Forside * Nyheder

Instruktøren er gået: Forbandelsen fortsætter for ‘Fantastiske Fire’ på film

-
Den eneste officielle information, Marvel har ladet slippe ud om selskabets Fantastiske Fire-reboot er dette logo og at instruktøren skull være Jon Watts. Men det sidste er nu ikke længere tilfældet (Foto: Marvel.com)

De Fantastiske Fire satte gang i Marvel-universet som vi kender det. Men tre ud af fire film med de fire helte floppede og nu har den femte mistet sin instruktør. Hvad sker der?

Disney elsker Kevin Feige. Som hovedproduceren bag Marvels Cinematiske Univers har han fået fans af superheltefilm til at hælde næsten uvirkeligt mange penge ned i Disneys lomme. Han har også en andel i den succes, der er tilfaldet Disney+, fordi han har lykkedes med at producere serier til den mindre skærm, der holder kadencen fra MCU-biograffilmene.

Der er dog stadig tre store Marvel-tegneserier, som Disney ikke ejer filmrettighederne til 100%, men selv her har Kevin Feige formået at skabe succeser i samarbejde med andre. Han har f.eks. samarbejdet med Sony om de seneste tre Spider-Man-film med Tom Holland, der blev instrueret af Jon Watts.

Annonce:
Jon Watts (bill.) instruerede de tre seneste Spider-Man-film, og skulle også have lavet den kommende Fantastiske Fire-film. Nu har han trukket sig (Foto: Gage Skidmore, CC-BY-SA-3.0)

Gennem dette samarbejde er Feige lykkedes med at bygge bro til den del af MCU han dog har kontrol over, sådan at der er narrativ sammenhæng for fans, også selv om to forskellige filmselskaber arbejder sammen om filmene. Det samme er undervejs med X-Men-filmene, der hidtil har været lavet af Fox. Men efter Disney købte film- og TV-divisionerne af Fox, er X-Men kommet ”hjem” til Marvel Studios.

Professor X og hans mutant-skoleelever har dog følgeskab med en gruppe superhelte, der hører til selve fundamentet i Marvels tegneserie-hus. De ”Fantastiske Fire” var faktisk de allerførste superhelte, som Stan Lee fortalte historier om under navnet Marvel Comics. Det var i 1961. Året efter kom Spider-Man til og siden fulgte alle de andre Marvel-helte.

Første filmatisering blev aldrig udgivet

Det er således ganske forståeligt, at Feige gerne vil have de Fantastiske Fire ind i MCU-folden og sætte dem op på lærredet på en måde, der passer med alle de andre produktioner. Han bad derfor MCUs seneste stjerneinstruktør, førnævnte Jon Watts, om at gå i gang med at lave en ny Fantastiske Fire-film efter han var færdig med at lave ’Spider-Man: No Way Home’.

Men nu har Jon Watts forladt projektet, skriver Hollywood-branchemediet Deadline. Den kommende Fantastiske Fire-film står nu uden instruktør. Det ville ikke være så stort et problem, hvis det ikke lige var for den historik, der ligger bag de Fantastiske Fire på film.

Til trods for deres popularitet og centrale placering i Marvel-tegneserieuniverset har de Fantastiske Fire nemlig levet en noget omtumlet tilværelse på film i de sidste tre-fire årtier. I 1983 købte den tyske producent Bernd Eichinger filmrettighederne til tegneserien af skaberen Stan Lee for en slik. Ti år senere stod disse rettigheder til at udløbe, fordi Eichinger ikke endnu ikke havde brugt dem til at lave en egentlig film.

I stedet for at videresælge rettighederne eller lade dem gå tilbage til Stan Lee, kastede Bernd Eichinger en million dollar efter at producere en Fantastiske Fire-film, så han kunne beholde rettighederne. Selv dengang var en million dollar småpenge i filmproduktion, og resultatet kan da heller ikke kaldes andet end en lavbudget-film. Eichinger involverede endda B-filmmesteren Roger Corman i projektet.

Ifølge, hvad Stan Lee senere fortalte, var det aldrig Eichingers intention at sende filmen i biograferne, og det kom den heller aldrig. Men siden 1994, da den blev færdig, har piratkopier været i cirkulation og den kan ses på YouTube (herover). Fordi hanbeholdt rettighederne, kunne Eichinger siden gå til 20th Century Fox og starte et samarbejde om en ny film.

