Forside Produkter Computere

TEST: Microsoft Surface Pro 8 – En 2-i-1 Windows bærbar med ambitioner.

-

Vi har testet den nye generation af Microsoft Surface Pro, der kommer med Windows 11 og 120Hz skærm. Kan den levere?

Siden 2012 hvor den første Microsoft Surface kom på markedet, har Microsoft holdt fat i deres 2-i-1 bærbare computer, der i sin grundform er en tablet, men med et tilkøbt tastatur også bliver en bærbar PC.

Vi har testet den nye Surface Pro 8, der i den model vi testede kommer med en Intel I7 11. gen, 16GB RAM og 256GB udskiftelig SSD – Ja du læste rigtigt, Microsoft giver dig mulighed for at skifte din nVME SSD med en større hvis du får det behov. Modellen vi testede var i farven Platinum (lys), men den kan også fås i Grafit (mørk).

Annonce:

Sammen med Surface Pro 8 havde vi fået et Surface Pro Signature Keyboard med Slim Pen 2 med til test, og samlet koster det sæt som vi tester lige over 15.000,- DKK. (Surface Pro 8: 12.990,- DKK, og Surface Pro Signature Keyboard med Slim Pen 2 2.025,- DKK)

Læs her hvad vi synes om Microsoft Surface Pro 8.

 

 

Udpakning, design og installation

Microsoft Surface Pro 8 kommer i en lille elegant æske, der udover tablet-delen af computeren indeholder en strømforsyning, og nogle dokumenter og manualer. Den medfølgende strømforsyning bruger Microsofts egen Surface Connect-port, der sidder på siden af computeren som også kan bruges til docking. Men gudskelov har Microsoft også to Thunderbolt 4 (USB 4) porte på siden, og tillader du også bruge til opladning via USB-C oplader, og selvom den ikke kan lade lige så hurtigt op via USB-C som via den medfølgende oplader, hylder jeg det faktum at du ikke er tvunget til at slæbe Microsoft opladeren med, hvis du allerede har en god 40-100W USB-C oplader med på turen.

 

Den medfølgende 65W oplader vs. Anker USB-C 65W

Designet på Surface Pro 8 har fået et gevaldigt løft. På højre side finder du tænd / sluk knap, to Thunderbolt 4 porte samt Microsoft Surface Connect-port. På venstre side finder du lydstyrke samt mini-jack til kablede hovedtelefoner og mikrofoner. På bagsiden finder du et 10,0 MP bagkamera med autofokus og videooptagelse i 1080p HD og 4K, og så finder du det berømte Surface hængsel, der gør at du kan placere den i nærmest alle vinkler du kunne finde på når du har brug for at stille den på et bord eller på låret, hvis du sidder og skriver på farten. På forsiden finder du en 13″ PixelSense Flow-skærm i 3:2 format, der understøtter både multi-touch og Pen. Og på forsiden finder du også et 5MP/1080p kamera til videomøder, der understøtter Windows Hello-ansigtsgenkendelse. På indersiden har Microsoft gemt to højttalere der understøtter Dolby Atmos.

 

På bagsiden kan du med en SIM-nål fjerne låget til en udskiftelig SSD.

Surface Pro 8 vejer 891 gram uden tastatur, og måler 287 mm x 208 mm x 9,3 mm.

Designet er super elegant, og personligt kan jeg godt lide det moderne udtryk som Microsoft har givet den nye Surface Pro. Den er blevet lidt tyndere, og kølingen er elegant skjult i toppen af enheden.

Installationen af Windows 11 Home, der følger med Surface Pro 8, gik utroligt let, og efter et par massive opdateringer til operativsystemet, var jeg ellers klar til yderligere test.

Designet er klart godkendt i min bog.

