Forside * Featured

TEST: HP Elite Folio – En ARM baseret Windows 2-i-1 tablet-book

-

For ikke så længe siden testede vi Microsoft Surface Pro 8, og nu har vi fået lov til at teste HP Elite Folio, der er en ARM baseret Windows tablet-book. Det kalder vi den, fordi det både er en Tablet og en bærbar PC i en og samme løsning.

Er du på jagt efter en Windows baseret tablet og bærbar PC, så kan HP Elite Folio måske være løsningen, hvis det er vigtigere med lang batteritid og indbygget 5G modem, end høj hastighed, for det er det kompromis du skal tage, når du køber en ARM baseret Windows bærbar.

Vi har testet den smukke HP Elite Folio, der er en ARM (Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2) baseret Windows 2-i-en løsning, som både kan fungere som tablet og helt almindelig notebook. Og her er hvad vi synes.

Annonce:

 


Udpakning, design og installation

HP Elite Folio kommer i en elegant sort æske, der udover computeren indeholder en USB-C strømforsyning, USB-C kabel, samt lidt manualer. Det indbyggede og flipbare tastatur har også en skuffe til den medfølgende Pen, der lader op trådløs mens pen’en ligger i skuffen.

Designet minder om en brevmappe, der er lavet i “Vegan Leather”, og selvom det ikke er ægte, så føles det virkeligt lækkert og eksklusivt, og når computeren er lukket sammen, er den godt beskyttet mod hvad der ellers ligger i tasken.

 

På hver side har du et USB-C 3.2 stik, som kan bruges til opladning uanset hvad side du sætter kablet til, og tastaturet har en dejlig gang, med høje knapper der giver god feedback ved tryk. I toppen af tastaturet er skuffen til pen’en og i højre side af den skuffe skjuler computeren en Nano-SIM skuffe, der gør at du kan bruge op til 5G forbindelser direkte, uden at skulle bruge din telefon som trådløs accesspoint. På højre side finder du også et 3.5mm audio jack.

 

Den medfølgende Pen er simpel i designet, men fungerer med det samme når du tager den ud af den indbyggede skuffe i tastaturet.

Skærmen har et avanceret hængsel, der gør du kan placere skærmen i flere vinkler. Du kan bruge den som almindelig notebook-skærm – Du kan køre den over tastaturet så kun trackpad er synligt, og du kan dække hele tastatur og trackpad, så den fungerer som en ren tablet.

Inde i computeren er der Bang og Olufsen lyd, og den lyder faktisk ret godt ud fra sin størrelse.

 

Skærmen er på 13.5”, og den vender vi tilbage til senere i anmeldelsen. HP Elite Folio vejer omkring 1,3 kg. og måler 298.6 x 229.6 x 15.95mm.

Designet er klart godkendt, og virkeligt har et virkeligt lækkert look og feel.


Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 – Den er ikke hurtig

HP Elite Folio kommer som skrevet med en Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2, og det vil sige at Windows kører ARM. Det gør at det ikke er alle programmer der kører lige godt. Processoren kan emulere i386 mode, men gør det ikke lige godt, så det er ret vigtigt at du undersøger om netop de programmer du bruger kan køre på ARM. Modellen vi testede kom med 16GB LPDDR4x RAM og 512GB M.2. NVME 2280 SSD lagerplads, og det er rigeligt med plads til de fleste behov.

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2 tilbyder 8 kerner der kører op til 3,15 GHz. Og kan på ingen måde sammenlignes med den i7 CPU der sidder i f.eks. [Microsoft Surface Pro 8] som vi har også har testet. Vi testede den med GeekBench, og der scorede den 788 på Single-Core, og 3.125 på Multi-Core.

Men vær OBS på, at du skal ikke købe HP Elite Folio hvis du har planer om at køre tunge programmer, der kræver voldsomt CPU kraft. Det er den ikke bygget til, og du bør nok mere se den som Windows svar på en Chromebook. Og så skal du være opmærksom på at du i den specifikation vi kørte med skal af med knap 23.000 DKK.

Men skal du køre Office og browse på nettet, så er HP Elite Folio rigeligt, og det du så skal se, er at du betaler for er design og lang batteritid.

 

13,5” 3:2 WUXGA (1.920 x 1.280) touch-skærm.

Skærmen er på 13,5 tommer, og i toppen finder du et webkamera. Skærmen har 1.920 x 1.280 i opløsning, og understøtter multi-touch og pen kontrol. Skærmen er iøvrigt beskyttet af Corning Gorilla Glass 5.

Skærmen fungerer fint, og både touch og pen er som man kender det fra bl.a Surface Pro. Skærmen bruger Wacom teknologi, og det borger jo for kvaliteten.

