Forside * Tests

TEST: Samsung Odyssey Ark 55″ 4K Gaming skærm

-

Hvor tit får man lige chancen for at teste en 55” Mini LED skærm med 1000R krumning og en prisseddel på ca. 23.000 kroner. – Vi har testet Samsung Odyssey Ark 55

Da Samsung i november skrev til mig for at høre om jeg var interesseret i at teste Samsung Odyssey Ark 55″ skærmen, var det et øjeblikkeligt ja – Jeg spiller meget flysimulator, og er vant til en 34” 1440p wide-skærm, så at prøve en 55” med 4K og ultra hurtigt skærmopdatering – til en pris der er højere end et Nvidia Geforce 4090 grafikkort – var en let beslutning.

Der skulle dog gå en lille måned før jeg fik den, men for en uge siden fik jeg så skærmen, og så skulle der testes på både PlayStation 5, Windows 11 PC og Mac.

Annonce:

 

Foden til skærmen vejer over 20 kg.

Hvad er Samsung Odyssey Ark 55”?

Samsung Odyssey Ark 55″ er en gaming skærm, der minder om et meget buet TV, og kommer med en OneConnect Boks som man kender det fra mange af Samsung’s top-model TV’er.

Buen er på 1000R, og det betyder at hvis den bue som skærmen har gik hele vejen rundt, så skulle den bruge 1000 mm (1 meter) på at nå hele vejen rundt i en cirkel. R’et står altså for radius, og der findes andre skærme der f.eks. har 1500R eller 1800R osv.

Skærmen tilbyder opdateringshastighed på op til 165Hz, med en responstid på 1 ms., ligesom den understøtter HDR10+. Til gamere tilbyder den AMD Freesync Premium Pro, men den tilbyder ikke Nvidia G-Sync. Samsung skriver selv at den har noget de kalder Adaptive Sync som skulle virke med både AMD Radeon- og NVIDIA GeForce-grafikkort. Teknologien sikrer, at GPU’en synkroniseres med skærmen, så du slipper for hakkende billeder, skygger og andre former for forvrænget grafik.

Samsung Odyssey Ark 55” skiller sig lidt ud, da den kommer med smart-tv indbygget, og oven i det har den også et Internet baseret TV med, så du kan se mange gratis kanaler fra verden rundt. Og så har du fire HDMI 2.1 indgange, som du kan bruge til din Gaming PC, Playstation 5, Apple TV, eller hvad du ellers har du kan slutte til.

På lydsiden understøtter dens indbyggede højttalere god stereolyd med mulighed for Dolby Atmos. Det er fin lyd, men ikke mere end hvad du kan forvente af et normalt TV.

 

Installation & Design

Samsung Odyssey Ark 55” kommer i en kæmpe kasse, der udover den buede skærm indeholder en fod, der vejer over 20 Kg. for at holde på skærmen der vejer omkring det samme. Samlet vejer den 41,5 Kg, og måler 117,48 x 110,20 x 37,90 cm.

 

OneConnect boksen har fire HDMI 2.1 indgange, og ingen Displayport eller USB-C/Thunderbolt indgange. Alene det gør at jeg synes at prisskiltet på knap 23.000 DKK er alt for højt. En skærm i den prisklasse uden Displayport virker lidt hmm. Boksen har også Gigabit ethernet og eARC, hvis du ville slutte en forstærker eller soundbar til.

 

Det er ikke et TV, Det er ikke et TV….

Skærmen har indbyggede højttalere, som understøtter Dolby Atmos, ligesom skærmen også har aktivt ambient lys (Eclipse Lightning) på siderne. Dette lys kan styres fra menuen.

Udover en skruetrækker og en dårlig ryg, så kræver det ikke mere at samle skærmen. Det tager ca. 15 min. Men husk du skal have et holdbart bord at have den stående på, og masser af plads til siderne og mod loftet hvis du også vil tilte skærmen som du kan skifte mellem vertikal og horisontal visning hvis du har lyst til det.

 

Kommer med to fjernbetjeninger

Samsung Odyssey Ark 55” kommer med to fjernbetjeninger. Ene almindelig TV fjernbetjening og så sin helt egen ARK Dial remote som er på størrelse med en kæmpe lommeregner med solceller i toppen, ganske få knapper, og så et kæmpe hjul til at navigere med. Det er igen med til at understrege at Samsung med ARK har lavet en skærm der er mere et TV end en computerskærm.

 

Sindsygt flot billede til gaming, men ikke særligt brugbart til almindeligt computerbrug.

