Forside Nyheder

Mange spændende nyheder i macOS Ventura

-

macOS Ventura blev navnet på den næste version af macOS.

Den næste version af macOS kommer til at have navnet Ventura.

En ny funktion til macOS hedder “Stage Manager”, og den bliver aktiveret fra Control Center, og sikrer at den app du arbejder med lige nu, får den fulde opmærksomhed.

Annonce:

Du kan også gruppere apps, så du har grupper af apps i din Stage Manager, så du har de apps du bruger til samme opgaver har samme fokus.

Apple har i år en stor opdatering til Spotlight, der er den indbyggede søgefunktion i macOS. Så du nu f.eks. kan bruge quick-look direkte fra søgeresultateterne. Du kan også fritekstsøge i billeder. Den opdatering er iøvrigt også kommet til iOS 16.

Apple har også opdateret Mail app’en så du nu kan fortryde en email du har sendt, ligesom du nu kan sende en mail på et bestemt tidspunkt.

Apple mener at Safari er verdens hurtigste browser, og også der har Apple lavet et løft, og de understøtter nærmest alle de nye webteknologier. Og nu kan du dele grupper af tabs i browseren med andre brugere.

Og Apple ønsker at fjerne kodeord, og erstatte dem med passkeys, som er mere sikre end kodeord. Det smarte ved passkeys er at de aldrig forlader din enhed, og derfor ikke kan deles med andre.

Apple er klar med Metal 3 som er Apples gaming motor og udviklingsprog, hvor man kan skabe spilmiljøer hurtigere og mere batteri-effektivt.

Spillet Resident Evil Village kommer til Mac, og det fortalte folkene bag spillet om.

Apple har også udvidet “Continuity”, så du kan bruge hand-off til f.eks. Facetime. Og nu kan du også bruge din iPhone som dit webcam. Det tilbyder center stage, så kameraet følger dine bevægelser, og så har du fået studiolight så du kan få en bedre belysning af kameraet. Deskview gør at du kan lave flere kameravinkler via din iPhone.

Pressemeddelelse fra Apple

macOS Ventura tilføjer effektive produktivitetsværktøjer og nye kontinuitetsfunktioner, der gør Mac-oplevelsen bedre end nogensinde

Nye funktioner som Stage Manager hjælper Mac-brugere med at holde fokus og få mere fra hånden

CUPERTINO, CALIFORNIEN Apple gav i dag et smugkig på macOS Ventura, den seneste version af verdens mest avancerede styresystem til stationære computere, der løfter Mac-oplevelsen op på et helt nyt niveau. Stage Manager giver Mac-brugere en helt ny måde at holde fokus på opgaven foran dem på, mens de nemt kan skifte mellem apps og vinduer. Kontinuitetskamera bruger iPhone som webcam på Mac til at udrette ting, der ikke før var muligt,1 og med Handoff til FaceTime kan brugerne starte et FaceTime-opkald på deres iPhone eller iPad og nemt overføre det til deres Mac. Mail og Beskeder kommer med mange nye funktioner, der gør disse apps bedre end nogensinde, mens Safari – verdens hurtigste browser på Mac2 – er begyndelsen på en fremtid, der erstatter adgangskoder med loginnøgler. Og med de effektive og populære specialudviklede chips fra Apple samt nye værktøjer til udviklere i Metal 3 har det aldrig været bedre at spille spil på en Mac.

“macOS Ventura omfatter effektive funktioner og nye innovationer, der bidrager til at gøre Mac-oplevelsen endnu bedre. Nye værktøjer som Stage Manager gør det nemmere og hurtigere end nogensinde at fokusere på opgaver og skifte mellem apps og vinduer, og kontinuitetskameraet gør nye videokonferencefunktioner tilgængelige på Mac, herunder Desk View, Studielys og mere,” siger Craig Federighi, Apples Senior Vice President of Software Engineering. “Med praktiske nye funktioner i Beskeder, avancerede søgeteknologier i Mail og et opdateret design af Spotlight har Ventura meget at byde på og forbedrer mange af de måder, brugere anvender deres Mac-computere på.”

En ny måde at arbejde på tværs af apps og vinduer på

Stage Manager organiserer automatisk åbne apps og vinduer, så brugere kan koncentrere sig om deres arbejde og stadig bevare overblikket over det hele. Det vindue, som brugere arbejder i, vil være centreret i midten af skærmen, mens andre åbne vinduer vises i venstre side, så det er nemt og hurtigt at skifte mellem opgaver. Brugere kan også gruppere vinduer, når de arbejder på specifikke opgaver eller projekter, der kræver forskellige apps. Stage Manager spiller sammen med andre macOS-vinduesværktøjer, herunder Mission Control og Spaces, og brugerne kan nu nemt gå til deres skrivebord med et enkelt klik.

