Forside * Nyheder

Dommedags-kult har infiltreret en hel Google-afdeling

-
(Foto: The Pancake of Heaven! / CC BY-SA 4.0)

En tidligere projektansat medarbejder sagsøger nu Google. Han siger, han blev fyret, fordi han var en trussel mod kultens dominans.

I et afsnit af HBO-serien ’Silicon Valley’ bliver en kristen, homoseksuel mand kraftigt stigmatiseret og frosset ud af et samarbejde med seriens hovedpersoner. Ikke fordi, han er homoseksuel, men fordi han er kristen. Det var den satiriske series kommentar til, at Silicon Valley er åben overfor alle slags identiteter – lige med undtagelse af dyb religiøsitet.

Enhver, der har tilbragt tid i Silicon Valley kan genkende dette fænomen. Den teknologi-orienterede ingeniør-mentalitet stemmer ikke så godt overens med tro på engle, guder og andre metafysiske figurer. Af samme grund vækker det også stor opsigt, når en dommedags-kult er lykkedes med at infiltrere den mest datadrevne virksomhed af dem alle: Google.

Annonce:

New York Times har faktatjekket og bekræftet nogle vilde påstande, der kommer fra en tidligere videoproducer hos Google, Kevin Lloyd. Han har tidligere arbejdet hos Google Developer Studio, som han mener er domineret af dommedags-kulten Fellowship of Friends. Afdelingen ledes for eksempel af et kultmedlem, der har sørget for at adskillige andre kultmedlemmer nu arbejder der.

Fellowship of Friends-kulten har hovedsæde i Oregon House, et lille område nordøst for Californiens hovedstad, Sacramento. Det er flere timers kørsel fra Googles hovedkvarter i Mountain View. Kulten er blevet anklaget for voldtægt og menneskehandel, og især Robert Earl Barton, der stiftede kulten i 1970, anses for at være lidt af en problematisk personage.

Pludselig fyring

Kulten har ifølge dem selv omkring 1500 medlemmer på verdensplan, hvoraf omtrent 5-600 bor i Oregon House-området. Kultens formål er at gøre klar til verdens undergang, hvorefter dens medlemmer skal bygge menneskeheden op igen.

Lloyd var ikke direkte ansat hos Google, men derimod hos firmaet Advanced Systems Group (ASG), der lejede ham ud som konsulent til Google. Han havde dog sin daglige gang i Google Developer Studio, der dengang husede 25 ansatte ifølge New York Times. Ifølge Lloyd var næsten halvdelen af disse medlemmer af Fellowship of Friends.

Robert Earl Barton (bill.) stiftede Fellowship of Friends-kulten i 1970 (Foto: UltraEdit / CC BY-SA 4.0)

De fleste af medarbejderne i afdelingen var netop blevet hyret ind via ASG, og hverken sidstnævnte eller Google skelede til medarbejdernes kultmedlemskab. Det er nemlig ulovligt så meget som at spørge til religiøse tilhørsforhold under ansættelsesprocedurer i USA. Af samme grund går Lloyds søgsmål da heller ikke på dette.

Lloyd blev efter næsten fire år fyret uden nogen videre begrundelse i februar 2021. Da han spurgte ind til grunden, fik han at vide, at det havde at gøre med, hvad han kalder ”en helt normal” arbejds-email. Lloyd mener dog, at det er fordi, han var begyndt at tale med folk i afdelingen om den store andel af kultmedlemmer i Google Developer Studios.

Google ”poster penge” i kulten

Lloyd fandt det ifølge New York Times især problematisk, at Google mere eller mindre ”postede penge” direkte i kulten, fordi firmaet ikke bare ansatte dens medlemmer, men også købte flere af de produkter, kulten producerer i Oregon House – herunder vine, der angiveligt er blevet serveret på blandt andet Google I/O.

Det er ikke første gang, lederen af Google Developer Studios, Peter Lubbers, er rodet ind i sådan en retssag. Før Google arbejdede han for firmaet Kelly Services, hvor en anden medarbejder vandt en lignende sag. Medarbejderen sagsøgte med succes Kelly Services for at være blevet nægtet en forfremmelse, fordi hun ikke var medlem af Fellowship of Friends-kulten.

Hovedindkørslen til Apollo, der er Fellowship of Friends-kultens hovedsæde er ligesom resten af hovedsædet inspireret af gammel, europæisk kunst. Inklusive tilsyneladende forgyldte statuer (Foto: Google Street View/Screendump)

En talsperson for Google siger, at de vil undersøge, om der har været tale om brud på Californiens og USAs love i forhold til Lloyds fyring, men understreger, at det ikke er lovligt for firmaet at blande sig i de ansattes religiøse forhold. Førnævnte Lubbers siger til New York Times, at hans personlige overbevisninger ”aldrig har spillet en rolle i hans tech-karriere”, og at han bringer folk ind i afdelingen, som han mener er de rette til opgaverne.

En anden højt rangerende person i Google Developer Studios, Gabe Pannell, er også medlem af Fellowship of Friends og siger, at han har hyret folk ind via ASG, der ”kommer fra en gruppe af betroede venner og familie med ekstremt høje kvalifikationer”.

Kevin Lloyds advokat, der også kørte sagen mod Kelly Services, siger dog, at Lubbers og Pannell ser ud til at benytte nøjagtig det samme system hos Google som hos Kelly Services. Ved at anbefale folk via tredjepart, altså ASG, kan de undgå at kultmedlemskaberne og de interne bekendtskaber sættes under lup.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.