Forside * Featured

TEST: Samsung Galaxy S22 Ultra – Et imponerende 5G flagskib med S Pen

-

Samsung er klar med deres Galaxy S22 familie, og selvom de fleste nok bør vælge S22+, så har recordere valgt at teste den største model S22 Ultra, som er en fræk blanding af S22+ og den traditionelle Note familie.

Samsung har lige præsenteret den nye Galaxy S22 familie, der består af den lille S22 med 6,1” skærm, S22+ med 6,6” skærm og S22 Ultra med hele 6,8” skærm og en indbygget S Pen, der gør du kan tage noter med håndskrift i stedet for på tastaturet.

Fælles for alle tre modeller er at de i Danmark kommer med Samsungs 4nm Exynos 2200 chipset, der er lavet i samarbejde med AMD. Vi har bedt om at teste den helt store, og må sige at det skyldes at vi helst tester produkter fra øverste hylde, når fabrikanterne lancerer nye produkter. Men lad det være sagt med det samme, at mange af specifikationerne følger hinanden, dog er der for forskelle på skærmopdateringshastigheder og kameraet på S22, S22+ og S22 Ultra.

Annonce:

Vi har testet S22 Ultra og her er hvad vi synes.

 

Samsung Galaxy S22 Ultra i grøn farve

Udpakning, design og installation

Samsung Galaxy S22 Ultra kommer i en meget lille æske, der udover telefonen indeholder et lille USB-C kabel og en SIM-nål. Modellen vi testede var i Phantom Black (mat sort), men den kommer også i farverne Burgundy (mørk rosa), Phantom White (hvid), Green (grøn), og så kan man hos Samsung bestille tre andre farver Graphite (grå), Sky Blue (lyseblå) og Red (rød).

Designet adskiller sig meget fra de to andre modeller i S22 familien. Hvor både S22 0g S22+ har flade skærme har S22 Ultra en let kurvet skærm, der skaber en rund kant på siderne af telefon, der er lavet af Armor Aluminum, og både skærm og bagside er dækket af Gorilla Glass Victus+, der skulle give Galaxy S22 Ultra den optimale beskyttelse. Oven i det har Samsung Galaxy S22 Ultra en IP68 certificering, så den kan modstå vand og støv.

 

AMOLED-2X Skærmen er på hele 6,8 tommer, og kan give helt op til 1.750 nits i peak-lysstyrke, og så er tilbyder den dynamisk skærmopdateringshastighed fra 1 – 120 Hz, så hastigheden tilpasser sig det behov du har lige nu. Under skærmen finder man en ultrasonisk fingeraftrykslæser.

På bagsiden finder man hovedkameraet, der ikke har samme kamera-design som på S22 og S22+, men med hele fire objektiver, der går fra 10 til 108 megapixel. På højre side finder man knapper til lydstyrke

På højre side har man knapper til tænd / sluk samt justering af lydstyrke. I bunden finder man USB-C port til opladning og tilslutning af enheder, ligesom man finder en SIM-skuffe til 2 x nano-SIM, og som om det ikke var nok er der inde i telefonen også plads til eSIM hvis man bruger det.

I bunden finder man også en skuffe, der rummer Samsung S Pen, som har fået et ordentligt løft i forbindelse med lanceringen af S22 Ultra, men det vender vi tilbage til senere i anmeldelsen.

Personligt er jeg vild med designet, men jeg er sikker på at der er nogle der synes at 6,8 tommer er lige i overkanten, men den fylder ikke meget mere end en iPhone 13 Pro Max, og måler 77.9 X 163.3 X 8.9mm, og vejer 229 gram inklusive S Pen.

En ting er dog sikkert – S22 Ultra er en Note telefon, og den har arvet alt det gode fra tidligere Note modeller, og så er lanceringen passet ind, så den kunne blive en del af S22 familien – Men når det er sagt, så giver det god mening at Samsung samler hele paletten af flagskibe i én og samme familie.

Installationen af S22 Ultra giver dig Android 12 og OneUI 4.1, og har du allerede en Android mobil, kan du via enten Google backup eller Samsung Smart Switch, der gør det let at flytte fra både andre Android og iOS telefoner.

 

Samsung Galaxy S22 Ultra i Burgundy farve

6,8” 120Hz AMOLED-2X skærm med sindsyg lysstyrke

Det er ingen hemmelighed at når det gælder AMOLED skærme til mobiler, så ligger Samsung allerede i top, og den nye AMOLED-2X skærm som samsung har brugt på S22 Ultra er sindsyg lækker.

