Forside Nyheder

Kun lidt nyt i Surface-nyhederne fra Microsoft

-
Surface Pro 9 i Intel-versionen. (Foto: Microsoft)

Der er tale om lidt CPU-opdatering og arkitektur-rokade, men ellers er den største nyhed nok, at Apple Music og Apple TV nu kommer som apps til Windows.

Den største teknologi-trend her i efteråret synes at være, at der ikke er nogen trend. Hvad enten, det skyldes en generelt urolig verden og medfølgende usikker økonomi, eller om det er chipproduktionen, der stadig halter bagefter, så er resultatet det samme.

De store brands har valgt at være konservative med udviklingen af deres hovedprodukter. Således var der ikke meget nyt i de nye iPhones, den største nyhed i Googles Pixel-telefoner er, at de nu er tilgængelige i Danmark, og Microsofts netop afholdte Surface-event bød ligeledes ikke på de store fremskridt.

Annonce:
Surface Laptop 5 i 13″- og 15″-versionerne. (Foto: Microsoft)

Under eventen, der løb af stablen onsdag aften dansk tid, præsenterede Microsoft en ny Surface Laptop-model, en ny Surface Pro, og en ny Surface Studio. Men som nævnt er der kun tale om meget gradvise opdateringer.

Den nye Surface Laptop 5 er for eksempel stort set magen til Surface Laptop 4, lige med undtagelse af CPU’en ombord. Hvor Surface Laptop 4 kun var tilgængelig med en 11. generations-chip, hvis der skulle stå Intel på CPU’en, kan Surface Laptop 5 nu fås med en 12. generations-chip. Laptop 4 kunne også fås med AMD-processorer, det kan Laptop 5 ikke.

Pro får ARM

Derudover er det eneste nye på Surface Laptop 5 tilføjelsen af endnu en USB-C-port med understøttelse af Thunderbolt 4. Tilsvarende byder den nye Surface Pro 9 også på en opgradering fra 11. til 12. generations Intel chips. Men her er der dog også sket noget andet.

Microsoft har nemlig med Surface Pro 9 rykket sine eksperimenter med ARM-arkitekturen ind i mainstream-sortimentet. Du skal ikke længere købe en tablet med et mystisk navn såsom Surface Pro X for at bruge ARM-udgaven af Windows på en dedikeret ARM-chip. Surface Pro 9 kan ganske enkelt fås i en udgave med en specialbygget SQ3 ARM-chip.

ARM-versionen af Surface Pro 9 har en tydelig 5G-antenne på siden. (Foto: Microsoft)

Chippen har også 5G ombord, så du får helt automatisk mobildata med oven i hatten (vi ved dog ikke i skrivende stund, hvorvidt denne version kommer til Danmark og hvilke mobilnetværk, der er understøttet). Ifølge Engadget har ARM-udgaven sågar nogle fordele, herunder en ”neural processor”, der f.eks. kan foretage real-time processering af dit kamerafeed under videochats. Til gengæld understøtter ARM-udgavens porte ikke Thunderbolt 4.

Endelig er der Surface Studio 2+, der nok er en af de Surface-modeller, der ryger lidt sjældnere over diskene. Det er fire år siden, den tegnebræt-lignende alt-i-én-PC sidst blev opdateret, og når man tænker på, at den generelt er rettet mod designere, kan Microsofts opgradering af den undre en smule.

Maskine til over 35.000 med gammel CPU

Surface studio 2+ er nemlig kun blevet opgraderet til 11. generations Intel-chips og ikke 12. generations. Det er muligvis for at prøve at holde prisen nede, eller også er det fordi Microsoft i stedet har valgt at satse på en sætte en RTX 3060-GPU i maskinen. Det er trods alt det visuelle, der tæller i denne model, så måske går det alligevel med den lidt ældre CPU. Og hvis det ikke er nok har Studio 2+ nu også en Thunderbolt 4-port, så en ekstern GPU kan kobles til.

Surface Studio 2+ (Foto: Microsoft)

Skulle disse gradvise opgraderinger ikke forekomme specielt imponerende, så kan du som Windows-brugermåske glæde dig til at få adgang til Apples indholdsdatabaser på en bedre måde. Microsoft lover nemlig, at Apples Music- og Apple TV-apps er på vej til Windows, så du slipper for at bruge den gamle iTunes-app eller en browser. Du må dog vente til næste år, før de kommer.

Vi afventer detaljer om danske priser og tilgængelighed, men såvel Surface Pro 9 og Surface Laptop 5 starter ved 1.000 dollar i USA, eller cirka 7665 kroner før danske skatter og afgifter kommer oven i. Tilsvarende koster Surface Studio 2+ fra 4.499 dollar, eller omkring 35.500 kroner før danske skatter of afgifter. De er alle klar til salg 25. oktober.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.