 

Kraftfuld 11. generation Intel I7 og 16GB RAM

Inden i den model vi testede ligger der en Intel I7-1185G7 11. generation Intel CPU, der kører 3.00 Ghz (4 kerner / 8 threads), sammen med de 16GB RAM kørte alle de apps vi kastede efter den ganske udemærket. Vi brugte Office, Affinity Photo (Photoshop konkurrent), og Google Chrome til browser, og både multitasking og arbejde med de forskellige programmer kørte rigtigt godt.

Men ligesom alle andre Intel PC’ere så skal man være OBS på at de kommer med en blæser, og når du presser Surface Pro 8’s CPU, så starter blæseren op, og den kan godt høres, dog uden at være irriterende. Jeg kørte en Cinebench R23 test med 10 pass, og der leverede Microsoft Surface Pro 8 en score på 1.168 på batteri, og en score på 1.289 med strøm tilsluttet. Igennem testen blev den aldrig rigtig varm, så Microsoft har styr på nedkølingen af deres CPU.

Ydelsen er klart godkendt til officeprogrammer og lette spil, men glem alt om at spille spil der har høje krav til GPU. Den indbyggede Intel Iris Xe GPU kan ikke levere mere end 60fps ved 1080P, og det er vel og mærke ved meget lave indstillinger. Men er du til indiespil, og har et XBOX Pass, er der masser af spil du kan bruge på Surface Pro 8, men jeg ville ikke satse på Microsoft Flight Simulator 2020, LOL eller WOW, eller nogle af de andre grafikkrævende spil der findes på markedet.

Så køb ikke en Surface Pro 8 for at spille, men mere hvis du har brug for en kraftig office- eller udviklings PC, der er let at have med på farten. I min bog er ydelsen klart godkendt til avanceret daglig brug.

 

13” 120 Hz Skærm, hvorfor sat til 60Hz som standard?

Microsoft Surface Pro 8 kommer med en 13” PixelSense Flow skærm med en opløsning på 2880 x 1920 (267 PPI). Skærmen understøtter op til 120Hz opdateringshastighed, men er fra fabrikken sat til 60Hz. Dette naturligvis for at give Surface Pro 8 den bedste batteritid, men har du først haft en PC eller Mac med 120Hz skærm, så vil du da også have den bedste skærmoplevelse. Desværre understøtter Surface Pro 8 ikke dynamisk opdateringshastighed, så du skal p.t. selv vælge enten 60Hz eller 120Hz, opdateringshastighed.

Under hele testen har jeg kørt 120Hz, fordi jeg netop ønsker det bedste og mest rolige billede, og prisen for dette er ca. én times mindre batteritid. Der ville jeg ønske at Microsoft skyndte sig at udvikle understøttelse for dynamisk opdateringshastighed, så det ikke er et bevidst og besværligt valg som man overlader til brugeren. De fleste brugere ville sikkert aldrig opdage de 120Hz, hvis de ikke aktivt søgte efter det i indstillingerne.

Når det er sagt, så er skærmen på Surface Pro 8 en af de bedre på markedet, og til forskel for dynamisk opdateringshastighed har den automatisk justering af farveprofil. Med funktionen Adaptive Color justerer Surface Pro 8 automatisk skærmens udseende på baggrund af omgivelserne omkring dig. Dette gør det yderst behageligt at bruge skærmen i alle lysforhold.

Skærmen understøtter multi-touch (10 punkter), og arbejder godt og flydende med både pen og fingre, og Microsoft har godt styr på de funktioner som tablet-brugere helst vil have og forventer, og de virker alle rigtigt godt på Surface Pro 8.

Skærm og Multi-touch er klart godkendt.

 

Skuffen til Pen

Tastatur og Pen, et nødvendigt tilkøb

Når du køber Microsoft Surface Pro 8, så køber du kun tablet delen og en strømforsyning, og hvis det kun er tablet funktionaliteten du har brug for kan det sikkert være godt nok, men så findes der altså væsentligt bedre tablets på markedet, og det ved Microsoft også godt, så derfor sælger de de både tastatur og pen løst ved siden af. Du kan også vælge at købe et bundle, hvor du får både Pen og trådløst tastatur til lige over 2.000,- DKK.