Fint første forsøg fra Fox

Det samarbejde resulterede i ’Fantastic Four’, der fik premiere i sommeren 2005. Kritikerne sablede den ned, men den blev en succes ved billetlugen (og havde sjovt nok Chris Evans, der sidenhen blev kendt på at spille Captain America, i rollen som Human Torch) Da året var omme, havde filmen hentet over 330 millioner dollar hjem på verdensplan, med et produktionsbudget på omkring 100 millioner.

Helt så godt gik det ikke for den uundgåelige opfølger, ’Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer’ fra 2007. Den tjente kun lige sit produktionsbudget hjem i USA og indtægterne fra resten af verden skulle så dække de betydelige marketingsomkostninger. Den anses for at være et lille flop. Der var dog enighed om at en treer skulle laves, men så ragede en af hovedrolleindehaverne, Jessica Alba, uklar med folkene bag.

Fox’ første forsøg på at lave en Fantastiske Fire-film i 2005 var en pæn succes. Men da succesen skulle følges op, begyndte det at gå galt (Foto: 20th Century Fox/Disney)

Både treeren og en spin-off-film med Silver Surfer endte i det, man i Hollywood kalder ”Development Hell”, altså et udefinerbart limbo, hvor det er svært at få skrevet et ordentligt manuskript og produktions-pengene stablet på benene.

Ligesom der gik cirka et årti mellem det første forsøg på at filmatisere Fantastiske Fire og det andet forsøg, gik der igen ti år før det tredje forsøg på at sætte en holdbar serie med superheltene i gang. I 2015 forsøgte et nyt hold skuespillere sig med filmen ’Fantastic Four’. Det endte dog endnu mere katastrofalt end nogle af de andre forsøg.

Efter at have lavet den fremragende ’Chronicle’ i 2012 skulle instruktøren Josh Trank forsøge sig med en stor superhelte-film. Og han lavede angiveligt en stærk og ganske mørk portrættering af de Fantastiske Fire, men denne version fik publikum aldrig at se. Fox-cheferne kunne ikke lide Tranks version, så de klippede deres egen version, hvor adskillige af Tranks oprindelige plotpunkter var taget ud.

Er der tale om en Fantastic Fourbandelse?

Det går sjældent godt, når studiebosserne tager over på den måde, og det gjorde det heller ikke denne gang. Trank var så utilfreds, at han som respons til elendige anmeldelser og dårlige publikumsreaktioner ved snigpremiererne tweetede til hele verden, at han havde lavet en meget bedre film, som publikum aldrig ville få at se. Han slettede siden denne tweet, men på det tidspunkt var fjendskabet med Fox brudt ud i lys lue i medierne.

Det seneste forsøg på at lave en Fantastiske Fire-film floppede fælt for Fox (Foto: 20th Century Fox/Disney)

Selv om filmen hentede 167 millioner dollar hjem ved billetlugen var den alligevel et flop, fordi det kun lige dækkede produktionsbudgettet og ikke de omtrent 50 millioner ekstra, det havde kostet at markedsføre filmen. Både kritikerne og publikum hadede det endelige resultat lige så meget som filmens instruktør. På Rotten Tomatoes har 2015-udgaven af ’Fantastic Four’ en kritikerscore på 9% og en publikumsscore på 18%.

Siden har Disney som nævnt fået de Fantastiske Fire hjem igen til Marvel, da de købte Fox i 2019. De bad Jon Watts om at gå i gang med at lave en film, der skulle få Fantastiske Fire på banen igen, efter Watts havde instrueret ’Spider-Man: Homecoming’ og ’Spider-Man: Far From Home’, der begge var gigantsucceser. Han har siden scoret et hattrick med ’Spider-Man: No Way Home’.

Det samme mønster med ti år mellem hver Fantastiske Fire-reboot ville passe, for filmen ville i givet fald være klar i 2024-2025. Men Watts har åbenbart brug for en pause fra superhelte. Han har i hvert fald givet Disney og Marvel den besked, at han ikke længere vil instruere den kommende Fantastiske Fire-film. Ifølge Deadline sker Watts’ afgang i al venskabelighed og uden drama. Han har simpelthen bare behov for en pause.

Det efterlader dog stadig den første Fantastiske Fire-film under Kevin Feiges ledelse uden instruktør. Og dermed har den allerede fået sit første hak i tuden, før produktionen overhovedet er kommet i gang. Man kan ikke bebrejde Marvel for at tænke, at der måske er tale om 4F: En Fantastiske Fire-Film-Forbandelse.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.