Forside * Featured

TEST: Netgear Nighthawk RAXE500 – Wi-Fi 6E router med masser af trådløse muligheder

-

Nu kan du få en stand-alone router med Wi-Fi 6E, der vil give dig endnu højere båndbrede på dit trådløse netværk for både nye og gamle trådløse enheder.

Bor du i en bolig hvor der er kamp om de trådløse frekvenser, og vil du gerne have en router der minder om en Imperial Shuttle fra Star Wars, så har Netgear svaret på alle dine ønsker. Netgear Nighthawk RAXE500 er en stand-alone router, der giver dig adgang til alle trådløse protokoller, og endog også har den nye Wi-Fi 6E protokol med. Wi-Fi 6E betyder Wi-Fi 6 udvidet til 6 GHz-båndet og WiFi 6E fungerer med samme standard som WiFi 6, men med et udvidet spektrum. Det gør at du får endnu mere plads at bolte dine trådløse enheder på – Vel og mærke dem som understøtter Wi-Fi 6 standarden.

Vi har testet Netgear Nighthawk RAXE500, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning, design og installation

Netgear Nighthawk RAXE500 kommer i en stor og flot kasse, der udover routeren indeholder en strømforsyning, et ethernet kabel og en lille håndfuld manualer. Netgear RAXE500 koster lige nu omkring 5.000,- DKK.

Routeren ligner som sagt et rumskib fra Star Wars og kommer med foldbare antenner, som skal foldes op inden man bruger routeren. Og så er designet ellers nok bedst egnet til et gamer-rum eller en diskret placering. Husk dog at en router skal placeres centralt i din bolig, så den kan nå ud til alle hjørnerne, med mindre du kører med MESH eller flere access-punkter.

 

På toppen af routeren er en række dioder, og så er der en blæserindgang, hvor blæseren godt kan høres når routeren starter op. Ellers har jeg faktisk ikke hørt den under brug / test. På toppen er der også to knapper der kan tænde og slukke det trådløse netværk og slå WPS til og fra.

På bagsiden finder du et mylder af ind- og udgange. På WAN (Internet) siden har du en op til 2,5 Gbps port, der gør at du har rigeligt med hastighed, selv hvis du i fremtiden skulle få endnu hurtigere internetadgang. På LAN (Internt netværk) får du 4 1Gbps porte samt en 2,5 Gbps port, som du kan bruge til f.eks NAS eller Gamer PC.

 

Så er der to USB 3.0 porte, som kan bruges, hvis du vil tilslutte et USB drev, og bruge routeren som netværksdrev. En resetknap, hvis du vil nulstille routeren, en tænd/sluk knap hvis du vil genstarte routeren, en indgang til en strømforsyning og så den bedste af alle knapperne. Muligheden for at tænde og slukke LED dioderne på toppen af routeren. Jeg ville ønske at alle routere havde den feature – Desværre slukker Netgear ikke alle dioderne. De beholder Power dioden tændt.

Installationen af Netgear Nighthawk RAXE500 routeren er ganske let. Den kan foretages på enten app til Android eller iOS, og for dem som er så gammeldags som mig, er der også et web-interface som kan tilgås via din browser.

Under installationen bliver du tvunget til at ændre Admin kodeord og får også mulighed for at skifte navn (SSID) og kodeord på de trådløse netværk. Og Netgear checker også automatisk om der er ny firmware til routeren. Efter firmware opdatering genstarter routeren automatisk.

 

Masser af power i ARM CPU

Inde i Netgear Nighthawk RAXE500 ligger der en stærk 64 bit quad-core 1.8 Ghz ARM processor, der har 1GB DDR3 RAM og 512MB NAND flash til at køre operativsystem og funktionalitet på routeren.

I opsætningen kan du vælge at slå QoS (Quality Of Service) til, og så sørger routeren selv for at optimere din netværks-performance, så der altid er rigeligt med båndbredde til f.eks. streaming og gaming. Den forbedrer ikke din Internet-forbindelse, men allokerer båndbredde automatisk, så hvis en downloader en stor fil, så får denne download ikke mere båndbredde end der stadig er plads til 4K streaming.

 

De 8 indbyggede antenner der er i de to vinger giver tre bånd, der gør at routeren selv adskiller de forskellige enheder ud fra hvad bånd de understøtter – Det betyder at du ikke får overbelastning af netværket hvor den langsomste enhed bestemmer hvor hurtigt de hurtigste må køre. Det betyder også at du har fuld kompabilitet med både nye og gamle smart enheder på dit trådløse netværk.