Opløsningen er WQHD+ (3.088 x 1.440 / 500 ppi), men er fra fabrikken sat til FHD+ (2.316 x 1.080) for at spare på batteri. Den tilbyder 1 – 120Hz skærmopdateringshastighed, og 240Hz Touch Sampling Rate i Game Mode .

Og så tilbyder skærmen den kraftigste lysstyrke jeg har set på en telefonskærm. Helt op til 1.750 nits i peak-lysstyrke, og oven i det kan du se film og video i HDR10+.

Under skærmen finder du en ultrasonisk fingeraftrykslæser, der virker endog rigtigt godt og hurtigt. I toppen af skærmen finder du også et lille selfie-kamera, der også kan fungerer til opløsning af skærmen via ansigtsgenkendelse.

Skærmen på S22 Ultra er super lækker, og uanset om jeg brugte den inde eller ude, var der ingen problemer med at læse hvad der stod på skærmen. Den variable opdateringshastighed gør det meget behageligt at læse websider, spille og se video. Ser du på et statisk billede kan S22 Ultra gå helt ned til 1Hz, og spiller du kan den gå helt op til 120Hz.

Skærmen er klart godkendt. Eneste anke er at den har en lille buet kant, da jeg bedst kan lide flade, men gudskelov går skærmen ikke så langt ud over kanten at det bliver et betjeningsproblem. Og er man ikke til buede skærme, kan man vælge Samsung Galaxy S22+ i stedet.

 

Ydelse – Samsung Exynos 2200 – Både hurtigere og langsommere end Snapdragon 8 Gen 1.

Igen i år skal europæiske brugere kigge langt efter amerikanske brugere, der får Snapdragon chipset, og så normalt får et langsommere chipset med Samsungs eget Exynos, der til Samsung Galaxy S22 familien hedder 2200.

Men denne gang er der ikke så meget at være mopset over, især ikke hvis det udelukkende gælder ydelse. Samsung har lavet et samarbejde med AMD, der har implementeret en raffineret 3D motor, men udover det så er Exynos 2200 faktisk hurtigere end Snapdragon på multi-core i nogle af de målinger vi lavede. Vi har har gode grunde ikke selv testet en S22 med Snapdragon 8 Gen 1, men Geekbench 5 test viser at Snapdragon scorer 1.232 på single-core og 3.433 på multi-core. Der scorer Exynos 2200 1.169 på single-core og 3.637 i Multi-core. Sammen med Exynos 2200 chipsettet får du 12GB RAM, hvis du vel og mærke tager modellen med 256GB lagerplads eller mere. Modellen vi testede har 256GB lagerplads.

Uanset hvad så opleves Samsung Galaxy S22 Ultra på ingen måde langsom. Den yder rigtigt godt uanset om det er spil eller andre apps, og vi testede telefonen med Asphalt 9, og der var der fuld smæk for skillingen på både opdateringshastighed og grafik.

Performance med Exynos 2200 er godkendt.

 

Foto: Shutterstock.com

5.000 mAh batteri og super batteritid.

Samsung Galaxy S22 Ultra kommer med et 5.000 mAh batteri, der let får dig igennem en dag. Efter først opladning var jeg lidt skeptisk, men efter nogle dage hvor Samsungs batteri AI funktion har fundet dit brugsmønster, så havde jeg ofte 40% på batteriet når jeg gik i seng, ved blandet brug.

Hvis du får brug for opladning på vejen tilbyder S22 Ultra 45W opladning via kabel og 15W via QI trådløs opladning. Og har du brug for at oplade dine trådløse hovedtelefoner, kan dette gøres ved Trådløs Powershare.

Du skal selv købe en USB-C oplader. Men det skal du jo også med iPhone, så det er jeg helt fint med. Jeg brugte Anker Nano-II som er en 65W USB-C oplader, og den kunne oplade med 20W på S22 Ultra.

Batteri og opladning er godkendt.

 

Foto: Shutterstock.com

5G og dual-SIM, eSIM , Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2

Hvis der er én ting som jeg er helt vild med hos Samsung flagskibe, så er det de mange kombinationer af SIM opsætninger du kan køre. Du har plads til dual-SIM (Nano SIM). Den understøtter både 3G/4G/LTE og 5G. Og så har mange muligheder for at kombinere SIM kort som aldrig før. Du kan have et eller to fysiske SIM kort i telefonen, eller to fysiske og et eSIM (Dog kun to aktive samtidigt). Du kan også have et eSIM og et fysisk SIM. Så der er rigeligt med muligheder for at finde den – , eller de kombinationer af SIM kort du har brug for.

