Forside Nyheder

Tech-boycot: Internet-gigant hægter Rusland af netværket

-

Netværksgiganten Cogent vil ikke lægge netværk til russiske cyberangreb. Men eksperter siger, at det ikke nødvendigvis er en god idé at afskære Rusland helt fra Internettet.

Techgiganterne står nærmest i kø for at boycotte Rusland efter invasionen i Ukraine. Apple og Samsung har lukket for alle leverancer af produkter til Rusland. Nintendo har lukket for digitalt salg i Rusland. Det samme har spilfirmaet EA. Google har lukket for en del af sine tjenester i Rusland og Microsoft har suspenderet salg af nye produkter i landet. Men nu rammes russerne også på Internet-båndbredden.

Annonce:

En af de største udbydere af globale Internet-tjenester, Cogent, har nu hægtet Rusland af sit netværk. I en email til russiske kunder skriver Cogent at kundernes adgang lukkes ned ”i lyset af den uprovokerede invasion af Ukraine”, og at kunde-servere placeret hos Cogent ”bliver slukket vil blive forventet afhentet inden 30 dage. Hvis det ikke sker, pilles disse ud af deres serverracks og lagt på lager”.

Cogent er teknisk set det, man kalder en Tier 2-udbyder, fordi firmaets netværk ikke har peering-forbindelser til samtlige andre netværk på det globale Internet. Det er kriteriet for at blive kaldt et Tier-1-netværk, eller det, man i gamle dage kaldte en ”backbone”. Cogent har dog peering-forbindelser til det meste af Internettet og ligger i praksis et sted mellem Tier 1 og Tier 2, som en af de største udbydere på globalt plan.

Vil ikke medvirke til cyberangreb

Derfor har det også ret stor betydning, når de klipper forbindelsen til en stor nation som Rusland over. Det er for eksempel aldrig sket før i Internettets historie. Men det betyder naturligvis ikke, at Rusland bliver koblet helt af nettet, som netværksanalytikeren Doug Madory skriver på firmaet Kentiks blog.

Det lægger dog al international, russisk Internet-trafik over på de andre udbydere, og det betyder naturligvis en reduktion af den samlede båndbredde. Med andre ord er Internettet i Rusland netop blevet en hel del langsommere.

Dette skærmbillede møder én, hvis man forsøger at købe en iPhone i Apples russiske onlinebutik for tiden.

Til The Washington Post siger en repræsentant for Cogent, at det ”ikke er målet at skade nogen. Men vi vil ikke give den russiske regering endnu et våben i arsenalet”. Dette våben er naturligvis cyber-angreb, af den type, som Rusland har udført på Ukraine, selv før invasionen. Det lammer også større, russiske Internet-selskaber som Yandex, der er dybt afhængige af Cogent.

”Ingen adgang til sandheden”

Det er dog ikke alle, der er glade for at der er blevet mindre båndbredde til russerne. Mikhail Klimarev står i spidsen for Internet Protection Society, der kæmper for et åbent Internet i Rusland. Han siger til Washington Post: ”Jeg vil gerne sige til folk over hele verden, at hvis du lukker for Internettet i Rusland, så er der 140 millioner mennesker, der ikke længere har adgang til sandheden. De vil kun have adgang til statspropaganda.”

Den russiske stat har dog allerede igangsat censur-initiativer, der lukker af for udenlandske kilder. Således er Facebook og Twitter f.eks. ikke længere tilgængelige i Rusland. Men adskillige sociale medier går også den anden vej og lukker ned for russisk adgang. Facebook har blokeret alle russiske annoncører fra at annoncere globalt.

Søndag lukkede TikTok for upload af nye videoer og livestreaming fra Rusland. Snapchat har lukket for deres kort-tjenester og ”heatmap”-funktionen i Ukraine, så russerne ikke kan anvende disse. Det kommer oven i at PayPal har fulgt eksemplerne sat af Mastercard og Visa. Alle tre betalingstjenester har suspenderet deres aktiviteter i Rusland.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.