Apple-enheder i samspil med Kontinuitet

Kontinuitetskameraet gør det nu muligt for Mac-kunder at bruge deres iPhone som webcam, hvilket åbner op for nye funktioner, der aldrig før har været mulige med et webcam. Ved hjælp af de effektive kontinuitetsfunktioner kan Mac automatisk genkende og bruge kameraet på iPhone, når den er i nærheden, uden at brugere skal vække og vælge den. iPhone kan endda oprette trådløs forbindelse til Mac, hvilket giver større fleksibilitet.3 Kontinuitetskameraet udruster alle Mac-computere med innovative funktioner, herunder I fokus-funktionen, Portræt-funktionen og Studielys – en effekt, der smukt oplyser en brugers ansigt og dæmper lyset i baggrunden. Derudover kan kontinuitetskameraet bruges sammen med ultravidvinkelkameraet på iPhone til at aktivere Desk View, der på samme tid viser brugerens ansigt og deres skrivebord. Denne funktion er velegnet til at lave gør det selv-videoer, vise skitseringer over FaceTime og meget mere.4

Handoff kan nu bruges med FaceTime, hvilket gør det muligt for brugere at indlede et FaceTime-opkald på én Apple-enhed og nemt overføre det til en anden Apple-enhed i nærheden. Brugere kan være i et FaceTime-opkald på iPhone eller iPad, som de kan flytte til deres Mac med et enkelt klik, eller indlede et opkald på deres Mac og så gå over til iPhone eller iPad, hvis de skal fortsætte samtalen på farten.

Effektive opdateringer til vigtige macOS-apps og -funktioner

Safari giver den hurtigste og mest energieffektive browsingoplevelse på Mac, for ikke at nævne de banebrydende anonymitetsfunktioner. Med macOS Ventura tilbyder Safari en effektiv ny måde, brugere kan browse sammen på: Med delte fanegrupper kan venner, familie og kollegaer dele deres yndlingssider i Safari og se, hvilke faner andre kigger på i realtid. Brugere kan også oprette en liste med bogmærker på en delt startside og endda indlede en samtale i Beskeder eller et FaceTime-opkald fra Safari, hvilket kan være smart, når man skal planlægge en rejse eller arbejde på et projekt sammen.

Søgefunktionen i Mail har fået den største overhaling nogensinde og bruger nu avancerede teknikker til at levere mere relevante, præcise og komplette resultater. Brugere kan hurtigt finde det, de leder efter, ligeså snart de klikker i søgefelter, herunder de seneste mails, kontakter, dokumenter, fotos og mere – alt sammen før de overhovedet har tastet noget. Brugere kan også planlægge mails og endda annullere leveringen, efter de har trykket på send.5 Derudover kan Mail nu også opfange det, hvis der mangler en vedhæftet fil, eller hvis en modtager ikke er blevet sat på som cc. Brugere kan opsætte påmindelser i Mail, der minder dem om at vende tilbage til en specifik besked på et bestemt tidspunkt, og modtage automatiske anbefalinger om at følge op på en mail, hvis den ikke er blevet besvaret.

Med Beskeder på Mac er det nu muligt at redigere eller fortryde en nyligt sendt besked, markere beskeder som ulæst eller endda gendanne beskeder, der blev slettet ved en fejl.6 Nye samarbejdsfunktioner gør det nemt og enkelt at arbejde sammen med andre. Når en bruger nu deler en fil via Beskeder fra Del-siden eller ved hjælp af træk og slip, kan brugeren vælge at dele en kopi eller samarbejde. Når de vælger at samarbejde, bliver alle i en Besked-tråd automatisk inviteret. Og når nogen redigerer noget i det delte dokument, vil der blive vist aktivitetsopdateringer øverst i tråden. Brugere kan også slutte sig til SharePlay-sessioner fra deres Mac via Beskeder, så de kan chatte og deltage i synkroniserede oplevelser.

Spotlight har fået et nyt design, der gør det nemmere at navigere, nye funktioner, der giver en mere ensartet oplevelse på tværs af Apple-enheder, og Quick Look til hurtigt at forhåndsvise filer. Brugere kan nu finde billeder i deres fotobibliotek på tværs af systemet og på internettet. De kan endda søge efter billeder ud fra lokalitet, mennesker, scener eller ting, og Livetekst lader dem søge efter tekst på billederne. For at blive endnu mere produktive kan brugere nu foretage forskellige handlinger fra Spotlight, f.eks. starte en tidtagning, oprette et nyt dokument eller bruge en genvej. Og Spotlight inkluderer nu detaljerede resultater for kunstnere, film, skuespillere og TV-programmer samt virksomheder og sport.