Udover 4G/LTE og 5G får du også VoLTE og WiFi opkald, så du får den bedste opkaldskvalitet du kan få, hvis du er på et trådløst netværk. Det kommer naturligvis an på hvad din teleudbydere tilbyder. De indbyggede antenner (Testet med TDC / Telmore) gav god ydelse i Hovedstadsområdet og ved Blokhus, og samtalekvaliteten er i top, også til konferencekald.

Udover det kommer Samsung Galaxy S22 Ultra kommer med Wi-Fi 6E teknologi, der giver dig endog rigtigt gode hastigheder på trådløse netværk der understøtter dette. Og så får du Bluetooth 5.2, så du får en rigtig god forbindelse til dine trådløse hovedtelefoner eller andre enheder du bruger med din S22 Ultra.

 

Endnu hurtigere S Pen

Som vi skrev i starten, er Samsung Galaxy S22 Ultra på nærmest alle måder en Note, og selvom Samsung endnu ikke officielt har sagt farvel til Note navnet, så er der ingen tvivl om at du får alt det bedste fra Galaxy Note familien, og så har Samsung endog forbedret på flere områder.

Den indbyggede S Pen oplader selv i sin skuffe, og så har den på latency fået et bost med 3x hastigheden, så den nu er helt nede på en 2,2 ms latency. Det betyder at der ikke opleves på forsinkelse på det du skriver med S Pen.

 

Personligt er jeg helt vild med de funktioner som Note delen af S22 Ultra giver. Samsung Notes programmet er blevet løbende forbedret, og du kan ikke alene bruge det til håndskrevne noter, men også til at lave clips af f.eks. websider eller billeder, som du så kan bruge og genbruge via en note.

Og er du allerede Samsung Galaxy Note bruger, så er S22 Ultra en værdig opdatering.

 

Android 12 med OneUI 4.1, og 4 major updates

Samsung har set lyset når det gælder opdateringer, og med S22 familien lover de 4 års opdateringer – Det er den helt rigtige vej at gå – Det er helt uacceptabelt at der stadig er selskaber der kun tilbyder to Android opdateringer med deres Android telefoner, og det bør som forbruger være noget der gør man vælger disse telefoner fra, og vil også være noget vi hos recordere.dk i fremtidige anmeldelser vil lægge vægt på, når det gælder Android mobiler.

Android 12, er en solid Android, og med Samsung’s OneUI 4.1 er der masser af gode ting i operativsystemet. Jeg vil gerne fremhæve at Samsung installationen på S22 Ultra tilbød mig hvilke apps jeg ikke ville installere, så jeg kunne fravælge både Spotify og diverse Microsoft programmer som jeg ikke ønskede. Stor respekt for at tage det skridt, så man slipper for bloat-ware man ikke ønsker på sin smartphone.

OneUI 4.1 er stadig en rigtigt god brugerflade til Android, og det mørke tema i One UI er stadig et af de bedste på Android i min optik, men hvis jeg skal komme med et kritikpunkt på One UI som efterhånden begynder at irretere mig, så er det de bedagede ikoner som Samsung selv bruger til deres medfølgende apps. Det er nu ikke noget der trækker ned, da jeg bruger de færreste af dem, men det ville klæde Samsung at give deres app ikoner et løft ind i 2022. Det er præcis det samme som jeg skrev til S21 FE sidste måned, og det gælder stadig.

Du får i øvrigt stadig både trådløs og kablet DeX som gør at du kan bruge din S22 Ultra som en computer med tastatur og mus. Også det fungerer rigtigt godt.

Men Android og OneUI oplevelsen er klart godkendt.

 

Samsung Expert RAW app

Galaxy S22 Ultra – Kamera og Video imponerer både i lys og mørke

Samsung har længe i min bog været på øverste hylde når det gælder kameraer, og på Galaxy S22 Ultra er det helt klart gældende – Ikke alene fordi det er en Samsung, en også fordi S22 Ultra har endnu bedre kamera end resten af S22 familien.

På bagsiden sidder der et 12MP Ultra vidvinkel Kamera  (F2.2, FOV 120˚), et 108 MP Vidvinkel Kamera  (F1.8, FOV 85˚), et 10MP Telefoto Kamera (3x Optisk Zoom, F2.4, FOV 36˚ ) og et 10MP Telefoto Kamera (10x Optisk Zoom, F4.9, FOV 11˚), og på forsiden får du op til 40MP (F2.2, FOV 80˚ ).

