Forside Nyheder

Nyt filformat skal skabe mere plads til apps i Android TV-enheder

-
(Foto: TCL)

Ifølge Google er der kun gennemsnitligt 8GB lagerplads i moderne smart-TV, og det er for lidt, når man f.eks. tager spil og andre krævende apps med i betragtning.

Lagerplads er altid en salgsparameter, når smartphones, smarture og computere bliver markedsført. Men når det gælder smart-TV, er det ikke ligefrem tilfældet. Blandt Rec.dks læsere skal der naturligvis nok være dem, der tjekker RAM og lagerplads på nye TV-modeller, men ellers er det ikke noget, mange går op i.

Men det burde de måske. Hvis du nogensinde har prøvet at dit TV fortæller dig, at der ikke er plads til at installere flere apps, så ved du, at lagerplads skam også betyder noget på TV-platformene. Hvilket naturligvis giver mening, eftersom det jo i princippet er den samme teknologi, der sidder i streamingbokse og -dongles.

Annonce:

Ifølge Google er gennemsnits-lagerpladsen på et smart-TV i 2022 ikke mere end 8GB. Når man tænker på, hvordan streaming-apps bliver mere og mere omfangsrige, fordi de skal kunne mere og mere, giver det måske nok mening at kigge nærmere på dette punkt i specifikationerne.

Google ved noget om dette, fordi de selv holder igen med lagerpladsen på sine streamingprodukter, inklusive Chromecast med Google TV, der netop kun har 8GB ombord til lagring af apps med mere.

Mere plads til maj

Men i stedet for at produkt-fordyrende tiltag som at øge lagerpladsen, vil Google nu forsøge at nedbringe pladsbehovet på apps til Android TV. Ifølge Ars Technica er flere end 10.000 apps tilgængelige til Android TV, men fordi mange TV-modeller med Android TV ombord ikke har ret meget lagerplads, bliver de ikke installeret så ofte, som de kunne blive.

(Foto: Google)

Nogle af dem når endda op over 10GB i størrelse, og det gælder især spil, der kan installeres på Android TV og spilles med en controller. Og det siger sig selv, at det er uhensigtsmæssigt, når mange TV-modeller har langt mindre lagerplads end det.

Derfor begynder Google fra maj næste år at kræve, at apps til Android TV bliver overleveret til Google i et pladsbesparende format, der hedder AAB – Android App Bundles. Som navnet antyder, er der tale om adskillige elementer, der er ”bundlet” sammen.

20% pladsbesparelse

Helt konkret blev Android App Bundles introduceret i 2018, som en måde at undgå store, klodsede APK-filer. APK-formatet, som er det normale filformat for Android-apps, fungerer fint, når der er tale om små apps, men formatet også kan hurtigt komme op i størrelser, der kræver langt mere lagerplads og tager længere tid at processere og transportere.

Sådan er processen for Android App Bundles, som Google præsenterede den i 2018 (Foto: Google).

Med Android App Bundles bliver apps i stedet splittet op i små moduler, der så bliver koblet sammen som en ”bundle”. Fordelen er, at en app på den måde bedre kan skræddersys til den enkelte platform, for udviklerne behøver kun at inkludere de moduler, der er relevante for f.eks. den enkelte TV-model.

Filen behøver altså f.eks. ikke indeholde informationer om opløsninger, kompressionsformater med mere, som TV’et slet ikke kommer til at anvende. Og det sparer en hel del plads – op til 20% ifølge Google. Der er naturligvis ikke tale om en endegyldig løsning, der bliver stadig behov for at øge lagerpladsen i kommende TV-modeller. Men det er da en start.

Annonce:
Forrige artikelTop Gun: Maverick lander på SkyShowtime den 22. december
Næste artikelEU undersøger om Kina kigger med, når du ser TikTok-videoer
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.