Forside Produkter Computere

TEST: Microsoft Surface Laptop Studio – Med Geforce 3050TI grafikkort

-

Vi har testet den nye generation af Microsoft Surface Laptop Studio, der kommer med Windows 11 og 14,4 120Hz skærm. Modellen vi testede kom med Nvidia Geforce 3050TI grafikkort.

Microsoft har længe haft en desktop Surface Studio computer, der er en Windows PC, der primært er bygget til designere og arkitekter, der ønsker at have en computer, de kan placere til både tegning og tastaturarbejde. PC’en har haft rimelig succes, dog ikke så meget i Danmark. I Vinter har Microsoft så lanceret deres Surface Laptop Studio, der er en bærbar hybrid, hvor du får tre forskellige skærmindstillinger at arbejde med.

Modellen vi testede kommer med 16GB RAM, 512GB SSD lagerplads, 11 generation Intel i7 og to grafikkort, og koster 17.190 DKK. Vi har testet Microsoft Surface Laptop Studio, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Kassen som Surface Laptop Studio kommer i

Udpakning, design og installation

Microsoft Surface Laptop Studio kommer i en lille elegant kasse, der udover computeren indeholder en strømforsyning og nogle enkelte manualer.

Den medfølgende strømforsyning bruger Microsofts egen Surface Connect-port, der sidder på siden af computeren som også kan bruges til docking. Men gudskelov har Microsoft også to Thunderbolt 4 (USB 4) porte på siden, og tillader du også bruge til opladning via USB-C oplader, og selvom den ikke kan lade lige så hurtigt op via USB-C som via den medfølgende oplader, hylder jeg det faktum at du ikke er tvunget til at slæbe Microsoft opladeren med, hvis du allerede har en god 40-100W USB-C oplader med på turen.

 

Her gemmes pen på Microsoft Surface Laptop Studio

Der er ingen pen med, så skal du have en pen til computere, skal du af med omkring yderligere 750,- for en Microsoft Surface Slim Pen 2. Lige nu har Microsoft dog en kampagne, hvor du får Microsoft Surface Slim Pen 2 med, hvis du køber den hos dem. Tilbuddet slutter dog allerede den 24. april.

Designet på Microsoft Surface Laptop Studio er elegant, og hele computerenkassen er lavet i aluminium og magnesium, der giver en særdeles robust oplevelse. Det kræver lidt tilvænning med den dobbelte bund man oplever, fordi Microsoft har givet plads til ekstra udluftning til køling af CPU og grafikkort, men det er ikke noget du lægger mærke til når du først har taget den i brug.

 

Kun to USB-C Thunderbolt 4 porte (Bemærk den dobbelte bund)

På venstre side har du to USB-C Thunderbolt 4 porte, og på højre side har du en Microsoft Surface Connect-port, der kan bruges til både dock og strømforsyning, og så er der en mini-jack port, og det er det. Og det skuffer, når er nu er talte om en PC til kreative, så burde der være både flere porte og også gerne en SD kortlæser, som man kan bruge til at indlæse film og video, men der må du ud og købe en ekstern.

 

Nej. Det er ikke en SD kortlæser

Låget med skærmen er helt specielt, fordi skærmen har et specielt hængsel, der gør at du får tre forskellige skærm-placeringer. Du får Laptop mode, som er almindelig bærbar PC mode, du får Præsentations mode som er en underlig mode, hvor man trækker skærmen over tastaturet, så man kun har adgang til touchpad, og så har man tablet mode (Studio tilstand), hvor skærmen ligger sig oven på tastaturet, og så kan du arbejde med pen eller fingrene på skærmen.

 

Tastaturet er virkeligt lækkert, og føles både responsivt og let at skrive på. Tasterne føles solide er responsive uanset hvor på tasten du rammer. Og det store Precision Haptic-touchpad, er næsten helt oppe i Macbook Pro kvalitet. For en Macbruger som mig, så var der ikke den store forskel på dette og det jeg har på min Macbook.

 

Virkeligt lækkert tastatur og touchpad på Microsoft Surface Laptop Studio

Skærmen er på 14.4” og har både touch og support for pen. Skærmen understøtter også 120Hz skærmopdateringshastighed. Men skærmen har sit helt eget afsnit, som vi vender tilbage til senere i anmeldelsen.

