Forside Nyheder

Alle nyhederne fra Apple WWDC 2022 Keynote

-

Mandag den 6. juni er Apple Dag, hvor Apple præsenterer nyhederne for deres operativsystemer og udvilkingsløsninger for verdens udviklere og Apple brugere.

For brugerne er det mest hvad de skal regne med at se af operativsystemer i deres nuværende og kommende Apple Produkter. I denne “live-artikel” vil vi løbende opdatere hvad Apple kommer med, og så følge op med fulde artikler om de enkelte produkter.

Annonce:

Artiklen opdateres løbende den 6. juni fra kl. 19.00, når WWDC 2022 event starter. Du kan også selv følge med live på dette link.


iOS 16

Ny Lockscreen til iOS, og der har Apple virkeligt gjort meget ud af at få mere information på plads. Det er et helt nyt design. Du kan ikke blot fortsat skifte billeder, men du kan selv sætte widgets ind. Måden det virker på, virker meget som man kender det fra watchOS, hvor man kan indsætte forskellige funktioner på faste placeringer på skærmen.

Det ser ud som om det er de samme widgets som du bruger til watchOS, som du kan bruge på din iPhone – Apple har dog ikke bekræftet dette. Ligesom på Apple Watch kan du have flere forskellige lock-screens på din telefon. Apple har lavet et Widget-API til udviklerne, så de kan lave det sammen med deres apps.

Apple har også udbygget “Fokus” mode, så den skifter låse-skærmen ud fra hvad fokus mode du er i. Og du har fået et fokus-filter, så du kan rydde op i browser-tabs og apps visninger f.eks. kalender.

Besked appen har fået et løft, så du nu kan redigere i allerede sendte beskeder – Det kan du dog kun med iMessages. Du kan også nu markere modtagne beskeder og tråde som ulæste.

Apple har også udvidet funktionerne i deres “Share with You” API, så endnu flere app-udviklere kan gøre det let at dele information via besked-appen.

Shareplay har også fået endnu flere funktioner, så det både virker i Facetime og Messages appen.

Dictation gør at du kan tale, og så oversætter iOS det til dansk skrevet sprog. Det er der ikke noget nyt i, men nu kommer de med en “on-device” diktat funktion, så du bare ved at trykke på en mikrofonknap på tastaturet kan starte diktat uden at skulle fjerne tastaturet.

Live Text er en funktion, hvor Apple kan genkende tekst i billeder og video, og den er nu blevet forbedret. Om den virker med dansk tekst vides dog endnu ikke. Live Text bruger OCR (Optisk genkendelse) af teksten, og gør at du let kan konvertere tekst i billeder til ren tekst.

Wallet har også fået nye funktioner, som efterhånden erstatter mere og mere indhold i din normale tegnebog / pung. Men om det kommer til Danmark er for tidligt at sige, da det ofte kræver tilladelse fra diverse myndigheder.

Men Apple kommer med “Keys” nøgler, og det kan godt gå hen og blive en succes for f.eks. AirBNB udlejere og hoteller.

Apple Pay fortsætter med at udvide i hele verden med Tap-to-pay, og nu kommer Apple Pay Later, hvor du kan betale med afdrag i fire lige store afdrag inden for nogle uger. Dette skulle komme til Danmark.

Apple Pay får også ordre-opfølgning, så du kan se hvad du har bestilt, og hvornår varen kommer.

Apple Maps har også fået endnu bedre kortvisninger, men desværre er Danmark heller ikke med i 2. bølge af opdateringer. Så hvornår der kommer en Maps opdatering der også får danske byer med i bedre opløsning og med mere information vides ikke.

Nu kan du også lave Multi-stop ruter, så du kan forberede hele din sommerferie på dit Apple Map inden du tager på sommerferie.

For udviklere kommer der et udvidet MapKit, som gør man kan lave endnu bedre integrationer med Apple Maps.

På sportsiden er der kommet flere nyheder og resultater, men heller ikke der skal vi regne med direkte nyheder fra danske sportsbegivenheder. De fleste opdateringer sker igennem Apple News, der ikke er kommet til Danmark endnu.

Familie-deling har også fået nye funktioner, hvor du kan dele dine indkøb og abonnementer med op til fem familiemedlemmer. Og med iOS 16 er der kommet nye funktioner til at sætte rettigheder op for børne-konti i familien.