Jeg har testet Odyssey Ark 55” med Mac, Windows 11 PC og Playstation 5, og der er ingen tvivl om at skærmen er perfekt når du spiller. Især på Windows PC og Playstation var oplevelsen rigtigt god, men så snart du skulle bruge den til almindelig computerarbejde, så er oplevelsen knap så brugbar. Afstanden til skærmen er simpelthen for kort, og jeg tog mig selv i at dreje hovedet væsentligt mere end jeg havde lyst til da jeg sad og arbejdede med regneark, og fakturering på samme tid.

Skærmen har en mat finish, og det er fedt at der ikke kommer synlige refleksioner på skærmen uanset om du spiler eller arbejder.

Odyssey Ark bruger et mini LED-array, som man ikke ser i mange monitorer, til gengæld i flere TV. Jeg oplevede hverken nævnbar blooming eller haloing, og det skyldes at der med Mini LED er mange flere lyskilder til at give op til 1000 nits, mens den i daglig brug ligger på omkring 600.

 

Oplevelsen til gaming var super fed, men ikke federe end f.eks. mit LG GX OLED TV, som jeg normalt har min PlayStation 5 på, og så er vi tilbage ved om Odyssey Ark 55” er en skærm eller et TV. For udover den kraftige bue, og muligheden for at vende skærmen til lodret position, så synes jeg at man kunne købe et 55” OLED TV, hvis man gerne vil have en så stor skærm.

 

Sjov idé med vendbar skærm i den størrelse

Samsung Odyssey Ark 55” kan står som en normal skærm, men kan også drejes på højkant, så du får 3 27” skærme under hinanden. Det kan bruges hvis du er streamer, og gerne vil spille, se dine besøgende og måske endnu en skærm. Men det fungerer bare ikke i praksis. Idéen er sjov, men ekstrem svær at bruge i praksis, fordi skærmen bliver over én meter høj, og som streamer vil det være ualmindeligt svært at se sine besøgende i ansigtet, hvis man lige skal se 75 cm. op med 50 cm. afstand for at se hvad de skriver i chatten.

Men du kan dele skærmen op i flere zoner, og bruge de forskellige input samtidigt, ligesom du kan køre Netflix og YouTube via Tizen Smart TV.

Men det ville ikke være noget jeg personligt brugte.

 

Tizen Smart TV som vi kender det fra Samsung TV.

Samsung Odyssey Ark 55” kommer med det fulde Tizen Smart TV, og det betyder at du kan installere alle de apps du kan finde på Samsungs App store på et normalt TV. Du kan både få TV 2 Play, Netflix, HBO osv.

Men det betyder også at køber du en computerskærm til knap 23.000 i vejledende udsalgspris, så er der en risiko for at en stor del af det du betaler for pludseligt holder op med at blive opdateret, hvis Samsung beslutter sig for at næste version af Tizen ikke understøtter den CPU/GPU der sidder i skærmen.

 

For mig er det et nej tak.

Med Odyssey Ark 55” får du en kæmpe skærm, som kræver et kæmpe bord, og også et stort grafikkort for at trække de 4K som skærmen tilbyder. Og jeg skal være ærlig at da den blev præsenteret var den med i mine overvejelser som noget jeg kunne bruge til min Flight Simulator PC.

Men efter en uge med skærmen, så bliver det et høfligt nej tak herfra. Den er simpelthen for stor, og så synes jeg den underlige parring mellem et TV og en skærm gør jeg lige så godt kunne købe en 55” OLED skærm og hænge på væggen, og på den måde spare bordplads. For du er nødt til at have den på bordet hvis du vil kunne vende ARK’en.

Jeg har intet negativt at sige om billedkvalitet der er i top, og jeg elsker idéen om at have en ekstern boks til input, så der kun går ét kabel op til skærmen, men så vil jeg også have Displayport og USB-C/Thunderbolt med i prisen. For det er prisen der skræmmer mig. For 23.000 kroner er alt for meget, når du kan købe et godt 55” OLED TV for omkring 10.000 – 13.000.

 

Pris og levering

Samsung Odyssey Ark 55” koster vejledende 22.999 DKK, men er set til knap 18.000 DKK hos enkelte forhandlere. Du kan se bedste dagspris her.

 

Samsung Odyssey ARK 55"
Billedkvalitet
Funktioner
Pris
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Virkeligt godt display
Minus
Manglende Displayport
Mere TV end skærm
3.6
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.