 

Pen lader op i skuffen

Surface Pro Signature tastaturet tilsluttes en magnetisk kontakt i bunden, og kan placeres enten i en ergonomisk vinkel eller fladt på bordet. I toppen gemmer tastaturet på en lille skuffe til Slim Pen 2, der samtidigt også oplader trådløst i skuffen.

 

Tastaturet har en fin gang, og den indbyggede track-pad fungerer også ganske fint, men man skal lige vænne sig til at tastaturet flekser en smule når du trykker på det, men som tastatur på farten er det ganske fint. Udover at fungerer som tastatur, fungerer det også som skærmcover når du folder det sammen om Surface’en.

 

Personligt ville jeg med garanti have et rigtigt tastatur stående, når jeg kom hjem, men det er heller ikke et problem, da Surface Pro kommer med Bluetooth 5.1 indbygget, så du blot kan tilslutte et helt trådløst tastatur ved siden af.

 

Jeg tror ikke jeg skal give mig i kast som kunstner

Slim Pen 2 er en ganske fornuftig Pen, og den kommer med en haptisk motor, der skal efterligne det at skrive på papir. Den fungerer godt, men jeg har et problem med min håndskrift, og mine tegneevner er ikke værd at skrive om, men jeg er sikker på at den fungerer godt for dem som har de evner.

Surface Pro Signature Keyboard med Slim Pen 2 koster 2.025,- DKK, og har du ikke brug for Slim Pen 2, kan det købes uden for 1.160,- DKK.

 

Batteri i op til 16 timer, meeeen

Microsoft skriver i deres produktbeskrivelse, at Surface Pro tilbyder op til 16 timers batteritid, men i den uge jeg testede den var den reelle batteritid mellem 7 og 8 timers nonstop batteritid, og det er godkendt i min bog. Naturligvis ville jeg gerne se samme ydelse som der er på de nye MacBook Pro M1 processorer, men der er Intel arkitekturen bare ikke lige nu. Men de 7-8 timer er fint når man tænker på at jeg i den tid kørte både Office programmer og en strømslugende Chrome browser, der heller ikke gør noget godt for batteridrevne bærbare. Det er klart at bruger du ikke Surface Pro 8 konstant i løbet af testen, kan den sagtens gå i stand-by mode og vente på at du igen trykker på tastaturet, og det vil også øge batteritiden, men regn med 7-8 timer med 120Hz skærmopdatering slået til. Smider du et spil på, kan det godt være du skal finde opladeren frem tidligere.

Den medfølgende Surface Connect-port oplader, yder 65W, mens jeg målte USB-C opladning til omkring 50W.

 

Wi-Fi 6 og Bluetooth 5.1

Med Surface Pro 8 får du Wi-Fi 6 (802.11ax), og Bluetooth 5.1, og vi havde rigtig god trådløse ydelse på vores Unifi Wi-Fi 6 access-points, hvor vi sagtens kunne komme over 1Gbit hastighed på det trådløse netværk.

Desværre er der ikke mulighed for SIM-Kort i den vi testede og på den måde internet med på farten. Men du kan forbinde til din smartphone via trådløs netdeling, og på den måde få adgang til internettet. Dette fungerer både via Bluetooth og Wi-Fi. Det skal dog siges at der findes en LTE model. Microsoft har den ikke på sit danske program, men vi har fundet den hos flere danske forhandlere.

 

Billede taget med bag-kamera. Ikke meget at råbe hurra for

Kamera godt til videomøder og Windows Hello, men det er vist det

Kameraet på bagsiden af Surface Pro 8 er på 10MP, og understøtter både billeder og 4K video, men at sige at kvaliteten er i nærheden af det vi kender fra moderne smartphones ville være en omgåelse af sandheden. Kameraet er godt nok til nød-behov, men jeg ville til enhver tid tage min iPhone op af lommen og tage et billede med den i stedet.

