Forside * Featured

Musks hjerne-interface nægtet tilladelse til test på mennesker

-
Sådan så Neuralink-interfacet ud, da det først blev præsenteret for et par år siden (foto: Neuralink).

Neuralink har givet de amerikanske sundhedsmyndigheder alt for mange spørgsmål og kritikpunkter til at de vil tillade, at det prøves af på menneskehjerner.

Selv om der nok skal være dem, der drømmer om at kunne uploade ny viden til hjernen via et interface i stil med det, som Neo prøver af i ’The Matrix’, går der nok en hel del år, før vi begynder så meget som at nærme os den virkelighed.

De igangværende forsøg på skabe et hjerneinterface, der med teknologi kan forandre eller udvide hjernens funktion går foreløbig mest på at kunne løse problemer som opstår på grund af mentale sundhedstilstande eller hjerneskader. Og selv disse bevæger sig kun langsomt fremad.

Annonce:

Det sidste gælder også for Elon Musks meget omtalte Neuralink-firma, der arbejder på et interface, som kan stimulere hjernen med tynde metaltråde og en lille computer med batteri, der kan oplades med kroppens egen energi. Men til trods for at Elon Musk sidste år sagde, at Neuralink var et halvt år fra at teste interfacet på mennesker, er de langt fra det mål.

Ifølge Reuters har Neuralink søgt om tilladelse til at udføre menneskelige tests, men har fået afslag. Der er simpelthen for mange udestående spørgsmål angående interfacets sikkerhed og potentielle skader på hjernen.

1500 dyr døde som følge af ”hastværk”

Afslaget kommer blandt andet som konsekvens af, at USA’s landbrugsministerium har sat en undersøgelse i gang af Neuralink. Det kom frem i december, efter en række interne dokumenter viste at Neuralink-forskere og -medarbejdere var oprørte over at 1500 dyr, inklusive 280 svin, får, og aber, var døde som følge af “hastværk” i firmaets dyreforsøg.

Elon musk brugte denne gris til at demonstrere Neuralink-interfacet i 2020, og dens hjerneaktivitet er markeret med hvidt og blåt i billedet. Nu har Neuralink fået afslag på menneske-tests netop på grund af firmaets behandling af dyr (Foto: Neuralink).

Men derudover har Federal Drug Administration (FDA), der godkender medicin og udstyr til behandling i USA, en række kritikpunkter, de ikke har fået tilfredsstillende svar på. Det siger både nuværende og tidligere Neuralink-medarbejdere, som Reuters har talt med.

FDA er f.eks. skeptiske overfor, hvordan Neuralink-interfacet, og især de ultratynde metaltråde, der går ind i selve hjernevævet, kan ”afinstalleres”. Neuralink har tilsyneladende ikke leveret et godt nok svar på, hvordan skader på hjernevævet undgås, når interfacet skal repareres eller opdateres.

Derudover synes FDA angiveligt ikke, at Neuralinks forsikringer om batteriets ufejlbarlighed er gode nok. Sundhedsmyndigheden er bekymret for, hvad der sker, hvis batteriet brænder sammen, da dette også kan føre til skader på hjernen. Der stilles også spørgsmålstegn ved, hvordan Neuralink vil undgå at metaltrådene vandrer steder hen i hjernen, hvor de ikke hører hjemme.

En af Reuters kilder sagde til nyhedstjenesten, at Elon Musk ”har svært ved at acceptere, at det ikke er ligesom med biler. Der er tale om en persons hjerne, ikke et stykke legetøj”. Neuralink har ikke villet give et officielt svar til medierne.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.