 

Kamera på bagsiden

Samsung Galaxy S22 Ultra har op til 100X Space Zoom inkluderer 10x Optisk Zoom, og så 10x digital zoom med AI Super Resolution teknologi. Lad mig sige med det samme, at de 100X zoom virker, men absolut ikke hvis du vil bruge det til andet end “se hvad jeg kan”, men de optiske zoom’s er imponerende, og så er det alligevel lykkedes mig at tage et par imponerende billeder med både 30X og et månefoto med 100X. Se galleriet længere nede.

Samsung har løftet på de forskellige funktioner, og især på portrætter og en adaptiv pixel funktion, der kombinerer flere objektiver på kameraet, og så laver det bedste billede ud fra de forskellige skud. Og så har Samsung virkeligt løftet deres nattebilleder, uanset om det er motiver eller om det er portrætter. Ansigter står rimeligt klart i mørke.

På portrætter oplevede jeg at Bokeh effekten har fået endnu bedre spillerum, og det sker via Samsungs forbedrede AI Matting funktion. Jeg kunne dog godt stadig opleve at Bokeh effekten ikke stod 100% i skabet ved tvivlsom belysning.

Samsung understøtter også RAW billeder, og vil du have komplet kontrol over de RAW billeder du tager, har Samsung lavet en super lækker RAW kamera-app som de kalder Expert RAW som kan hentes gratis på Samsung App Store.

På videosiden er Samsung stadig i front, og du kan optage i helt op til 8K/24, 4K/60 og 1080/60. Video kan optages i HDR10+ og kan også gemmes i HEVC format, for at spare plads.

Nedenfor kan du se et galleri af billeder taget med Samsung Galaxy S22 Ultra, og personligt er jeg meget begejstret for kamerafunktionerne denne telefon.

 

Konklusion

Jeg elsker Samsung Galaxy S22 Ultra – Ja ved godt det er noget af en påstand, men lad mig forklare hvorfor. For mig er de vigtigste ting som skal sige check på en smartphone er kamera, skærm, hastighed og batteri. Og Samsung Galaxy S22 Ultra leverer på alle punkter.

Du kan lige nu ikke finde en smartphone med en bedre skærm. Du kan i min optik nok heller ikke finde en smartphone lige nu, der har en bedre kombination af kameraer på for- og bagside. Samsung Exynos 2200 leverer – Ja, du kan sikkert finde en Snapdragon 8 Gen 1, der er lidt hurtigere, og du kan også sige at Apple’s chipset er hurtigere, men jeg har på intet tidspunkt oplevet hverken hakken eller forsinkelse. Og batteritiden blev bare bedre og bedre under testen.

Og eneste anke for ikke at købe den, gælder alle dem der ikke har brug for en S Pen, og derfor ikke vil betale for det. Men personligt er jeg helt vild med at have muligheden for at tage en hurtig note, uden at skulle andet end at tage pen’en ud af sit hylster i telefonen.

Men vil du have en Android telefon fra øverste hylde, og er du villige til at betale det det koster, så er er Samsung Galaxy S22 Ultra det bedste Android flagskib du kan komme i nærheden af lige nu.

 

Pris og levering

Samsung Galaxy S22 Ultra kommer i fire forskellige modeller, der fås i farverne Burgundy (mørk rosa), Phantom Black (mat sort), Phantom White (hvid), Green (grøn), og så kan man hos Samsung bestille tre andre farver Graphite (grå), Sky Blue (lyseblå) og Red (rød).

  • 128 GB kr. 9.899,-
  • 256 GB kr. 10.699,-
  • 512 GB kr. 11.499,-
  • 1 TB kr. 12.799,-

Kan forudbestilles i perioden 9-24. februar, og som tak for forudbestillingen følger her et par sorte Galaxy Buds Pro med uden merpris (værdi ca. kr. 1.770,-)

 

Specifikationer

De nordiske specifikationer på S22-serien kan ses her

Samsung Galaxy S22 Ultra
Design
Ydelse
Skærm
Kamera
Batteritid
Pris (Value for money)
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Fantastisk kamera
Fantastisk skærm
Imponerende batteritid
God Android / OneUI oplevelse
Minus
100X zoom er ikke noget du kommer til at bruge
4.4
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.