Forside * Featured

TEST: Aqara Smart Home

-
Aqara Hub M2
Aqara Hub M2

Aqara er en af mange spiller til det smarte hjem – De laver både smarte hubs og enheder, og vi har testet deres Hub M2, som er en billig og god måde at komme igang med sit smarte hjem.

For mange er det at komme igang med et “smart hjem” et stort bjerg at bestige, og der har Aqara gjort det nemt og billigt at komme igang.

Aqara har en HUB, der hedder Aqara Hum M2, der kun koster omkring 400 DKK, og så er man igang. Og det gode ved det system, er at det kan bruges med både Android og iOS, og understøtter også Siri, Google Home Assistant og Alexa hvis man bruger det.

Annonce:

Udpakning og installation

Aqara Hub M2 kommer i en lille æske, der indeholder HUB’en og et USB-A til USB-C kabel. HUB’en.

Selve HUB’en er rund og meget flad. På siden finder du et Ethernet stik, men du kan også bruge dit trådløse netværk til at forbinde HUB’en til dit hjem. Så er der en Micro USB port til at give strøm til HUB’en og så er der et USB-A stik, som jeg ikke rigtigt har fundet nogen brug for.

Aquara trækker kun 5V/1A strøm, og det betyder at du kan sætte en helt almindelig USB oplader til, og endog en batteribank, hvis du gerne vil have backup-strøm på enheden. På siden af Hub’en er der også én diode, der med forskellige farver viser status på HUB’en når den starter og er i drift.

Inde i enheden er der udover antenner til Zigbee 3.0, Bluetooth LE og WiFi, også en højttaler, der gør at HUB’en taler til dig på engelsk, og hjælper dig igennem installationen af både HUB og de enheder du ønsker at tilslutte til dit nye Smarthome. Der er også infrarød betjening i boksen, men det brugte jeg ikke, da det ikke virker med Apple Home Kit.

Installationen af Aqara Hub M2 er ganske let. Du installerer Aqara app’en som findes til både iOS og Android, og så er det bare at tilføje de smarte enheder du vil styre med HUB’en. Jeg er et Apple hjem, så jeg tilsluttede også HUB’en til Apple’s økosystem. Det gøres ved at scanne den QR kode der er i bunden af HUB’en.

Jeg testede den med WiFi, og den forbandt fint til mit WiFi netværk. Det gjorde også at jeg kunne flytte HUB’en rundt i huset og teste signalstyrken på Zigbee nettet, og der imponerede HUB’en med fin dækning til de forskellig enheder.

Aqara App

Aqara app’en findes som tidligere skrevet til både iOS og Android, og med den kan du tilføje og automatisere de forskellige smarte enheder du har købt. Sammen med M2 Hub fik jeg bl.a. en termostat, en temperatursensor, et smart-plug og….

Aqara bruger Zigbee 3.0, og parringen sker ved at man trykker på den nye enhed i nogle sekunder, og så tilføjes den til app’en. Du kan sætte rum op i appen, og på den måde aktivere en eller flere enheder.

Det er også i App’en du kan firmware opdatere de Aqara enheder du har installeret via HUB’en, og på nærmest samtlige enheder jeg havde fået med var der opdateringer at installere. Du skal være opmærksom på at det tager noget tid at installere da det sker via ZigBee nettet, der ikke altid er det hurtigste

Aqara har i app’en mulighed for at lave “HVIS / SÅ” automatiseringer, og det vil sige at hvis du feks. har en dørføler eller en bevægelsesføler, så kan du bede den om at tænde lyset, eller ringe på en klokke eller hvad du har behov for. Det er ikke så anderledes som f.eks. de simple ting du kan lave i Philips Hue. Personligt bruger jeg mange forskellige følere. I kælderen har jeg to leak-sensorer, og den ene har allerede tjent sig hjem, da jeg for et år siden oplevede at mit fjernvarme-anlæg havde en utæthed, og den alarm jeg fik gjorde jeg fik stoppet vandet inden det gjorde stor skade. Sådanne alarmer tager 2-3 min. at sætte op en gang for alle i Aqara app’en, og så får du både notifikation på din smartphone, og du kan få Hub’en til at afgive lyd også.

