Forside * Nyheder

Ny MacBook Pro med M2 Pro har langsommere SSD end forgængeren

-

SSD’en i den nye 512GB-version af Apples laptop for professionelle læser hele 39% langsommere end den to år ældre model.

Det kan godt betale sig at være lidt varsom, hvis du er på udkig efter en af de nye MacBook Pro’er med M2 Pro-chip. Især, hvis du som mange Mac-brugere anvender den til opgaver, der gør heftig brug af SSD’en, såsom video- eller lydredigering.

Annonce:

Til trods for, at M2 Pro-chipsettet gør selve databeregningerne op til 40% hurtigere end tidligere modeller (ifølge Apple, i hvert fald), så flyder data til og fra chipsettet langsommere på basismodellen end på de MacBook Pro’er med M1 Pro, som Apple sendte på markedet i oktober 2021.

Det har 9to5Mac fundet ud af i en test af SSD’ens skrive- og læsehastighed. Og det er ikke nogen lille forskel. Ved brug af Blackmagics video-orienterede benchmark-værktøj for skrive-/læsehastigheder på disks, målte 9to5Mac en læsehastighed på 2973,4 megabyte i sekundet på den nye MacBook Pro 14” med M2 Pro. Det skal sammenlignes med 4900,3 MB/s på 2021-modellen.

(Foto: 9to5Mac)

Der er altså en forskel på over 39%, hvilket må siges at være en hel del. Det bliver ikke bedre, når man ser på skrivehastighederne. Her har 9to5Mac målt 2023-modellen til en skrivehastighed på 3154.5 MB/s, mens 2021-modellen skriver med 3950,8 MB/s. Det er en forskel på lige over 20%, hvilket også er ret substantielt, selv om forskellen ikke er lige så stor som på læsehastighederne.

To chips i stedet for fire

Det skal med det samme siges, at 9to5Mac kun har målt på de billigste 14”-modeller med 512GB SSD, og det kan altså sagtens være, at 16”-modellerne, eller modeller med større SSD har bedre hastigheder.

Alt dette skal naturligvis sættes i relation til, at du kan købe en (godt) brugt Toyota Avensis fra 2006 for de samme penge, som du betaler for en 14” MacBook Pro fra 2023 (ca. 19.000 kr.) Som Ars Technica bemærker i deres omtale af samme sag, ligger skrive- og læsehastighederne endda under, hvad man kan forvente at få for de penge.

De målte hastigheder svarer til PCI Express 3.0-SSD’er som Samsung 970 Evo Plus eller Western Digitals WD Black SN750. Disse er – ligesom den nuværende 14” MacBook Pros forgænger – et par år gamle, og som Ars Technica også skriver, kan du normalt se disse SSD’er i Windows-maskiner, der er væsentligt billigere end en Toyota Avensis fra 2006.

9to5Mac skyder skylden for de langsommere hastigheder på, at Apple har sparet penge ved at bruge to 256GB NAND-chips som SSD i stedet for fire 128GB NAND-chips som på 2021-modellen. Når den samme læse/skrive-opgave kan deles op i fire samtidige processer, går det naturligvis hurtigere end med to samtidige processer, også selv om det kræver mere energi.

Det er i øvrigt ikke første gang, Apple laver det nummer. Ars Technica skriver om, hvordan YouTubere i midten af sidste år fandt ud af, at SSD’en i 13”-versionen af MacBook Pro med M2-chippen læser og skriver cirka halvt så hurtigt som sin to år ældre forgænger. Også dengang lød forklaringen, at Apple havde skåret ned på antallet af NAND-chips, der kan køre parallelt.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.