Forside * Featured

Chipmangel fik Apple til at standse iPhone-produktionen helt

-

I årets sidste uger kan der blive alvorlig mangel på Apples smartphones og tablets i butikkerne verden over.

Det kan virke mærkeligt set med danske øjne, men når Kina fejrer sine vigtigste helligdage, skruer Apple normalt op for produktionen af iPhones og iPad på kinesiske fabrikker. Under den såkaldte ”gyldne uge” i starten af oktober, der blandt andet også indeholder Kinas nationaldag, har folk generelt fri.

Annonce:

Men hvis de arbejder på en af de fabrikker, hvor der samles iPhones og iPads, er der i stedet mulighed for at tjene ekstra penge. Fabrikkerne begynder normalt at køre i døgndrift på det tidspunkt og indkalder ekstra arbejdskraft. Årsagen er den simple, at der skal laves nok iPhones og iPads til årets julesalg.

I år gik det dog noget anderledes, skriver det japanske erhvervsmedie Nikkei Asia. Apple lukkede simpelthen helt ned for produktionen i flere dage under den gyldne uge, så der er slet ikke blevet produceret iPhones og iPads i det antal, der normalt ville være blevet lavet. I stedet fik fabriksarbejderne simpelthen fri.

Det er første gang i over ti år, at produktionen af Apples populæreste produkter decideret er blevet standset i en periode. Og hvis du gætter på, at det er den globale chipmangel, der ligger til grund for produktionsstoppet, har du gættet rigtigt.

Problemet begyndte før COVID-19

Apple havde allerede meldt ud til sine leverandører, at de ikke ville aftage helt så mange iPhones som oprindeligt planlagt. Som vi tidligere har skrevet, regner firmaet med at få 10 millioner færre iPhones leveret ud til butikkerne.

Men et decideret produktionsstop over flere dage kan næsten ikke undgå at give mangel på iPhones og iPads ude i detailhandelen. Hvis du planlægger at give en af Apples telefoner eller tablets i julegave, er det nok en idé at købe den før end senere. Når først lagrene er tomme, er det ikke sikkert, der kan blive leveret flere af dem før til næste år.

Ifølge Nikkei Asia begyndte leveranceproblemerne allerede før Corona-pandemien på grund af Trump-regeringens handelspolitik overfor kinesiske firmaer. Handelsblokaden fik mange kinesiske firmaer til at hamstre chips, som siden blev afsat til kunder udenfor USA. 

Da så COVID-19 ankom, blev det hele meget værre, naturligvis. Især nedlukninger på grund af Delta-varianten i Malaysia og Vietnam har angiveligt bidraget til chipmanglen, skriver Nikkei Asia. Ud over chips lægger de to lande også arbejdskraft til produktionen af andre komponenter, der normalt finder vej til iPhones og andre smartphones, der samles i Kina.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.