Forside Nyheder

Snart kan Alexa tale ligesom din afdøde bedstemor

-
gray jbl portable speaker on white table
(Foto: Matthew Ball / Unsplash)

Amazon har præsenteret en teknologi, der kan få firmaets virtuelle assistent til at kopiere hvilken som helst stemme – også menneskestemmer, der ellers er evigt forstummet.

Det må efterhånden være svært at finde på dystopiske science fiction-scenarier. Virkelighedens teknologi ligner nemlig mere og mere noget, vi har set i science fiction-film med lettere uhyggelige fremtids-koncepter.

Det gælder f.eks. idéen om at overføre sin bevidsthed til en computer, når man dør, hvilket er blevet udforsket i et hav af film og tv-serier efterhånden. En af de folk, der i mange år har arbejdet hen imod at gøre dette til virkelighed er opfinder-geniet Ray Kurzweil, der åbent har erklæret, at han ønsker at genskabe sin afdøde far som AI, så han kan have de samtaler med ham, han aldrig fik gennemført.

Annonce:

Men står det til Amazon, kan Kurzweil måske nå halvvejs inden så længe. Firmaet har vist ny teknologi frem på en konference, der gør det muligt for den virtuelle assistent Alexa at tale ligesom et afdødt familiemedlem.

Som den kvikke læser nok har regnet ud, handler det om at skabe en stemmeprofil til Alexa ved at kopiere en allerede eksisterende stemme ud fra lydoptagelser. Med teknologien kan du i princippet også give Alexa din egen stemme, hvis du har lyst til at tale med dig selv. Men det var ikke det, Amazon valgte at bruge som eksempel.

Digital stemmeversion bevarer minderne

Nej, Amazon valgte i stedet at demonstrere princippet ved at vise en video, hvor Alexa læser op for et barn med barnets netop afdøde bedstemors stemme. Senior Vice President hos Amazon, Rohit Prasad lagde vægt på, at Alexa ikke på denne måde kan lempe sorgen ved familiedødsfald, men at ”det er en måde at få minderne til at vare længere”.

Ifølge en talsperson fra Amazon, der har udtalt sig til Engadget, kan Alexa kopiere en stemme baseret på en lydoptagelse, der kan være så kort som et minut. Og det er naturligvis kun stemmen og ikke vedkommendes personlighed, der bliver tilgængelig.

Teknologien, der tilsyneladende er ude af prototype-stadiet, har ikke fået nogen lanceringsdato endnu. Amazon har ikke engang sagt noget om, hvorvidt den overhovedet bliver tilgængelig for offentligheden. Muligheden for at kopiere andres stemmer kan nemlig have vidtrækkende konsekvenser, f.eks. i form af stemme-deepfakes, hvor man kan høre folk i vigtige positioner sige ting, de i virkeligheden aldrig har sagt.

Ifølge Prasad handler det imidlertid om at gøre kunstige intelligens-teknologi så personlig som muligt. Re:MARS-konferencen, hvor teknologien er blevet præsenteret, fortsætter til fredag. Der er en keynote torsdag, som du kan streame på nettet, så måske er der flere nyheder af samme slags på vej.

I skrivende stund er videoen ikke blevet lagt op på YouTube, men det er tirsdagens keynote til gengæld. Du skulle med andre ord kunne finde videoen med den afdøde bedstemor-stemme på denne YouTube-kanal i løbet af torsdag eller fredag.

Annonce:
Forrige artikelStream LEGO Star Wars Summer Vacation til august
Næste artikelBang & Olufsen mangler stumper
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.