Photos har fået bedre funktioner til deling af billeder på tværs af familien. Apple har nu iCloud Shared Photo Library, hvor alle i familien kan dele med hinanden.

Den nye funktion gør det nemt at dele billeder i iOS16.

Apple understreger at man igen i iOS 16 har øget sikkerheden i iOS. Løsningen kaldes Safety Check. Det er en række indstillinger der gør at man hurtigt kan fjerne rettigheder fra f.eks en eks-partner, der ikke længere skal have adgang til ens konto, password osv.

 

 

Apple Homekit

Apple Home udvider funktionerne i forbindelse med de forskellige smarte enheder du har i dit hjem. Apple har længe understøttet Matter, og nu har Apple givet Apple Homekit API til matter gruppen, så alle der bruger matter smarthome produkter kan understøtte Apple Homekit.

Apple har lavet en hel ny Home App, så den bliver endnu lettere at bruge, og hvordan du styrer de forskellige smarte enheder på tværs af hele hjemmet. Nu kan du også have specifikke kategorier af smarte enheder i dit hjem.

 

Apple Carplay

Apple Carplay får også en stor tur i iOS16, og Apple har samarbejdet med flere bilfabrikanter for at se hvordan den kommende generation af Carplay skal se ud.  Og nu får Apple en central plads i instrumentpanelet på nye biler.

Der kommer masser af nye widgets, så du kan styre bilens elektronik.

Det betyder at hvis du har den rigtige bil, vil du kunne bygge dit helt eget instrument panel, så det passer til den måde du gerne vil have det ser ud.

Men det kommer nok til at tage nogle år, før du ser det i din egen bil.

 

 

iPadOS 16

iPadOS 16 får de samme funktioner som iOS 16, men udover det så kommer der også endeligt en vejr app til iPadOS. Den har godt nok været savnet.

Og så kan du chatte med dem du samarbejder med via mange apps, og funktionen bruger besked appen. Det gør man kan arbejde tæt sammen om udviklingsopgaver.

Apple viste også en teaser på en app Apple kalder Free Form, som bliver et samarbejdsboard (white board) som man kender det fra tavler i lokaler. Og det bliver en del af iOS, iPadOS og macOS.

iPadOS 16 får også gameshare, så man kan spille online sammen. Dette kommer også til iOS og macOS.

iPadOS 16 får også en “Reference mode”, hvor du kan sikre dig at du har den rigtige farveprofil på din skærm på tværs af alle dine Pro Apple enheder.

iPadOS 16 får også Stage Manager som man også får på macOS, så du kan samle de apps du arbejder med lige nu. Stage Manager vil virkeligt ændre måden man multi-tasker på iPadOS.

 

 

watchOS 9

Med WatchOS 9 kommer der fire nye urskiver, der som vanen tro har meget få brugere, men nok skal gøre enkelte brugere meget glade. Og der kommer flere complications, der passer til flere urskiver.

Og selvfølgelig er der masser af nye funktioner til Workout app’en så du kan holde dig selv i form. Der kommer bl.a. nye målinger til forskellige typer løb. Og Apple har også lavet en hjerteslag-zone, så du sikrer du ikke overbelaster dit hjerte.

De nye funktioner kommer med watchOS 9, og kræver ikke nye Apple Watches. Det er dog ikke oplyst om det kommer til at virke med alle Apple Watch’es.

For brugere der ikke har Apple Watch, tilbyder Apple nu Fitness app’en i iOS 16, så du kan bruge mange af funktionerne uden et Apple Watch.

Søvn app’en på Apple watch har også fået et løft, og nu kan man dele sine søvn-data med organisationer, der undersøger sammenhæng mellem hjertesygdomme og manglende søvn.

Apple har også lavet en ny funktion omkring brugen af medicin, så du kan holde styr på den medicin du bruger i løbet af dagen, så du får en reminder når du skal tage din medicin. Om det kommer til Danmark vides ikke.

Men funktionen er smart for folk der har svært ved at huske hvornår de skal tage deres medicin, og nu f.eks. bruger en alarm på telefonen for at huske medicinen. Nu kan dette gøres via dit Apple Watch.