Med det delte iCloud-fotobibliotek kan brugerne nu oprette og dele et separat fotobibliotek med op til seks familiemedlemmer, så alle kan nyde alle familiebillederne. Brugerne kan vælge at dele alle eksisterende billeder fra deres personlige biblioteker eller dele baseret på en startdato eller personer på billederne. Til at hjælpe med at holde deres delte fotobibliotek opdateret modtager brugerne intelligente forslag til deling af et billede, som deltagerne i det delte fotobibliotek er med på samt enhver anden person, de vælger. Alle brugere i det delte fotobibliotek kan tilføje, slette, redigere eller mærke de delte billeder eller videoer som favoritter. De vises i de enkelte brugeres Minder og Udvalgte fotos, så alle kan genopleve mere komplette øjeblikke med familien.

Mere sikker browsing i Safari

Browsing i Safari er blevet endnu mere sikkert med loginnøgler – næste generations loginoplysninger, der er mere sikre, nemmere at bruge og designet til at erstatte adgangskoder. Loginnøgler er unikke digitale nøgler, der forbliver på enheden og aldrig gemmes på en webserver, så hackere ikke kan lække dem eller narre brugere til at dele dem. Loginnøgler gør det nemt at logge ind på en sikker måde ved hjælp af Touch ID eller Face ID til biometrisk verificering, og med iCloud-nøglering kan brugere synkronisere deres Mac, iPhone, iPad og Apple TV med end-to-end-kryptering. Det bliver også muligt at bruge loginnøgler på tværs af apps og på internettet, og brugerne kan endda logge ind på hjemmesider eller apps på enheder, der ikke er fra Apple, ved hjælp af deres iPhone.

Medrivende spiloplevelser

Apples specialudviklede chip leverer den power, der gør det muligt for enhver ny Mac uden problemer at køre AAA-spil, herunder kommende spil som EA’s GRID Legends og Capcoms Resident Evil Village. Og eftersom Apples specialudviklede chips også er drivkraften bag iPad, kan spiludviklere tilbyde deres AAA-spil til endnu flere brugere, f.eks. No Man’s Sky fra Hello Games, der kommer til både Mac og iPad senere på året.

Metal 3, den seneste version af den software, der giver power til spiloplevelsen på tværs af Apple-platforme, præsenterer nye funktioner, der kommer til at løfte spiloplevelsen på Mac til nye højder og udnytte det fulde potentiale af Apples specialudviklede chips i de kommende år. MetalFX Upscaling gør det muligt for udviklere hurtigt at rendere komplekse scener ved hjælp af mindre beregningstunge billeder og derefter tilføje opløsningsskalering og midlertidig antialiasing. Resultatet er en hurtigere ydeevne, der føles mere responsiv, og en grafik, der ser fantastisk ud. Spiludviklere kan også nyde godt af en ny Fast Resource Loading API, der reducerer ventetiden ved at oprette en mere direkte vej fra lagerplads til GPU, så spil nemt kan udnytte geometri og strukturer i høj kvalitet, der er nødvendige for at skabe omfattende verdener til realistiske og medrivende spil.

Få flere fantastiske oplevelser med macOS Ventura

  • Livetekst bruger enhedens indbyggede intelligens til at genkende tekst i billeder på tværs af systemet og understøtter nu videobilleder, der er sat på pause, samt japansk og koreansk tekst. Brugere kan nu også løfte subjektet væk fra et billede og slippe det i en anden app. Og Visuel søgning udvider dens genkendelsesevner til også at inkludere dyr, fugle, insekter, statuer og endnu flere seværdigheder.
  • De to apps Vejr og Ur – med alle de funktioner, brugere kender og elsker fra iPhone – er blevet optimeret til Mac.
  • Nye tilgængelighedsværktøjer omfatter Live-undertekster af alt lydindhold, Type to Speak ved opkald, tekstkontrol, der hjælper VoiceOver-brugere med korrekturlæsning, og meget mere.7
  • Systemindstillinger kommer med et genopfrisket og strømlinet design, der er nemmere at navigere rundt i, og som er øjeblikkeligt genkendeligt for iPhone- og iPad-brugere.
  • Sikkerheden på macOS bliver endnu bedre med nye værktøjer, der gør Mac mere modstandsdygtig overfor angreb, herunder Rapid Security Response, der fungerer mellem almindelige opdateringer for at gøre det nemt at installere sikkerhedsopdateringer uden at skulle genstarte.
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.