Forside * Nyheder

Samsungs nye Galaxy Buds2 Pro understøtter 24-bit-lyd

-
(Foto: Samsung)

Men der er muligvis endnu højere lyd-opløsning på vej, for Galaxy Buds2 Pro får muligvis Bluetooth LE Audio senere i år som de første øretelefoner i verden.

Vi er heldigvis nu nået til et punkt i udviklingen indenfor trådløse øretelefoner, hvor lydkvaliteten kan være ganske fin, selv i ørerne på kræsne entusiaster. Hvis man er villig til at betale lidt ekstra, kan man få trådløse øretelefoner der spiller på et langt større del af det hørbare frekvensspektrum end hvad, der er standard.

Men der er stadig én hurdle, som de trådløse øretelefoner endnu ikke er kommet over. Det er Bluetooth-båndbredden, der endnu ikke kan understøtte tabsfri streaming af lyd fra f.eks. en smartphone til en øretelefon.

Annonce:

Der arbejdes dog på sagen fra flere sider, og en af siderne hedder Samsung. Under firmaets nylige Unpacked-event fremviste de den nye version af deres Buds Pro-model, der naturligvis hedder Buds2 Pro. Og til manges overraskelse – i hvert fald blandt de, der går op i lydkvalitet – påstår Samsung nu, at de kan levere lydstreams i 24-bit.

Det skaber givet noget optimisme hos dem, der gerne vil op i hi-res-kvalitet, når de lytter til musik fra f.eks. en smartphone. Men igen: Et stereosignal svarende til, hvad du i gamle dage hev ud af en CD, kræver mindst 1,41 mbit/s båndbredde.

Ny standard på vej

Teoretisk set kan Bluetooth efter version 5 klare 2 mbit/s, men eftersom overførselshastigheden falder, efterhånden som afstanden mellem enhederne stiger, har ingen endnu kunnet udnytte disse 2mbit/s til lossless-lyd. Det tætteste på er Sonys LDAC-codec, der kan levere 990 kbit/s. Det ville jo være nok til en enkelt kanal, men de fleste vil jo nok helst lytte i stereo, når vi nu er udstyret med to ører.

Derfor går alle og venter på de første enheder med Bluetooth LE Audio, en ny standard, der lover op til 48KHz sample rate og op til 32-bits opløsning, samt latency på helt ned 20-30 ms. Derudover kan Bluetooth LE levere multistream-lyd og dermed sende et separat signal til hver af de to øretelefoner på to forskellige Bluetooth-forbindelse og dermed fordoble f.eks. Sonys LDAC-hastigheder. Og så er der teoretisk set hul igennem til tabsfri lyd.

(Foto: Samsung)

Men noget tyder på, at det ikke bliver Sonys øretelefoner, men derimod Samsung Buds2 Pro, der bliver de første trådløse øretelefoner med Bluetooth LE Audio. Vi har ikke kunnet finde det i de tekniske specifikationer, men adskillige medier rapporterer, at Samsung har meldt ud, at Buds2 Pro er ”Bluetooth LE Audio Ready”. Nogle medier påstår endda, at standarden bliver tilgængelig på øretelefonerne med en opdatering allerede senere i år.

Det vil Samsung imidlertid ikke vente på, så de har udviklet sit eget codec, der kan levere 24-bits lyd til Buds2 Pro, hvis disse er forbundet til en nyere Galaxy-smartphone med den nyeste software ombord. Dette er formodentlig ikke tabsfri 24-bits lyd, og Samsung siger ikke noget om sample raten, så vi formode at denne er maksimalt 48 Khz.

15 procent mindre

Hvis du bruger den ”gamle” hi-res-definition, hvor alt over 16-bits opløsningen er hi-res, kan Buds2 Pro altså lige nulevere en slags komprimeret hi-res i 24 bit, hvis sådan et begreb giver mening. Men der er som nævnt udsigt til endnu højere kvalitet, når Bluetooth LE Audio lander. Ud over Samsungs eget ”Seamless”-codec understøtter Buds2 Pro også AAC og SBC.

(Foto: Samsung)

Derudover er det lykkedes Samsung at gøre enhederne mindre (de gamle Pro’er var også pænt store i forhold til de almindelige Buds2, der er meget diskrete). Der er skåret 15 procent af størrelsen, hvilket skulle gøre dem mere komfortable at bruge.

Dette til trods har Samsung formået at holde batterilevetiden på samme niveau som forgængeren, nemlig op til 5 timers spilletid med ANC slået til og 8 timer uden. Æsken kan lade øretelefonerne op tre en halv gang før den også skal lades op. Øretelefonerne (men ikke æsken) er IPX7-certificerede og kan holde til at ligge på 1m vand i 30 minutter uden at tage skade.

Det skal også nævnes at Buds2 Pro har 360 Audio ombord og en funktion, der automatisk lytter efter om du taler med nogen, mens du f.eks. hører musik. Gør du dette, slår øretelefonerne automatisk ANC fra og skruer ned for musikken.

Buds2 Pro koster 1.799 kroner og kan forudbestilles nu. Der er salgsstart fra 26. august.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.