gbps til rådighed bliver man jo krævende!

Som med lillebror er det en fornøjelse at overføre filer på et 10 Gbps netværk, og jeg vil da helt klart overveje om ikke tiden er kommet til at min NAS, samt dele af mit netværk skal opgraderes til 10 Gbps.

Se en gennemgang af testene og resultaterne i denne video:

Nørd’o’teket

Denne artikelserie bringes i samarbejde med Nørd’o’teket, hvor du kan læse supernørden Steen Garbers Enevoldsen’s tanker om meget af den teknik du møder i hverdagen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.