Forside * Featured

Fængselsdom til udbyder af seedboxe til ulovlig fildeling

-
Foto: Shutterstock.com

En 35-årig udbyder af seedboxe er dømt i sag om ulovlig fildeling

En 35-årig mand er dømt for at have solgt seedboxe vel vidende, at de blev brugt til ulovlig fildeling. Det skriver Rettighedsalliancen i en udmelding.

Retten i Aalborg har afsagt dom mod den danske ejer bag en seedbox-virksomhed, for i perioden november 2020 til maj 2021, at have solgt seedboxe og serverkapacitet til et ukendt antal personer vel vidende, at de blev brugt til ulovlig deling.

Annonce:

Brugerne havde adgang til 3.838 ophavsretsbeskyttede værker på de danske og nordiske fildelingstjenester ShareUniversity, Superbits og DanishBytes.

 

Central del af ulovligt økosystem

Seedboxe og VPN-tjenester har været interessante for fildelere, da de kan gøre ulovlig fildeling mere anonym ved at skjule fildeleres IP-adresser og erstatte dem med seedbox- eller VPN-udbyderens.

Det kan derfor være mere besværligt at finde identiteten bag ulovlige fildelere, som benytter seedboxe og/eller VPN-tjenester.

Som denne sag også viser, har fildelere været villige til at betale for denne anonymiseringsfunktion, og der er derfor adskillige udbydere, som forsøger at markedsføre deres seedboxe til ulovlige fildelere.

Det er dog en falsk tryghed, da seedbox- eller VPN-udbyderen ligger inde med oplysninger om dets kunder fx betalingsoplysninger, navn og adresse og IP-adresse. Dette er oplysninger, som politiet eller forurettede rettighedshavere kan få adgang til.

Foruden anonymisering bliver seedboxe også anvendt af ulovlige fildelere, fordi de effektiviserer fildelingen med hurtige download- og uploadhastigheder samt support, hvis fildeleren har problemer med at benytte seedboxen. Dermed har seedboxe udgjort en central del af det ulovlige fildelingsøkosystem i Danmark og Norden, fortæller RettighedsAlliancen, som var dem der i sin tid indgav politianmeldelsen.

 

Dommen

Dommen lyder på tre måneders betinget fængsel og konfiskation af udbytte på 300.000 kr. samt erstatning på 298.660 kr. til RettighedsAlliancen.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.