Vi testede den med diverse programmer, og videotjenester, og der var den ganske udemærket.

 

HP skriver op til 20 timers batteri, men jeg kom aldrig over 9, og stand-by bruger meget strøm

En af hovedårsagerne til at ville køre en ARM baseret Windows skulle netop være lang batteritid, og HP har i alt det materiale vi har modtaget skrevet op til 20 timers batteritid, og det er jo lovende – Men ikke en enste gang kom vi over 9 timer, og det var ved let brug af Office og browser.

Oven i det havde jeg den liggende i stand-by (Luk låget og glem den), og på 4 dage uden brug, havde den brugt 60% af batteriet på at være i sleep-mode. Det er bare ikke godt nok af en ARM computer.

De omkring 9 timer jeg fik, kan du også sagtens få ud af forskellige Intel maskiner i dag. Så et af hovedargumenterne forsvinder sådan lidt, når den faktiske batteritid ligger så langt fra den lovede.

 

SIM skuffe

Wi-Fi 6, 5G/LTE og Bluetooth LE 5.0

Når det så gælder forbindelser så leverer HP Elite Folio på alle parametre. Du får Wi-Fi 6 og indbygget 5G/LTE modem, så du kan have din Windows PC direkte på mobil-netværket så er det understøttet, og med Qualcomm chipset, så virker det bare godt.

Du får også Bluetooth LE 5.0, og også det virker fint med de forskellige trådløse enheder jeg testede den med.

 

Web-kamera er skuffende

Web-Kamera – skal vi ikke bare konkludere at det er der?

Det indbyggede webkamera, der sidder i toppen af skærmen leverer 720P opløsning, og var det ikke fordi det kunne bruges til Windows Hello, og så lige til et tåleligt billede i et Teams møde, så har jeg intet godt at sige om det. Det er faktisk pænt ringe.

HP skal dog roses for den fysiske beskyttelse af kameraet, hvor du kan slukke fore kamera og dække linse, hvis du er bange for at andre ser med.

 

Jeg er stadig ikke grafiker – Men den medfølgende Wacom pen virker

Kommer med Windows 10, men jeg smed Windows 11 på

Da jeg modtog computeren til test, var det med nyeste Windows 10 opdatering, men jeg valgte at installere opdateringen til Windows 11.

Microsoft har med det nye designudtryk fået løftet de fleste efterladenskaber fra Windows 8 væk, men når du graver kan du stadig finde rester af de gamle Windows programmer, indstillinger og værktøjer, men det er tydeligt at Microsoft har fået styr på skift mellem tablet til laptop, så når du tilslutter tastaturet, så forsvinder tablet tastaturet fra værktøjslinjen, og måden som Windows starter op fra “søvn” er lynhurtig og effektiv.

Har du en Windows PC, der er kompatibel med Windows 11, ville jeg ikke tøve med at opgradere, med mindre du kører nogle meget gamle programmer, der ikke er kompatible med den nye version.

Og Windows 11 kørte faktisk rigtigt godt på den ARM baserede HP Elite Folio – Det er en god oplevelse, og både operativsystem og de fleste apps svarer hurtigt – Du skal som sagt lige være OBS på om den – eller de apps du kører med understøtter ARM og emuleret i86 arkitektur.

Jeg turde ikke teste den med spil, så jeg har ingen holdning til dette, men ville nok heller aldrig købe en ARM Windows PC for at spille.

 

 

Konklusion

HP Elite Folio er nok en af de smukkeste Windows tablet 2-i-1 modeller jeg har set. Læder-designet står kniv-skarpt men det gør prisen også. 23.000 DKK for en bærbar der primært kan bruges til office-programmer og internet browser baserede programmer, er nok for meget til de fleste.

Jeg synes prispunktet er alt for højt i forhold til hvad man får for pengene, og kostede den omkring 10-12.000 var det nok mere spiseligt, men med et prismærke på 23.000,- ville jeg nok vælge en Intel baseret Windows 2-i-1 løsning som f.eks. Microsoft Surface Pro familien.

Når det er sagt – Har du pengene, og skal HP Folio primært bruges til lettere programmer, og til at ligge på den plads hvor du ellers havde en iPad, så er den slet ikke et dårligt valg. Men den høje pris og den lave ydelse kan bare ikke give den en høj karakter i min bog.

HP Elite Folio - 2-i-en Laptop
Design
Ydelse
Tastatur
Windows 11
Pris
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Super flot design
5G/LTE modem
Let at have med
Medfølgende Pen
Minus
Batteritid langt fra lovet
Elendigt webkamera
Lav ydelse
3.7
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.