Forside Nyheder

EU advarer Elon Musk i forbindelse med Twitter-køb

-
(Foto: The Royal Society-Duncan Hull CC-SA-3.0/EU/Twitter/Recordere)

Twitter skal følge EUs regler, advarer EU-kommisær som respons til Tesla- og SpaceX-bossens planer om at gøre Twitter til ytringsfrihedens hovedsæde.

De amerikanske medier har i de seneste flydt over med reaktioner på nyheden om at Twitter har accepteret et købstilbud fra Elon Musk. Men nu kommer reaktionerne også fra Europa, og fra EU-kommisærerne, der sætter vilkårene for både sociale medier og denne slags handler.

Således har Financial Times netop offentliggjort et interview med EU’s kommisær for det indre marked, Thierry Breton. Her understreger Breton, at Musks ambitioner kommer til at skulle holde sig indenfor EU-reglerne.

Annonce:

”Vi byder alle velkomne”, siger Breton, “men på vores egne vilkår. Vi vil sige til ham: ‘Elon, du er velkommen, men disse er vores regler. Det er ikke dine egne regler, der gælder her’.”

Breton taler ikke kun om de nuværende regler, men også den nye Digital Services Act (DSA)-lovpakke, som EU-kommissionen og EU-parlamentet for få dage siden indgik en politisk aftale om.

Kamp mod misinformation

DSA-lovpakken er bl.a. blevet til for at bekæmpe misinformation, noget som Twitter har måttet slås med både i forbindelse med Brexit og USA’s præsidentvalg i 2016, samt ved senere valg i flere lande. Derudover blev Twitter ligesom mange andre sociale medier, herunder Facebook og Instagram, bombarderet med misinformation omkring COVID-19 siden pandemiens begyndelse.

Den slags misinformation bekæmpes som regel med indholdsmoderation, der som regel sker via en blanding af automatiseret, AI-filtrering og menneskelig arbejdskraft. Flere sociale platforme outsourcer moderationsarbejdet til lande som Phillippinerne, hvor lavtlønnede moderatorer typisk vurderer voldeligt og stødende materiale uden mulighed for efterfølgende psykologbistand.

Under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2020 valgte Twitter en strategi, hvor platformen satte hårdt ind overfor misinformation og stødende kommentarer, der ifølge moderatorernes vurderinger brød med platformens egne regler. Det fik blandt andet den tidligere præsident, Donald Trump, smidt ud af platformen.

“Inden for lovens rammer”

Elon Musk, der selv er ivrig Twitter-bruger, har meldt ud, at han ønsker et opgør med den stramme praksis. Ved en TED-konference tidligere på måneden udtalte Musk, at han ønskede at gøre Twitter til et sted, hvor alle var frie til at udtale sig, som de ville, ”inden for lovens rammer”. Den sidste bemærkning peger i retning af, at Twitter under Musks ejerskab ikke vil forsøge at udfordre EU-lovgivningen. Tirsdag understregede Musk dette synspunkt på Twitter:

Det kan dog ende med at være en kompliceret sag, eftersom ytringsfriheds-lovgivningerne er vidt forskellige i de lande, hvor Twitter opererer. Hvor det i Danmark stadig er Facebook, der er det mest udbredt, anses Twitter i resten af verden for at være det mest toneangivende sociale medie, når det gælder ”seriøse” emner, nyheder og politisk kommunikation.

Twitter var for eksempel indtil for nylig det mest populære sociale medie i Saudi-Arabien, hvor organisationen Journalister Uden Grænser kalder det saudi-arabiske styres censur og undertrykkelse af ytringsfrihed for ”ubarmhjertig”. Twitter er kun overgået af Instagram, der har 22.8 millioner saudi-arabiske brugere mod Twitters 21 millioner brugere.

Annonce:
Forrige artikelPrissmæk til YouSee telefonkunder
Næste artikelStofa WebTV rykker ind på Android TV og Google TV
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.