 

Frontkamera til videomøder – Beklager motivet.

Til gengæld er 5MP frontkameraet genialt. Ikke fordi det er meget bedre til at tage billeder, men det fungerer rigtigt godt med Teams, Skype, Zoom osv., og så understøtter det Windows Hello, som er Microsofts ansigtsgenkendelse, der fungerer rigtigt hurtigt. Man glemmer hurtigt man bruger det fordi computeren bare logger på, når man kigger på skærmen. Det fungerer iøvrigt sammen med min 1Password kodeord-manager, som også låser hurtigt op når jeg skal bruge et af mine mange hundrede kodeord.

Man skal ikke købe Surface Pro 8 for dens kameraer, men Windows Hello tager jeg hatten af for. Der er iøvrigt to mikrofoner i forbindelse med kameraet, så lyden til videomøder fungerer rigtigt godt. Det gør de indbyggede højttalere iøvrigt også.

 

Windows 11 er absolut den bedste Windows lige nu

Som tidligere skrevet så kommer Microsoft Surface Pro 8 med Windows 11 Home edition. Jeg ville nok have foretrukket Professional, fordi Surface Pro familien i min optik helt naturligt har sin plads som en arbejds-bærbar, men når det er sagt så er jeg helt vild med Windows 11 opdateringen.

Microsoft har med det nye designudtryk fået løftet de fleste efterladenskaber fra Windows 8 væk, men når du graver kan du stadig finde rester af de gamle Windows programmer, indstillinger og værktøjer, men det er tydeligt at Microsoft har fået styr på skift mellem tablet til laptop, så når du tilslutter tastaturet, så forsvinder tablet tastaturet fra værktøjslinjen, og måden som Windows starter op fra “søvn” er lynhurtig og effektiv.

Har du en Windows PC, der er kompatibel med Windows 11, ville jeg ikke tøve med at opgradere, med mindre du kører nogle meget gamle programmer, der ikke er kompatible med den nye version.

I min optik er Windows 11 den bedste Windows oplevelse lige nu.

 

Konklusion

Jeg er vild med Microsoft Surface Pro 8. Og mest fordi den ikke fylder meget mere end en iPad 12 Pro, og så giver dig den fulde PC oplevelse. Når det er sagt så findes der bedre tablets derude, så hvis det er en tablet du kigger efter, så tror jeg både iPad og Android tablets giver en bedre oplevelse. Men kigger du efter en fuldfed laptop som også kan fungere som tablet, så er Surface Pro lige nu et af de bedste produkter.

Men det kommer også med et prismærke i den model vi testede på lige over 15.000 DKK,- Men så får du også en lækker maskine med god skærm og mange muligheder for brug.

Hvis du ikke har brug for tablet delen, så vil jeg anbefale dig at kigge på alternativer, hvor du får en dedikeret PC som f.eks. Dell XPS13, Microsoft Surface Laptop, og en af de andre mange gode derude.

Jeg er vild med skærm, størrelse, operativsystem og design, men knap så vild med det det faktum at du skal købe tastatur og pen ved siden af, at skærmen ikke selv skifter mellem 60 og 120Hz opdateringshastighed, og at bag-kameraet ikke yder bedre.

Det ændrer dog ikke ved at Microsoft Surface Pro 8 lander på en flot karakter.

Microsoft Surface Pro 8

7.7
Design 8.0
Ydelse 7.5
Tastatur 6.0
Windows 11 9.0
Pris 8.0

Plus

  • 120Hz touch-skærm
  • Flot design
  • Fylder meget lidt

Minus

  • Savner automatisk skift mellem 60-120Hz
  • Middelmådigt kamera
  • Tastatur og Pen koster ekstra
Annonce:
Forrige artikelSmartures lyssensorer virker dårligere på overvægtige mennesker
Næste artikelInara og Calla er nye udendørslamper fra Philips Hue
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.