Forside * Featured

smpl mini display – Dansk smart display til Homey

-
smpl mini display - ill. Recordere.dk
smpl mini display – ill. Recordere.dk

Dansk startup er klar med et e-ink display, der giver ejere af Homey smarthome hardware et personligt dashboard, hvor man kan overvåge sine smarte enheder.

Et dansk startup, der hedder Martins Tech Garage, har siden 2021 arbejdet på at lave et e-ink baseret display, der kan vise værdier fra alle de elektroniske dimser du måtte have tilsluttet dit Homey baserede smart-hjem. Produktet kalder de smpl mini display, og det koster 125 EUR (ca. 930,- DKK). Så har du ikke Homey, så er denne artikel nok ikke for dig.

Vi kender det nok allesammen. Vi har et smart hjem, og uanset om det er baseret på Apple Homekit, Google Home Assistant eller hollandske Homey, så vil vi gerne have et dashboard eller en infoskærm, der viser os udvalgte nøgletal fra vores hjem. Det kan være den aktuelle el-pris, det aktuelle el-forbrug, eller hvor meget vand vi har brugt i løbet af dagen. Det kan også være noget så banalt som temperaturen rundt omkring i – og udenfor huset.

Annonce:
smpl display mini
smpl display mini

Mange har løst det med et tablet-baseret dashboard som så hænges op i gang eller køkken. Men det kan man nu slippe for, hvis man bare vil have enkelte nøgletal vist på et simpelt sort / hvidt e-ink display. Det er den opgave som smpl mini display tilbyder – Kan det vises i Homey, kan det vises på smpl mini display. Det lille display er trådløst via Zigbee protokollen, og får sin strøm fra to knap-batterier. Enheden kommunikerer via dit eget Zigbee netværk, der bygges op af alle de smarte Zigbee enheder der har konstant strøm i dit smarte hjem.

Athom Homey Pro
Athom Homey Pro

Hvad er Homey ?

Jeg tænker, der nok er en del der ikke kender Homey Pro som er en smart home hub, som kan styre det meste af dit smart-hjem, hvis du da har sådan et. De fleste kender Apple Home Kit eller Google Home Assistiant, der er store spillere på markedet, men de seneste år, er der kommet en ny stor og spændende spiller, der hedder Athom. Det er et hollandsk firma, som laver en kugleformet Smart Home Hub, som hedder Homey.

Homey kan styre mange tusinde forskellige enheder baseret på forskellige protokoller, Zigbee, Z-Wave, Wifi osv. Og så kan man styre sit hjem via flows og javascript, hvor man kan lave handlinger ud fra ting som sker. F.eks. kan man få en dørklokke til at ringe, hvis dørene åbnes og en sensor opdager dette. Man kan også få sine smarte termostater til at skrue op og ned for varmen.

smpl mini display
smpl mini display

Et smart hjem er først rigtigt smart når man bruger sine enheder på tværs af økosystemer, og det er netop det som Homey kan. Du kan tænde dine Sonos højttalere, når du kommer hjem, eller står op, samtidigt med det tænder dit lys osv.

Og det er der smpl mini display kommer ind i billedet, for noget information gør sig bare bedre når det vises, og det kan man med smpl.

smpl mini display indpakning
smpl mini display indpakning

Installation og design

smpl mini display kommer i en lille æske, der udover selve displayet indeholder en lille ramme, der kan magneter, så du kan have rammen hængende fast på væggen, og så tage displayet ned når der skal skiftes batterier.

Selve smpl displayet er lavet sådan at det kan stå af sig selv, hvis du ikke ønsker at sætte det i rammen. På bagsiden finder du en knap der har flere funktioner, og så finder du også batterilågen, der gemmer de to CR2450 batterier som skal bruges for at holde displayet opdateret.

smpl mini display indefra - Bruges når man skal firmwareopdatere.
smpl mini display indefra – Bruges når man skal firmwareopdatere.

