Forside Nyheder

DuckDuckGo-browser på vej til computeren

-

Søgemaskinen, der er kendt for at holde snuden væk fra dine private informationer, bliver nu også til en privatlivs-fokuseret browser.

Hvis man skal tro statistikkerne, bruger de fleste af os bruger stadig Google, til trods for at vi ved, at tech-giganten suger så mange af vores informationer til sig, som vi giver dem lov til. Det er en stor del af Googles (og stort set alle sociale medieplatformes) forretningsmodel at kunne vise dig skræddersyede reklamer, baseret på informationer, de har samlet ind om dig.

Annonce:

Men hvis du nu ikke bryder dig om at en amerikansk techvirksomhed kigger dig over skulderen, hver eneste gang, du foretager en søgning, har DuckDuckGo i efterhånden mange år været et alternativ. Vel at mærke et alternativ, der var populært blandt privatlivsforkæmpere og data-aktivister.

Du har dog typisk stadig skullet bruge en webbrowser af en eller anden art for at tilgå DuckDuckGo. De mest populære browsere kommer stadig fra større techgiganter, måske lige med undtagelse af Mozillas Firefox. Og så er det jo blot et spørgsmål, om du stoler på techgiganternes løfter om at du helt selv har kontrol over browserens dataindsamling.

Hvis du stoler mere på DuckDuckGo end Google, kan du dog snart også skifte din favoritbrowser på computeren ud med en webbrowser fra firmaet med det halvbesynderlige ande-navn. DuckDuckGo tilbyder allerede en mobilbrowser, men nu er der altså en udgave på vej til computerskærmen, skriver firmaets CEO, Gabriel Weinberg på firmaets blog.

”Fyr” browserhistorikken

Ifølge Weinberg kommer DuckDuckGo-browseren til at given en ”robust” beskyttelse af privatlivets fred, hvilket jo blandt andet i browser-henseende betyder sikkerhed mod skjulte angreb fra hjemmesider med urent mel i posen, som du måske lokkes forbi ved et uheld.

I den lidt sjovere afdeling gør DuckDuckGo det nemmere at slette din browserhistorik. I stedet for at skulle ind i indstillingerne og rode med en række menuer, er der slet og ret en ”Fire”-knap, du kan klikke på. Idéen er hentet fra DuckDuckGos mobile browser-app. Når du trykker på ”Fire” slettes din browserhistorik, al data lagret i browseren og alle dine faner med det samme.

Weinberg skriver endvidere, at DuckDuckGo-browseren vil basere sine website-renderinger på styresystemernes egne systemer til samme. Med andre ord sker fremvisningen af websites ved hjælp af kode, der ligger dybt integreret i OS’et, og derfor skulle det både være hurtigere og interfacet mere strømlinet. Det er også en teknologi, der er hentet fra mobil-appen.

I Windows-tilfældet betyder det, at DuckDuckGos renderingsteknologi er baseret på Edge/Chromium, mens den på macOS benytter sig af Safari/Webkit. I blogindlægget understreger Weinberg, at browseren er bygget op fra bunden. Der er altså ikke tale om ”forking”, hvor en ny browser er baseret på en allerede eksisterende. Det er kun renderingsteknologien fra OS’et, der anvendes.

Gabriel Weinberg har på Twitter bekræftet, at der er en Windows-version på vej, men lige nu er browseren kun tilgængelig for macOS-brugere, der deltager i en lukket betatest. Det betyder dog, at der næppe går mange måneder, før DuckDuckGo-browseren gøres tilgængelig for offentligheden.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.