Forside * Featured

TEST: Homey Bridge – En billig og god måde at komme igang med dit eget smarte hjem

-

Vil du gerne igang med smart home, mig vil du ikke kaste mange penge efter det fra starten, så kan Homey Bridge være en smart og let løsning at komme igang med.

Mange vil gerne have et smart home, men de færreste har tid eller lyst til at sætte sig ind i avancerede løsninger, og der kan Homey Bridge være en smart måde at prøve det af på uden at kaste alt for mange penge efter det.

Homey Bridge er en cloudbaseret smart hub, der ikke kræver den store tekniske indsigt for at komme igang, og du kan komme igang på få minutter. Til gengæld skal du forberede dig på at betale ekstra for et Premium abonnement hvis du vil have fuld glæde af den. Vi har testet Homey Bridge, der kan styres via web, Android og iOS.

Annonce:

 

Hvad er Homey?

Homey er et smart home øko-system fra hollandske Athom, der lige nu tilbyder Homey som er den første smarthub de lavede, Homey Pro som kom i 2019 og nu Homey Bridge som er den cloud-baserede version af Homey. Der er også en Homey Pro 2 på vej, som skulle lande hos de første kunder inden for de næste måneder.

Homey tilbyder at binde smarte enheder fra mange forskellige producenter sammen, så du ikke er bundet til at bruge en hub fra hver leverandør af smarte enheder du bruger. Oven i det kan man lave automatiseringer, som Homey kalder flows, hvor du kan sætte forskellige enheder igang ud fra en handling, en sensor ændring eller noget så simpelt som solopgang.

 

Forskellen på Homey, Homey Bridge og Homey Pro 2

Jeg er selv Homey Pro ejer og bruger, og har brugt Homey over en længere periode, så jeg kender systemets styrker og svagheder, og er spændt på hvad Homey Bridge bringer til bordet.

 

Homey Bridge sammen med nogle af de produkter som Bridge understøtter

Udpakning, design og Installation

Homey Bridge kommer i en lille æske, der udover Homey Bridge indeholder en USB-A strømforsyning og et USB-A til Micro USB kabel som skal bruges til at give strøm til Homey Bridge enheden. Og så er der en lille kom igang manual, men alt andet klares fra app til enten Android eller iOS. Du kan efter installationen også styre Homey fra et web interface.

 

Micro USB som strømkilde

Designet er super simpelt. Bridgen er en lille rund boks, der ikke har andre porte end den til strøm. Og den forbindes til dit netværk via WiFi. Den fylder ikke meget, den måler 12.8 cm i diameter, 3.5 cm i højden og vejer 546 gram.

Installationen er super let. Du bliver guidet igennem hvordan din bolig er indrettet, og får på den måde både oprettet rum og etager i din bolig. Det er naturligvis noget du kan ændre løbende, hvis du ikke får det hele med fra start. Du skal være opmærksom på at Homey Bridge som cloud-baseret har brug for konstant adgang til internettet for at virke.

Og så er du ellers klar til at integrere og installere smarte enheder. Bruger du f.eks. Philips Hue og Sonos er disse direkte understøttet via en Homey app som er moduler du installerer for at integrere mellem de mange forskellige smart home leverandører der er. Men du skal være opmærksom på at det ikke er alt der er understøttet, og der finder vi den første svaghed i Homey Bridge.

 

Det bedste fra Homey Pro, og så alligevel ikke

Noget af det bedste ved Homey i min optik er det store community der er af udviklere som udviklere integrationer og smarte funktioner som man kan bruge i sin Homey Pro, men der har Homey Bridge den svaghed at det kun er officielle partner apps der virker. Det vil sige nogle af de bedste community apps som man bruger på Homey Pro ikke kan installeres i den cloud baserede Bridge. Det betyder du skal være meget opmærksom på hvilke enheder du køber, og sikre de er understøttet af Homey Bridge.

Du kan gå ind på Homey’s hjemmeside, og undersøge hvilke enheder fra de forskellige mærker, der er understøttet.

En anden ting jeg savner er funktionen Advanced Flows som kom i 2022 til Homey og Homey Pro, men ikke til Homey Bridge. Det er flows som er væsentligt mere avancerede end de almindelige flows som Homey Bridge understøtter. Dette betyder ikke at Homey Bridge ikke er god, for det er den, og du kan som ny i Smart Home universet lave gode flows der kan styre både lys, lyd, energi og masser af sensorer som gør du kan tænde og slukke radiatorer ud fra vejret udenfor osv.

 

Masser af trådløs, men ingen Matter og Thread

Homey Bridge kommer med understøttelse af Zigbee, Z-Wave Plus, WiFi, Bluetooth, 433 Mhz og Infrarød. Og det betyder at du ud af kassen får adgang til et ocean af forskellige smarte enheder, hvor både Philips Hue, IKEA, Aquara, Sonos, Shelly og mange andre udbydere af smarte enheder igennem en og samme smart hub og smartphone app.

