Forside Nyheder

Intel-topchef: Chipmangelen fortsætter ind i 2023

-

Situationen bliver bedre i løbet af næste år, men kun langsomt, og efterspørgslen vil først blive mødt året efter.

De mange produkter, der er ramt af den globale chipmangel, kommer til at fylde minimalt på varelagrene noget tid endnu. En person, der grundet sin position bør vide noget om sagen, siger, at vi må vente helt til 2023, før chipmangelen er overstået.

Annonce:

Denne person er Pat Gelsinger, der er CEO for Intel. Nok bliver Intel slået tilbage på sin egen banehalvdel af, at såvel Apple som Google og Intels gamle bonkammerat Microsoft alle er begyndt at lave sine egne chips. Men Intel er dog stadig blandt de største chipproducenter i verden, så man skulle tro, at Gelsinger ved, hvad han taler om.

Ifølge topchefen er vi lige nu i bølgedalen, hvor chipmangelen er allerværst. Herfra skulle det gå fremad, men kun langsomt, hvis Intels fremskrivninger og informationerne fra leverandører med mere holder stik.

”Det vil blive bedre kvartal for kvartal i løbet af næste år” fortæller Gelsinger til den amerikanske business-TV-kanal CNBC, ”men væksten i produktionen vil ske i små fremskridt”. Ifølge Gelsinger bliver det altså ikke i 2022, men først i 2023, at chipproduktionen igen er på niveau med efterspørgslen.

Ikke kun et COVID-problem

Fordi alt fra køkkenudstyr over biler til alle dine yndlingsgadgets efterhånden er baseret på chipset af forskellig art, er chipproduktionen et grundproblem for leverancer af en hel række ting. Verden over er brugtbilsmarkedet skudt i vejret, rent prismæssigt, ganske enkelt fordi det er svært at få nye modeller leveret på grund af chipmangelen.

På forbrugerelektronik-siden har det betydet forsinkelser for bl.a. Apple, mens Nintendo helt måtte droppe en opgraderet 4K-version af den populære Switch-konsol, fordi den japanske spilgigant simpelthen ikke kunne få produceret nok af de rette chips.

Den største årsag til chipmangel-krisen er naturligvis COVID-19. De mange, midlertidige nedlukninger af chipfabrikker og andre elektronik-instanser i bl.a. Kina i begyndelsen af pandemien fik forbrugerteknologi-producenterne til at æde sig igennem lagerbeholdningerne af chips meget hurtigere end forventet. Det er det hul i produktionen, der stadig skaber problemer.

Men det er dog ikke det eneste problem. USA’s handelskrig med Kina havde allerede skruet produktionen ned, før pandemien ramte verden. Oven i det oplever både Taiwan og Californien lige nu tørketilstande, der gør det svært at få nok af det ultra-rene vand, der bruges i chipproduktion.

Og for at det ikke skal være løgn, udbrød der i marts brand i den fabrik, der leverer 30% af hele verdens controller-chips til biler. Det har også haft indflydelse på mangelen.

Annonce:
Forrige artikelPanasonic lukker europæisk TV-fabrik
Næste artikelGoogle sænker gebyret for abonnementer i app-butikken
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.