Forside Indhold og distribution Film

Det var en AI, der lagde stemme til Darth Vader i ’Obi-Wan Kenobi’

-
Den levende legende James Earl Jones er – med tilladelse og egen supervision – blevet erstattet af en AI i rollen som Darth Vader (Foto: Lucasfilm/Disney/Stuart Crawford/CC BY 2.0)

Den aldrende James Earl Jones, der ellers altid har været Vaders stemme, superviserede replikkerne, men indtalte aldrig noget selv.

Der var nok mange af os Star Wars-fans, der blev glade, da rollelisten for ’Obi-Wan Kenobi’ rullede over skærmen. Med Hayden Christensen tilbage i rollen som Anakin Skywalker/Darth Vader var der nok også mange, der gerne ville tjekke at Darth Vaders stemme også var tilbage.

Det så den ud til at være i første omgang. På rollelisten stod James Earl Jones, den legendariske skuespiller, der lagde stemme til Vader i alle de oprindelige film og spin-offs, selv den animerede serie ’Rebels’. Det er Jones, der har skabt den kommanderende tone, som Vader oftest taler med og som er blevet efterlignet og parodieret i årtier.

Annonce:

Det var en lettelse at se navnet på rollelisten, eftersom manden er 91 år gammel og ikke nødvendigvis har den stemmepragt han havde for 45 år siden, da den først-producerede ’Star Wars’-film fik premiere. Han gjorde endda grin med sin egen immobilitet og høje alder i ’Coming 2 America’ sidste år, hvor han gentog sin rolle som King Jaffe Joffer.

Men ak, det viser sig dog, at James Earl Jones alligevel ikke stillede sig op bag studiemikrofonen til indspilning af Darth Vaders stemme, da karakteren vendte tilbage i ’Obi-Wan Kenobi’. Og det kan diskuteres, om det er Jones’ stemme, publikum hører i serien.

Det er nemlig en efterhånden ret udbredt stemme-teknologi, der blev brugt i stedet. Jones’ replikker blev i stedet udført af en AI. Det skete på samme måde som Anthony Bourdains stemme blev genskabt med AI i dokumentarfilmen ’Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain’.

Ukrainere skabte Vaders stemme under invasion

Val Kilmer har også fået lavet en AI-model af sin stemme, og der gik rygter om, at denne model blev brugt i ’Top Gun: Maverick’ og dokumentaren ’Val’, men det viste sig blot at være rygter. Ifølge Vanity Fair er den dog god nok, når det gælder James Earl Jones. Magasinet har talt med Skywalker Sound-veteranen Matthew Wood, der forklarer processen.

Det var Hayden Christensen, der var inde i Vader-kostumet i ‘Obi-Wan Kenobi’, mens en AI-version af James Earl Jones lagde stemme til. (Foto: Lucasfilm/Disney)

Wood superviserede lydsiden af ’Obi-Wan Kenobi’ og gav holdet bag AI-teknologien tusindvis af filer med Jones’ stemme, som han har adgang til via Lucasfilm-arkiverne. Derfra kunne firmaet Respeecher genskabe Darth Vaders stemme som en kunstig intelligens og levere replikkerne tilbage til Skywalker Sound, der så klippede dem ind i serien.

James Earl Jones var dog ikke helt ude af processen og fortjener så absolut at have sit navn på rollelisten. Han superviserede udførslen af replikkerne, sådan at Vaders stemmeføring passede med den karakter, Jones har udviklet over næsten fem årtier på stemmefronten. Han har samtidig givet Lucasfilm og Disney rettighederne til at bruge AI-udgaven af sig selv fremover. Jones har nemlig langt om længe besluttet sig for at gå på pension.

Det er således op til den enkelte at vurdere om det rent faktisk er James Earl Jones’ stemme, der bliver brugt, selv om der er tale om en computerskabt kopi. Et eller andet sted kan man jo sige, at det stadig er indspilninger af hans stemme, der ligger til grund for de AI-generede replikker.

Respeechers AI-teknologi er imponerende livagtig (og måske lidt bekymrende, når man tager i betragtning, hvad folk med mere ondt i sinde kan bruge sådanne teknologier til). Men firmaets arbejde med ’Obi-Wan Kenobi’ bliver kun gjort mere imponerende af, at Respeecher har til huse i Ukraine, og at firmaet gjorde deres del af serien færdig, mens Ruslands invasion af landet eskalerede.

Annonce:
Forrige artikelNu udbyder Spotify lydbøger – i USA til at starte med
Næste artikelNordisk Film+ lanceres officielt i dag
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.