Du kan også bruge Apple Home Kit eller Google Smarthome, og så lave dine automatiseringer der, hvis du hellere vil det. Apple Home Kit er som tidligere skrevet direkte understøtte af Aquara Hub M2, så det er en rigtig billig måde at komme igang med Apple Home Kit på.

Integration til både Apple Home Kit, Google Smarthome, Alexa og Homey

Jeg har i flere år brugt Homey fra Athom som min Smart HUB, og det gode ved AQARA, er at alle de enheder du køber kan sluttes til Homey eller Google Home Assistant, hvis du senere vælger at skifte eller opdatere økosystem. Så du skal ikke være bekymret for at skifte til en anden HUB senere i din smart-home rejse. For alt hvad jeg har testet virker med de mest gængse økosystemer.

Masser af smarte enheder at tilføje

Aquara kan levere en masse Zigbee kompatible enheder. Disse kan bl.a. købes fra Amazon i Tyskland og flere andre online forhandlere i Danmark.

ine personlige favoriter fra Aqara er deres termostat, deres leak-sensor, og deres TVOC Air Quality Monitor, der er et lille mini e-INK display der viser luftkvalitet, temperatur og luftfugtighed.

Jeg har tre af disse hængende på væggene derhjemme.

Prisen på de forskellige enheder svinger fra 100 til omkring 500 kroner, og det er faktisk ikke galt for smarte enheder. Og det bliver hurtigt til mange enheder i huset, så forbered dig på at have et godt og omfattende batterilager.

Det er også vigtigt at huske at Zigbee netværk er “mesh”, så du skal have et par aktive enheder rundt omkring i huset der får strøm hele tiden. Det kan f.eks. være smart-plugs, så dit Zigbee netværk bliver så stærkt som muligt. Disse kan så bruges til at tænde og slukke enheder udover at forbedre dit Zigbee netværk.

Porte på Aqara Hub M2
Porte på Aqara Hub M2

Konklusion

Jeg er vild med Aquara, både Hub M2 og de forskellige Zigbee enheder man kan købe spiller bare. Og for 400,- DKK er Hub M2 en no-brainer hvis man gerne vil igang med at lege med smarte hjem. Man skal bare huske at Hub’en i sig selv ikke gør noget – Der skal smarte enheder til, og så er det at det begynder at løbe op.

En ting som er godt ved Aqara er at du kan genbruge nærmest alle de smarte enheder du har købt i andre økosystemer, så det gør deres produkter til en langsigtet investering.

Vi kaster med glæde en recordere.dk anbefaler efter Aquara.

 

Pris og tilgængelighed

Aqara Hub M2 koster kun omkring 400 DKK, og så er du klar til at tilføje enheder til dit smarte hjem. Lad os sige du bare vil kunne tænde og slukke nogle enkelte lys, eller måle efter fugt og temperatur, så kan du være godt i gang for under 1.000,-

Du kan se bedste dagspris på Aqara Hub M2 her.

 

Specifikationer

  • Mål: 100.5 Ø x 30.75 mm
  • Vægt: 135 g
  • Trådløse forbindelser: 2.4 GHz Wireless, IR, Bluetooth LE 5.0, RJ45 Cable
  • Netværk: Ethernet RJ45
  • USB: Micro-USB og USB-A
  • Strøm: 5V-1A eller 5V-2A via Micro-USB

 

Aqara M2 Hub
Funktioner
Forbindelser
Pris
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Hurtig og billig måde at komme igang med smart home
Gode apps til både iOS og Android
Minus
Har ikke fundet noget
4.3
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.