Forside * Nyheder

9 ud af 10 streamer hver uge – men vi streamer ret forskelligt

-

Det er efterhånden et særsyn at møde folk, der slet ikke streamer. Nogle af de gamle flow-tv-vaner lever videre, når vi streamer, mens andre vaner er vidt forskellige hos unge og ældre, fremgår det af ’Medieudviklingen 2022’.

Hvordan så vores streamingvaner egentlig ud sidste år? Det dykker DR Medieforskning ned i i rapporten ’Medieudviklingen 2022’, der udkommer den 26. januar. At det overhovedet er muligt, skyldes at den første fælles branchemåling på streaming i Danmark er kommet i løbet af 2022.

Annonce:

– Det er faktisk efterhånden et særsyn at møde folk, der slet ikke streamer. For 9 ud af 10 streamer i løbet af en uge fra en streamingtjeneste eller en distributør, og størstedelen streamer hver eneste dag, konkluderer medieforskerne Eva Leth og Jakob Vikær Hansen fra DR Medieforskning i rapporten.

Af ’Medieudviklingen 2022’ fremgår det, at danskernes streamingadfærd på mange måder minder om den adfærd, de har, når det gælder traditionelt tv-forbrug.

– Danskernes streamingforbrug fordeler sig hen over døgnet, ugen og året på samme måde, som vores tv-forbrug gjorde og stadig gør. Det vil i korte træk sige, at vi primært tænder for streamingtjenesterne om aftenen og i nogen grad i dagtimerne i weekenden. Søndag er den ugedag, hvor danskerne streamer mest – nemlig i gennemsnit to timer og fem minutter mod en time og 46 minutter i hverdagene i snit, noterer Eva Leth og Jakob Vikær Hansen i deres gennemgang af de nye tv-vaner.

 

25-31-årige streamer mest

Det er danskere i alle aldre, der streamer, men når man zoomer ind på tallene, som medieforskerne har gjort, bliver det tydeligt, at der blandt de unge og voksne er lidt flere streamere end blandt de yngste og ældste.

De unge voksne mellem 25 og 31 år streamer i gennemsnit to timer og 34 minutter om dagen og lægger sig dermed klart i spidsen af ræset i forhold til gennemsnitsdanskeren, der bruger en time og 50 minutter i snit dagligt. I befolkningen over 65 år er det samme tal 1 time og 20 minutter – mens tallene for sening af flow-tv er stikmodsatte. Her ser de ældre mest og de unge mindst.

– Værd at bemærke er det også, at mænd bruger mere tid på at streame end kvinder. De bliver typisk siddende længere tid ad gangen og har flere sessioner foran skærmen, end kvinder har, i løbet af en uge, konkluderer Eva Leth og Jakob Vikær Hansen i rapporten.

Når det gælder streaming, har danskerne nogenlunde den samme døgnkurve på tværs af alder. Der bliver streamet mest igennem om aftenen i de fleste alderstrin, dog med de yngste som en vigtig undtagelse. De mindre børn mellem tre og otte år, og de selvbestemmende børn mellem 9 og 14 år, får lov til at streame i morgentimerne – også på hverdagene, og ifølge døgnkurverne er det også meget tydeligt, hvornår de kommer hjem fra pasning og skole, og hvornår det er sengetid. Ligesom med det klassiske flow-tv, streamer vi også mindre i for eksempel påske-, sommer- og efterårsferier, fremgår det af overblikket.

 

 

Foto: Shutterstock.com

Det streamer vi

Men hvad er det så egentlig, vi streamer?

Den streamingtjeneste, der har taget mest tid fra det traditionelle tv-forbrug, er YouTube, der lægger beslag på rundt regnet hvert femte minut (19 procent), som hver dansker bruger på en streamingtjeneste. Her er der dog store forskel på ung og gammel, og blandt de yngste optager YouTube op imod 50 procent af deres tid, fremgår det af ’Medieudviklingen 2022’.

De danske tjenester som TV 2 Play og DRTV tegner sig ligeledes hver for 19 procent af danskernes tidsforbrug på streamingtjenester.

– Det skal dog siges, at en meget stor del af tidsforbruget på distributørers streamingtjenester, for eksempel YouSee Play eller Stofa WebTv, ender på netop indhold fra DR eller TV 2, men af tekniske årsager måles forbruget hos distributørerne, forklarer Eva Leth og Jakob Vikær Hansen.

De er også nået frem til, at internationale tilbud fra Netflix, Disney+ og HBO Max står for tilsammen 17 procent af tidsforbruget. Heraf 10 procentpoint alene for Netflix’ vedkommende.

– Selv om streamingforbruget på overfladen minder meget om tv-forbruget dag til dag, er det langt mere nuanceret, når man graver lidt dybere. Med den nye fælles branchemåling på streaming bliver det også tydeligt, at de udenlandske tjenester med primært engelsksproget indhold optager en stor del af danskernes tid foran skærmene.

I forhold til ’de gamle flowdage’, fylder det danske indhold fra TV 2 og DR samt til dels Viaplay og Discovery +, nu markant mindre i danskernes mediebillede. Til gengæld er konkurrencen kun blevet større, fastslår de to medieforskere i ’Medieudviklingen 2022’.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.