Jeg testede med ca. 10 meters afstand (gennem to vægge) på min iPhone 13 Pro Max og der fik jeg 409 Mbps ned og 111 Mbps op. Jeg har en 1000/100 forbindelse, så det er mere end godkendt trådløs performance. På min Macbook Pro 16 M1 Pro fik jeg omkring samme ydelse. På kablet ethernet var der fuld valuta, og der fik jeg mere end 833 Mbps ned og 111 Mbps op, som ligger præcis samme sted som jeg får på mit normale Unifi Setup.

Ydelsen på Netgear Nighthawk RAXE500 er klart godkendt.

 

OpenVPN og Netgear Armor

Netgear har et samarbejde med Bitdefender, der gør du kan beskytte enhederne i dit netværk mod virus og malware, og sammen med pakken får man et 30-dages prøveabonnement. Derefter har det en omkostning. Det er ikke noget jeg testede, da jeg kører ESET antivirus på mine Windows enheder, og ikke noget på min Mac.

Men en ting som fik mig til at klappe i hænderne er Netgears understøttelse for OpenVPN. OpenVPN er en rigtig robust VPN løsning, og for dem som har behovet, så får du med dette en rigtig god måde at koble dig på dit hjemmenetværk når du er på farten.

En af fordelene ved at have en VPN forbindelse til hjemmet, er at du kan styre de fleste af dine netværksenheder på rejser, men også hvis du f.eks. er udenfor EU, og gerne vil se dansk TV eller streaming, så kan du koble dig på dit hjemmenetværk og så tror både TV 2 Play og YouSee at du stadig sidder hjemme i stuen og ser med.

Et lille tip. Netgear Nighthawk RAXE500 bruger som nærmest alle andre routere 192.168.1.x netværket som standard, gør dig selv en tjeneste og skift det ud med 192.168.99.x eller højere. Det gør at når du er på hotel og vil bruge VPN hjem til, så rammer du ikke ind i de mange hoteller som bruger 192.168.1.x som deres netværk også. Dette indstilles i routeren, og bør gøres når du sætter enhver router op fra start.

OpenVPN virker med både Windows, MacOS, Linux, Android og iOS, så uanset hvad smartphone, tablet eller computer du har, så kan du finde en OpenVPN klient der virker.

 

App er let at bruge

App’en er rigtig brugervenlig, og den er god til at guide dig igennem de forskellige funktioner du har til rådighed. Selv installationen af SIM kort bliver du godt guidet igennem, og ønsker du at sætte forældre kontrol op, er der funktioner du kan implementere.

Nogle af dem koster penge, og det er lidt skuffende, at når du har kastet omkring 5.000 DKK for en router, så er der en premium ekstra omkostning. Det samme gælder Netgear Armor der beskytter mod forskellige typer af angreb. Også det har en ekstra årlig omkostning hvis du vil gøre brug af det. Det skal siges, at sætter du din router ordentligt op, og ikke åbner alle mulige porte, er du som oftest rigeligt beskyttet når det gælder angreb fra nettet.

Du kan sætte gæstenetværk op vis app’en, så gæster i dit hjem ikke skal bruge dit private net, og ikke have adgang til dine egne netværksenheder.

 

Konklusion

Netgear Nighthawk RAXE500 er ikke en billig router, men til gengæld får du en router du kan beholde i mange år, og det skal du kunne med et prismærke på 5.000 DKK.

Du får OpenVPN som i min bog er en af de bedste VPN protokoller, du får et interface som er let at styre, og så får du virkeligt knald på dit trådløse netværk, hvis du kun ønsker én router, og ikke et MESH netværk.

Prisen er lidt til den høje side, men hvis du er klar til at kaste pengene, så tag et kig på Netgear Nighthawk RAXE500, hvis du kan leve med designet.

Vi giver en klar “Recordere.dk” anbefaler, fordi du med Netgear Nighthawk RAXE500 får en all-in-1 løsning der er god nok for de fleste.

Pris og levering

Netgear Nighthawk RAXE500 kan købes nu, og koster omkring 5.000,- DKK. Du kan se bedste dagspris her.

Netgear Nighthawk RAXE500
Design
Trådløs ydelse
Kablet ydelse
Pris
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Minus
4
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.