Forside * Featured

TEST: Bowers & Wilkins Zeppelin (4. gen)

-

Bower & Wilkins Zeppelin har altid været et design ikon for trådløse højttalere, men forsvandt for nogle år siden fra markedet. Nu er den dukket op i en ny version. Vi har testet den nye generation af Zeppelin.

Vil man gerne have en trådløs højttaler, der også ser pænt ud, så har en af mulighederne i mange år været B&W Zeppellin, der med sit unikke design har skilt sig ud af mængden fra firkantede, aflange eller runde højttalere. Den kombinerer det hele med sit aflange Zeppelin luftskib design, og så gør det den så særpræget og smukt at den gør sig godt i de fleste rum.

Den originale B&W Zeppelin dukkede op på markedet for første gang i 2008, og siden da er de nu nået til 4. generation, og nu har den fået så mange trådløse funktioner via WiFi og Bluetooth, at den kan tilfredsstille de fleste. Vi har testet 4. generation af B&W Zeppelin, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Design og installation

Bowers & Wilkins Zeppelin kommer i en kæmpe kasse, der udover højttaleren indenholder strømkabler og en lille instruktion til at hente B&W’s app fra enten App Store eller Google Play.

 

Designet minder som sagt om et Zeppeliner luftskib fra årene omkring 1. og 2. anden verdenskrig, og er simpelt og elegant. Hele forsiden er dækket af stof, der fås i farverne Midnight Grey (mørkegrå) og Pearl Grey (lysegrå). Højttaleren står på en fastmonteret fod, der belyses af et hvidt LED lys, der kan styres fra den medfølgende app. Lyset slukker selv efter noget tid, når højttaleren ikke er blevet brugt.

 

På bagsiden finder man i bunden en tilslutning til 230V, et USB-C stik, som kun kan bruges af service-værksteder, og en reset knap, som kan bruges til at nulstille højttaleren. I toppen af højttaleren finder man en række fysiske knapper som kan bruges til at styre lydstyrke, start/stop og så er der en knap til at vælge om man vil køre WiFi eller Bluetooth.

 

Højttaleren måler 65 cm i længde og er 19 cm. dyb, og den vejer 6,5 kg. Den har to 25 mm (1”) dobbelt-dome tweeter enheder, to 90 mm (3,5”) mellemtone enheder og en 150 mm (6”) woofer enhed.

 

Designet er i min bog elegant og simpelt og godkendt.

Installationen af Bowers & Wilkins Zeppelin er ganske simpel. Man henter app’en til enten iOS eller Android, og så forbinder man højttaleren til sit trådløse netværk, og så er den kørende. Inden jeg startede testen var der en firmware opdatering, som tog et par minutter at lægge på.

 

Masser af trådløse forbindelser, men ingen Chromecast.

Du får WiFi og Bluetooth, og understøttelse for Airplay 2 og Spotify Connect direkte i højttaleren, oven i det er der app support for Spotify, Tidal, Soundcloud, Qobuz, Apple Music, Deezer, Napster og Amazon Prime Music. Desværre er der ikke understøttelse for Chromecast, som nok ville have glædet de mange Android brugere at have understøttelse af det også. Det er en mangel som jeg håber B&W måske kan få med via en software opdatering.

Forbindelsen via Bluetooth 5.0 understøtter aptX Adaptive, og på WiFi understøtter den både 2.4 og 5GHz netværk. Når den er faldet i søvn, så bruger den mindre end 2 Watt strøm. Det gør dog også, at når du starter en AirPlay 2 forbindelse, så kan der gå op til 5 sekunder før den begynder at spille musik.

Men udover manglen af Chomecast, så synes jeg ikke at jeg kan finde mangler i de trådløse muligheder.

 

Hvordan lyder Bowers & Wilkins Zeppelin?

B&W Zeppelin lyder godt, der er masser af plads til både bas, mellemtone og diskant. Den har et bredt sweetspot, og lyder ganske godt uanset hvad musik du smider efter den.

Den drives af class-D digitale forstærkere, der leverer masser af kraft til de 5 højttalere, og selvom der spilles højt så overstyrer bassen aldrig, og det er dejligt for Zeppelin kan virkeligt spille højt.

Det er ligemeget om det er dance, pop, rock eller vokaler du sender efter højttaleren, så finder den via B&W’s egen reference-lyd den bedste Setting for det, og har du selv en personlig reference du bedre kan lide, så kan du indstille bas og diskant selv. Jeg testede den også med udsendelser med meget tale, og også der lød den rigtigt godt. Måske diskanten var lige i overkanten, men ikke mere end det var til at holde ud.

Lyden er klart godkendt

 

App og Amazon Alexa support

App’en som bruges sammen med Bowers & Wilkins Zeppelin kan hentes til både Android og iOS, og giver dig mulighed for at styre lyd og de meget få indstillinger der er, når det gælder lyset under højttaleren, og se om der er firmware opdateringer.

Oven i det kan du tilføje diverse musik- og radiotjenester. Jeg tilføjede TuneIn, men både Apple Music og Spotify glimrede ved deres fravær, men det gør ikke så meget da der jo er understøttelse for Spotify Connect og AirPlay direkte i højttaleren.

Du kan også tilføje Amazon Alexa til stemmestyring, men du skal være opmærksom på at Alexa ikke understøtter dansk tale.

 

Konklusion

Bowers & Wilkins Zeppelin er en fantastisk trådløs højttaler, men det skal den også være til den pris. Du skal af med knap 6.000 kroner, og for samme pris kan du få meget lyd fra andre spillere på markedet, men det ændrer ikke på at B&W har lavet en rigtig god og smuk højttaler.

 

Det at den mangler Chromecast trækker ned i min bog, især fordi du ikke kan styre alle musik app’s via B&W’s egen app, så der må de gerne komme med en opdatering snart.

Men den 4. generation af Zeppelin er en værdig afløser til sine forgængere, og er man til Bowers & Wilkins lyd, så er Zeppelin værd at have med i sine overvejelser. Den lander på fire flotte stjerner.

 

Pris og levering

Bowers & Wilkins Zeppelin kostet 5.999,- , og fås i farverne midnight Grey og Pearl Grey. Du kan købe den hos HiFi Klubben, og se bedste dagspris her.

Bowers & Wilkins Zeppelin

8
Design 9.0
Lyd 9.0
Trådløse funktioner 8.0
App 6.5
Pris 7.5

Plus

  • Rigtig god lyd
  • Flot design

Minus

  • Manglende Chromecast
  • Middelmådig app
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.