Forside * Featured

Her er Samsung og AMDs nye smartphone-hjerne

-


Nu ved vi langt mere om chipsettet, der formentlig kommer til at drive Galaxy S22.

Tilbage i 2019 hed det sig, at Samsung ville droppe at lave Exynos-chips. Det kunne tilsyneladende ikke betale sig at producere et chipset, der var så tæt på Qualcomms Snapdragon (og så alligevel ikke altid) i stedet for blot at bruge sidstnævnte.

Men det viste sig at være en sandhed med modifikationer, ikke mindst fordi, vi mellemtiden lige har haft en chipmangel-krise. Her tre år senere har Samsung nemlig præsenteret deres nyeste Exynos-chip til smartphones. Men det er rigtigt, at de ikke selv laver den. I hvert fald ikke HELT selv.

Annonce:

Den nye Exynos 2200 er nemlig den første processor til smartphones, der har en AMD RDNA 2-GPU indbygget, der kan få bl.a. ray-tracing og andre spil-specifikke grafikfunktioner til at spille på den mobile skærm. Vi hørte allerede om samarbejdet i sommer, men dengang var det småt med specifikationerne.

Nu er det blevet officielt at GPU’en der er indbygget i chipsettet hedder ’Xclipse’, og at denne ifølge AMDs Senior VP David Wang er ”Den første af flere planlagte generationer af Exynos-chipsts med AMD RDNA grafikchips ombord”. Med andre ord kigger Samsung og AMD langt ind i fremtiden sammen.

Farvel til Snapdragon?

Selve chippen fremstilles med Samsungs 4nm-proces. På CPU-siden sidder der en kraftig Cortex-X2-kerne i chipsettet, der flankeres af tre Cortex A710-kerner og fire Cortex A510-kerner. Disse sidste syv kerner er konfigureret til at holde en balance mellem rå ydelse og strømeffektivitet.

I chipsettet sidder der også en billedprocessor, der kan understøtte kamerasensorer med op til 200 megapixels. Der er altså tale om en processor, der med AMD-samarbejdet adskiller sig fra den nyeste Snapdragon-generation. Og det rejser nogle spørgsmål.

Spørgsmålet er f.eks., om Exynos 2200 kommer til at sidde i Galaxy S22-flagskibsmodellen, som Samsung forventes at afsløre ved en Unpacked-event 8. februar. Det er der nok gode chancer for. Men hvis det er tilfældet, hvilke markeder får så glæde af den? Tidligere har Samsung f.eks. sluppet Exynos-modellerne ud i EU og en række andre områder, mens USA fik modeller med Snapdragon ombord.

Betyder det nye, højprofilerede samarbejde med AMD, at Qualcomm Snapdragon er helt ude af spillet? Det kunne man sagtens forestille sig, når man tager den igangværende chipproduktions-krise i betragtning, der har ramt samarbejdet mellem Qualcomm og Samsung hårdt.

Det får vi sikkert meget mere at vide om 8. februar.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.