Men du får til gengæld ikke adgang til Matter og Thread, og det er rigtigt ærgeligt. Men træerne vokser ikke ind i himlen for 549,- Hvis du skal have Matter og Thread med Homey økosystemet skal du have fat i den nye Homey Pro 2 som koster 3.200,-, og som du lige nu nok kommer til at vente nogle måneder på indtil de har fået godt gang i produktionen.

 

 

Forskellige billeder fra Homey App

Flows gør det let at opbygge sit smarthome

At bygge et flow i Homey er let, uanset om man har forståelse for udvikling eller ej. Det hele er baseret på logik, hvor man starter med en NÅR en handling sker, og så kan man have flere og eller checks inden man så går igang med hvad der skal ske.

Et eksempel som jeg personligt har stor glæde af i mit hus er udelys. Jeg vil gerne have at mit udelys tænder kl. 6 om morgenen, men det skal det kun hvis solen ikke er stået op, så der checker jeg både på klokken og solen inden jeg tænder lyset, og så vil jeg gerne spare energi, så derfor skal udelyset slukke kl. 8 eller når solen er stået op, så også det checket jeg for.

 

Alt det logik er let at sætte op i Homey, fordi man blot trækker kort ind, og der er masser af kort til hver enhed. Du kan checke på både om de allerede er tændt eller slukket, og på mange enheder kan du også få deres energiforbrug. Dette gør Homey Bridge til den ideelle løsning hvis du gerne vil være energi-effektiv.

Jeg vil sige at Homey Flow er noget af den letteste måde at komme igang med automatisering af sit hjem. Og fordi du kan gå på tværs af smart home fabrikanter, kan du vælge de bedste rum-sensorer for at checke om der er bevægelse, de bedste fugtsensorer til at måle om der er vand i kælderen osv. Det har jeg personligt haft stor glæde af med min Homey, hvor jeg to gange har undgået vandskade fordi min vandvarmer var utæt. Der kunne jeg i et flow checke om en leak-sensor målte vand, og så sende alarm på både Homey App, og mine Sonos enheder begyndte at sige at der var vand i kælderen.

 

Integration til Google Assistant, Siri og Amazon Alexa

Homey Bridge har integration til både Google Assistant og Siri, hvor du på dansk kan styre dine smart enheder, og er du til Amazon Alexa kan du også bruge den, dog på engelsk.

 

Nogle af de enheder jeg har testet med.

Med Homey Bridge har jeg integreret til mit Sonos og Philips Hue system, ligesom jeg har installeret enheder fra IKEA, Netatmo, Aqara, Frient og Trust.

 

Installation af Netatmo røgalarmer tog 1 minut.

Installationen er super let, fordi du med de officielle apps altid har en guide til hvordan du installerer den enkelte enhed, og installation ofte ikke tager mere end et par minutter pr. nye enhed.

 

Premium koster 25 Kr. om måneden

Får at få mest ud af en Homey Bridge, skal man tegne et abonnement på Homey Premium. Det koster 25 Kr. om måneden, og for det får du bl.a. cloud backup, variabler, Flows og adgang til mere end 5 smarte enheder på din Homey Bridge.

Der er nok mange der tænker at det ikke er fedt at man skal betale for et abonnement, men for de penge får du både backup af dine flows og adgang til flere funktioner, og så ser jeg Homey Bridge som en billigere måde at komme igang med Homey økosystemet.

De 549,- som Homey Bridge koster vil ikke være spildt, da den kan bruges som extender for både Zigbee, Z-wave og Infrarød, hvis du senere beslutter dig for at købe en Homey Pro. Så for mange vil Homey Bridge være en entry model, som så senere konverteres til en Pro, men det er individuelt om man er til abonnement eller ej. Er man ikke, så er Homey Bridge ikke for dig.

Sammen med Homey Bridge får du de første tre måneder Premium gratis.

 

Konklusion – Homey Bridge er en god begynder pakke

Vil du gerne igang med smart home, så går du ikke galt med Homey Bridge. Der er ingen tvivl om at du kan bruge den til at styre det meste af dit hjem, men jeg er heller ikke i tvivl om at når du først er kommet igang med Homey, så vil du senere vælge Homey Pro, hvor du også får Matter og Thread.

Jeg ser Homey Bridge som en billig måde at komme igang, og det at du kan bruge Homey Bridge som en extender til de trådløse protokoller senere, gør at investeringen ikke bliver så stor.

De to største anker jeg har er manglende Matter og Thread og manglende advanced flows som du kan få på Homey Pro. Det gør dog ikke at jeg ikke ville anbefale Homey Bridge til både hjem og sommerhus, hvis man ikke vil ofre de 3.200,- som Homey Pro 2 koster.

Vi lander på 4,5 flotte stjerner, som ville være fem, hvis Advanced Flows kom til Homey Bridge.

 

 

Homey Pro

9
Brugervenlighed 10.0
Trådløse features 8.0
Pris 9.0

Plus

  • Gør det let at komme igang med Smart Home
  • God og brugervenlig app
  • Understøtter de fleste vigtige spillere på smarte enheder

Minus

  • Savner Matter og Thread
  • Manglende advanced Flows
  • Kræver abonnement
  • Ikke support for alle apps og enheder
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.