Informationen om din medicin er krypteret på dit ur, og deles ikke med andre, med mindre du selv giver dem lov.

 

Mac M2 chipset er klart

Det nye M2 chipset kører på 5 nanometer teknologi, og tilbyder 50% større båndbredde end M1. Der er 4 high-performance cores, og 4 high-performance cores.

Og M2 kan levere ca. 18% bedre performance end M1 familien.

M2 bruger kun 25% strøm sammenlignet med Intels bedste 12 Core CPU, og på grafisk ydelse er det op til 35% bedre end i86 konkurrenterne. Dette samtidigt det kun bruger 1/5 del af strømmen som sine konkurrenter.

Og M2 kan afspille flere 8K / 4K streams samtidigt, men vi samler op på M2 i en seperat artikel.

 

Ny Macbook Air med M2 chipset

Den nye Macbook Air er designet omkring den nye M2 chip, og har fået et stort designløft. Skærmen ligner en iPad Pro, og så kommer den i nye farver. Hele fire forskellige.

Hele kassen er lavet i aluminimum. Også Macbook Air får Magsafe port, og så er der to Thunderbolt porte. Men ingen port til SD kort.

Oven i det får Macbook Air til Liquid Retina display på 13.6 tommer. Den får også 500 nits lysstyrke. Og så får den et 1080p webkamera.

Højttalerne kommer til at ligge tæt på skærmen, og der er også 3 indbyggede mikrofoner. Og så tilbyder Macbook Air Spacial Audio.

Den nye Macbook Air er ca. 20% hurtigere end sin forgænger. Og så er den lydløs og helt uden blæsere. Og så tilbyder den op til 18 timers batteritid. Den kommer med en ny USB-C oplader med ekstra USB-C port, så du kan oplade din iPhone på samme oplader.

Den kommer med Magic Keyboard, men vi kender desværre endnu ikke prisen på den nye Macbook Air. Den amerikanske pris starter ved 1.199 USD, og kommer til juli.

 

Apple har også opdateret deres 13″ Macbook Pro, så den kommer med M2 chipset. Men heller ikke der fik vi en pris. Men den kommer med op til 20 timers batteri. Den amerikanske pris starter ved 1.299 USD, og kommer til juli.

 

 

macOS Ventura.

Den næste version af macOS kommer til at have navnet Ventura.

En ny funktion til macOS hedder “Stage Manager”, og den bliver aktiveret fra Control Center, og sikrer at den app du arbejder med lige nu, får den fulde opmærksomhed.

Du kan også gruppere apps, så du har grupper af apps i din Stage Manager, så du har de apps du bruger til samme opgaver har samme fokus.

Apple har i år en stor opdatering til Spotlight, der er den indbyggede søgefunktion i macOS. Så du nu f.eks. kan bruge quick-look direkte fra søgeresultateterne. Du kan også fritekstsøge i billeder. Den opdatering er iøvrigt også kommet til iOS 16.

Apple har også opdateret Mail app’en så du nu kan fortryde en email du har sendt, ligesom du nu kan sende en mail på et bestemt tidspunkt.

Apple mener at Safari er verdens hurtigste browser, og også der har Apple lavet et løft, og de understøtter nærmest alle de nye webteknologier. Og nu kan du dele grupper af tabs i browseren med andre brugere.

Og Apple ønsker at fjerne kodeord, og erstatte dem med passkeys, som er mere sikre end kodeord. Det smarte ved passkeys er at de aldrig forlader din enhed, og derfor ikke kan deles med andre.

Apple er klar med Metal 3 som er Apples gaming motor og udviklingsprog, hvor man kan skabe spilmiljøer hurtigere og mere batteri-effektivt.

Spillet Resident Evil Village kommer til Mac, og det fortalte folkene bag spillet om.

Apple har også udvidet “Continuity”, så du kan bruge hand-off til f.eks. Facetime. Og nu kan du også bruge din iPhone som dit webcam. Det tilbyder center stage, så kameraet følger dine bevægelser, og så har du fået studiolight så du kan få en bedre belysning af kameraet. Deskview gør at du kan lave flere kameravinkler via din iPhone.

 

 

tvOS 16

Der blev ikke præsenteret noget nyt omkring tvOS.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.