Designet er der ikke så meget at sige om. Det ligner alle de mini-displays man kender fra f.eks. Aquara og andre smart-producenter. Der hvor forskellen ligger, er at de andre displays kan kun vise det som producenten har bestemt, hvor at det på smpl mini display, er brugeren der vælger hvad der skal vises. På display’et er der fire zoner, hvor du kan vise værdier fra dit smarte hjem. Det betyder at du bestemmer om du vil se f.eks. temperaturer, elpriser, forbrug, belastning osv.

Knappen på bagsiden bestemmer om teksten skal vises lodret eller vandret, ligesom du kan vælge om den skal vises med hvid eller sort baggrund. Og det er også den knap som skal bruges når du skal tilslutte displayet til din Homey. Dette sker via Zigbee 3.0.

Installationen installere en smpl display app i din Homey, og så er du ellers klar til at lave visninger og bruge displayet i dine flows. Personligt har jeg et flow der har en visning om morgenen, hvor jeg er interesseret i vejret og temperaturen, og om aftenen, så er det energipriser og forbrug.

smpl mini display
smpl mini display

Hvordan virker smpl mini display ?

smpl mini display er baseret på e-ink, og det betyder at det bruger meget mindre batteri end f.eks. LED skærme, men det betyder også at hvis du regner du skal bruge det til smarte grafer eller lignende, så er det ikke smpl mini display du skal kigge efter, men vil du gerne have løbende opdateringer på sensorer og andre datakilder du har i dit smarthjem, så er smpl mini display værd at overveje.

Du sætter display’et op i en app, hvor du vælger de forskellige visninger, og så kan du aktivere en eller flere visninger der skifter i løbet af dagen via Homey Flows.

Displayet opdateres i intervaller, og ud fra hvor tit du opdaterer displayet har du op til ét års batteritid. Det har af gode grunde ikke været muligt at teste batterilevetiden i de to uger vi har haft displayet. Men displayet har kørt i to uger nu, og har stadig 100% og i min opsætning, har jeg valgt at opdatere det hvert 60. sekund.

Personligt er jeg meget glad for den information jeg kan få, og jeg har i min test været i tæt dialog med opfinderen af smpl display mini, der hedder Martin Rasmussen. Det har jeg fordi jeg har opdaget enkelte problemer som jeg har gjort opmærksom på, at de bør løse i en firmware- eller softwareopdatering.

Displayet er intelligent, og meget af logikken ligger ude i displayet. Det er også derfor det koster omkring 930,- DKK. En af de ting som har irriteret mig, er at displayet runder op eller ned, også selvom der er plads. Og for mig betyder det meget, om strømmen koster 4,52 DKK eller 5 DKK., især når den reelle pris er de 4,52. Der bør Martins Tech Garage lave en opdatering, der bruger et tals længde i stedet for værdi til at runde op eller ned.

Men alt i alt, så er jeg meget tilfreds med smpl mini display, og skal indrømme at inden jeg fik et test-eksemplar allerede havde bestilt et selv så jeg har et info-display flere steder i huset.

smpl mini display
smpl mini display

Konklusion

smpl mini display er en svær ting at vurdere, fordi du skal have et reelt behov for af vise data fra dit Homey setup, men personligt er jeg meget begejstret for at man kan få et smart display der ikke fylder alverden, der enten kan stå eller hænge, og samtidigt køre lige så længe som de fleste af dine batteridrevne smarte enheder i dit hjem.

Prisen skal der nok være mange meninger om, men det koster penge at starte sådan et produkt op fra ingenting, og jeg ser det her som et “kick-starter” projekt, hvor de første nok kommer til at betale mere end de sidste, men personligt havde jeg ikke noget imod at betale de 930,- DKK som det koster. Det betyder dog også at jeg forventer at der kommer de firmware opdateringer som retter det med afrunding af tal.

Jeg har kæmpe respekt for at en person har satset stort, og så må det være op til den enkelte om de vil investere dette – Lige nu har Homey ikke selv et dashboard, så jeg kan godt lide den simple idé som nu er et simpelt produkt.

Jeg kvitterer med et recordere.dk anbefaler.

Pris og levering

smpl mini display kan købes nu for 125 EUR (ca. 930,-) hos smpl mini display, og de første modeller leveres i januar eller februar 2023. Man betaler iøvrigt først når de sendes.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.