Microsoft Surface Laptop Studio måler 323,28 mm x 228,32 mm x 18,94 mm og vejer 1.820,2 gram.

Installationen af Windows 11 Home, der følger med gik utroligt let, og efter et par massive opdateringer til operativsystemet, var jeg ellers klar til yderligere test.

Design er godkendt, men jeg savner virkeligt at Microsoft havde smidt nogle flere porte på computeren, når den klart henvender sig til den professionelle bruger, og så undrer det mig også, hvorfor det er en Home og ikke en Windows Pro der følger med.

 

Kraftfuld 11. generation Intel I7 og 16GB RAM og Nvidia Geforce 3050

Inden i den model vi testede er der en Intel 11 gen Intel Core i7-11370H med 4 kerner på op til 3.30 Ghz. Der sammen med de 16GB RAM der var med gav en ret god ydelse.

Oven i det får du hele to grafikkort. Du får et Intel Iris X grafikkort til at køre det meste i Windows, og når maskinen så har brug for god ydelse, så kan den starte et Nvidia Geforce 3050TI op. Og det er rigeligt til at trække de fleste apps, men også mange spil kan få en endog god ydelse med en ok opløsning. Men hvis det er en gaming laptop du er efter, findes der til samme pris modeller med 3080 grafikkort. Men du kan både bruge denne bærbare seriøst og til lidt sjov en gang imellem.

Vi testede computeren med Office, Affinity Photo (Photoshop konkurrent), og Google Chrome til browser, og både multitasking og arbejde med de forskellige programmer kørte rigtigt godt. Oven i det har vi leget med Microsoft Flight Simulator med 49 FPS i fin opløsning og grafiske indstillinger, og testet performance med 3DMARK benchmark software. 

På Cinebench R23 fik vi en score på 4.746, mens vi på 3DMARK “Time Spy” test fik 4.336. Hastigheden er fin, men som sagt – Du skal ikke købe denne for at spille, men se det som en bonus at den kan trække spil.

Jeg var iøvrigt imponeret over hvor lav blæserstøj der var, mens jeg kørte Cinebench som max’er CPU’en til 100% i mere end 10 minutter. Så ydelsen på Microsoft Surface Laptop Studio er klart godkendt.

 

God grafik performance på Microsoft Surface Laptop Studio

14,4” 120 Hz Skærm.

Microsoft Surface Laptop Studio kommer med en 14,4” PixelSense Flow skærm med en opløsning på 2400 x 1600, (201 PPI). Skærmen understøtter op til 120Hz opdateringshastighed, og har variabel opdateringshastighed, så den selv skifter når du har behov for bedre opdateringshastighed.

Skærmen der har et IPS-panel har en 3:2 ratio, og understøtter et kontrastforhold på 1.500:1, og så har den Multi-touch (10 punkter), og det fungerer godt med både pen og fingre. Den gennemsnitlige lysstyrke ligger på omkring 500 nits. Og så kan den også vise Dolby Vision HDR.

Men hvis du planlægger at bruge din bærbare meget i solen, skal du nok forberede dig på at vende skærmen væk for solen, for ellers vil der være meget genskær, men når det er sagt, så er skærm og Multi-touch er godkendt.

Lige over skærmen er der et 1080p kamera lige over skærmen og det virker til at låse maskinen op med Windows Hello, og så fungerer det også rigtigt godt til videomøder. Det fungerer rigtigt godt med Teams, Skype, Zoom osv.

 

Microsoft Slim Pen 2, desværre et nødvendigt tilkøb

Som jeg skrev under udpakning, så får du ikke Pen med når du køber Microsoft Surface Laptop Studio, og det er virkeligt en mangel. For uden den, mister du meget af den funktionalitet der er i Surface funktionerne, og en af de ting som virkeligt spiller i Windows 11, er skiftet mellem almindelige laptop mode, og tablet mode, og på Microsoft Surface Laptop Studio har de den fedeste gimmick til pen.

Unden forsiden af laptop sidder der nogle magneter der holder Slim Pen 2 fast, og oplader den, og den sidder virkeligt smart der når du pakker computeren ned. De magneter er så kraftige at du er nødt til at løfte computeren for at få pen’en fri.

Pen virker rigtigt godt med mange apps, og især hvis du er typen der bruger et note-program som f.eks. Microsoft One-Note, så får du meget gælde af

Men du skal som sagt af med knap 750,- får at få Pen med.

