Forside * Featured

PriceRunner sagsøger Google for 16 milliarder kroner

-
Foto: Shutterstock

PriceRunner har i dag sagsøgt Google for foreløbigt 16 milliarder kroner. Søgsmålet er en konsekvens af, at EU-kommissionen har dømt Google for brud mod EU’s konkurrencelov ved at manipulere søgeresultater for at favorisere sin egen produkt- og prissammenligningstjeneste. Derved har Google skadet europæiske forbrugere, som betaler overpris, når de shopper online samt PriceRunner og andre prissammenligningstjenester. Eftersom Google fortsætter med at misbruge sin position, bliver det endelige beløb sandsynligvis meget højere.

”Efter lange og grundige forberedelser har vi i dag sagsøgt Google for næsten 16 milliarder kroner. Vi ønsker naturligvis at få erstatning for den skade, som Google har forvoldt os gennem mange år, men vi ser også sagsanlægget som en kamp for forbrugerne, som har lidt stor skade gennem Googles brud på konkurrenceloven igennem 14 år, en problematik som fortsætter her og nu,” siger Mikael Lindahl, direktør for PriceRunner i en pressemeddelelse til recordere.dk.

Han fortsætter:

Annonce:

”Vi har mødt EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes team flere gange og har understreget, at det også er et spørgsmål om overlevelse for mange europæiske iværksættere og tech start-ups. Hvis amerikanske tech-giganter kan gøre som de vil og manipulere markedet, så vil konsekvenserne være, at mange tech-virksomheder i Europa bliver ramt. Det gælder også mange virksomheder i andre brancher end produkt- og prissammenligninger, som er i fokus i denne konkrete sag,” 

Googles søgemaskine har en markedsandel på mere end 90 procent i de fleste lande i EEA-regionen og har derfor en monopollignende status. Efter en næsten otte år lang undersøgelse meddelte EU-kommissionen i juni 2017, at Google havde brudt konkurrenceloven ved at forfordele sin egen tjeneste Google Shopping.

I kommissionens dom konkluderede de, at Google havde frarøvet andre sammenligningstjenester muligheden for at konkurrere på lige vilkår. Desuden havde Google forværret forbrugernes mulighed for at finde de bedste produkter til den mest fordelagtige pris. Google blev dømt til at betale rekordhøje bøder på 2.4 mia. euro.

Google ankede til Tribunalet ved EU-domstolen, og de stadfæstede dommen i november 2021.

 

PriceRunner vurderer, at til trods for de to domme har Google stadig ikke ændret sin praksis. Google misbruger fortsat sin monopollignende status. Konsekvensen er, at internettrafik, og dermed indtægter, styres væk fra PriceRunner og andre produkt- og prissammenligningstjenester til Googles egen tjeneste.

Det sker til stor skade for forbrugerne. Revisionsfirmaet Grant Thornton er kommet frem til, at priserne som vises i Googles sammenligningstjeneste er 12-14 % højere sammenlignet med andre tjenester. For de mest populære områder, tøj og sko, er priserne op mod 37 % højere. Googles fortsatte overtrædelser betyder altså, at europæiske forbrugere betaler millioner af kroner i overpris, så længe det fortsætter.

Eftersom Tribunalet i november 2021 slog fast, at Google har brudt konkurrenceloven, står det enhver virksomhed frit for at kræve erstatning fra Google. Derfor sagsøger PriceRunner Google for en erstatning, som skal dække den indtjening, PriceRunner ellers ville have haft i Storbritannien siden 2008 og Danmark og Sverige siden 2013.

Den samlede sum for overtrædelserne løber op til 2020 op i cirka 16 milliarder danske kroner. Så længe sagen kører, bliver beløbet, som PriceRunner sagsøger Google for, justeret op, så det passer med den tid, der er gået. Det svarer til 8 procent per år. Beløbet stiger, så længe Google misbruger sin markedsdominans og ignorerer dommen fra EU.

PriceRunner har forberedt sagen i lang tid med støtte fra førende juridiske og økonomiske rådgivere. Sagen forventes at tage flere år. På grund af tidsomfanget, de betydelige omkostninger og ansøgningens størrelse har PriceRunner sikret ekstern finansiering, som bedømmes at dække samtlige omkostninger for at føre sagen.

Med stærke ejere, ekstern finansiering og Europas dygtigste eksperter bag os ser vi frem til, at sagen bliver afgjort til vores fordel. Vi ønsker at bidrage til, at Google stopper med sine ulovlige metoder. Både europæiske forbrugere og virksomheder lider større skade af tech-giganternes dominans, end hvad mange tror,” afslutter Mikael Lindahl.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.