 

Batteri op til 18 timer – Men ikke mens jeg testede det

Microsoft Surface Laptop Studio kan levere op til 18 timers batteritid skriver Microsoft på deres produkt-side, men på intet tidspunkt var jeg i nærheden. Jeg ramte omkring 6-10 timer ved normalt brug og WiFi kørende, og gav jeg den gas med grafik og spil, så røg batteritiden ned på 3-4 timer. Og man skal være opmærksom på at den drosler både CPU og GPU ned når du er på batteri.

Den går selv i sleep mode når du lukker låget, og starter hurtigt op når du åbner det igen. Har du haft låget lukket mere end nogle timer, så tager det lidt længere tid, da den så går i hibernate mode, for at spare yderligere batteri.

Det tager et par timer at oplade fra 1 – 100% med den medfølgende 105W oplader.

 

Wi-Fi 6 og Bluetooth 5.1

Med Microsoft Surface Laptop Studio får du Wi-Fi 6 (802.11ax), og Bluetooth 5.1, og vi havde rigtig god trådløse ydelse på vores Unifi Wi-Fi 6 access-points, hvor vi sagtens kunne komme over 1Gbit hastighed på det trådløse netværk.

Desværre er der ikke mulighed for SIM-Kort og på den måde internet med på farten. Men du kan forbinde til din smartphone via trådløs netdeling, og på den måde få adgang til internettet. Dette fungerer både via Bluetooth og Wi-Fi, og det er let at sætte op, og det spiller rigtigt godt.

 

Windows 11 er absolut den bedste Windows lige nu

Jeg skrev præcis det samme, da jeg testede Microsoft Surface Pro 8, men også med Microsoft Surface Laptop Studio får du Windows 11 Home edition. Jeg ville nok have foretrukket Professional, fordi Surface Pro familien i min optik helt naturligt har sin plads som en arbejds-bærbar, men når det er sagt så er jeg helt vild med Windows 11.

Microsoft har med det nye designudtryk fået løftet de fleste efterladenskaber fra Windows 8 væk, men når du graver kan du stadig finde rester af de gamle Windows programmer, indstillinger og værktøjer, men det er tydeligt at Microsoft har fået styr på skift mellem tablet til laptop, så når du tilslutter tastaturet, så forsvinder tablet tastaturet fra værktøjslinjen, og måden som Windows starter op fra “søvn” er lynhurtig og effektiv.

I min optik er Windows 11 den bedste Windows oplevelse lige nu. Jeg har dog lyttet til kritikken af min sidste Windows laptop anmeldelse, og vil ikke lade operativsystemet være en del af karakteren.

 

Konklusion

Microsoft Surface Laptop Studio er sådan lidt en aha oplevelse. Den vil det hele, kan det meste, og så er der alligevel bedre alternativer. Det skyldes at prispunktet på Microsoft Surface Laptop Studio er så højt. Men ser man bort fra prisen, så får du en super flot Windows PC, der er bygget i gode materialer, med godkendt batteritid og så får du Microsoft hardware der er bygget til at virke perfekt med Windows 11.

Det faktum at du får Nvidia Geforce 3050TI med, gør at du kan bruge den til både udvikling, grafik/video apps, og spil hvis du har det behov.

Men du skal af med knap 18.000,- når du også har købt Slim Pen 2 med. Og der kan du altså få mange andre Windows PC’er med spændende specifikationer.

 

Pris og levering

Microsoft Surface Laptop Studio kan købes hos flere forhandlere og kan også købes online hos Microsoft, hvor der netop nu er en kampagne, hvor du får Slim Pen 2 med i prisen. Du kan se bedste dagspris her.

Microsoft Surface Laptop Studio

7.7
Design 6.0
Ydelse 9.0
Tastatur 8.5
Batteritid 8.0
Pris (Value for money) 7.0

Plus

  • Fantastisk skærm
  • Indbygget Geforce 3050TI
  • OK batteritid

Minus

  • For få porte til en kreativ PC
  • Ingen pen med
Annonce:
Forrige artikelEvent Invitation: Barco & Steinway Lyngdorf 27 April 2022
Næste artikelAmazon brygger på et ”magisk og brugbart” XR-projekt
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.