Forside Produkter Smart Home

TEST: Ajax – Trådløst alarmsystem, der bare virker.

-

Hvis du leder efter et trådløst alarmsystem, der er let at sætte op, og som fungerer både via smartphone og bejeningspaneler, så skule du tage et kig på Ajax. Vi har testet systemet over et halvt år.

Jeg havde indbrud i 2021 mens jeg lå og sov. Og det var ikke så meget den håndfuld Sonos udstyr tyvene stak af med, men mere oplevelsen af at nogle havde været i mit hjem mens jeg sov på 1. sal. Derfor besluttede vi os for at vi skulle have en alarm.

Først kiggede vi på det åbentlyse. De store alarmselskaber, men kunne selv huske at vi tidligere havde været kunde hos et af disse, og de store mængder penge der går på de månedlige abonnementer.

Annonce:

Valget faldt i august 2022 efter megen søgen, på det trådløse anlæg fra Ajax Systems. Og da Ajax i 2023 kontaktede os og spurgte om vi ville teste deres anlæg, var svaret – vi har det allerede, men vil da gerne prøve nogle af de mange interessante ekstra produkter man kan få, for i min egen installation er der kun sensorer, en Hub, to sirener og et betjeningspanel. Så i testen her kigger vi både på batteritide på systemet efter nu 8 måneder, og på nogle af de mange funktioner man får med Ajax trådløse alarm.

Ajax Systems kan fås i farverne sort og hvid. Personligt har jeg valgt hvid over hele linjen, da jeg ikke synes en sort sensor på væggen er særligt hensigtsmæssigt. Men hvis man er til mørke farver, kan man så vælge det.

 

Sådan kommer man i gang

Det vigtigste i et Ajax system er deres Hub som findes i forskellige modeller med og uden mulighed for SIM kort. Vi valgte en Ajax Hub 2, der kommer med både Ethernet og 2G modem, som den bruger når der ikke er forbindelse via hjemmets egen internetforbindelse. Der skal nok være dem som tænker, hvorfor 2G – Men svaret er simpelt – Det fungerer rigtigt godt, og har god dækning også i skabe eller hvor man gemmer sin Hub. Hvis man er bare for at 2G lukkes, kan man i dag også vælge en Hub 2 med 4G. Hub’en kan hænges på væggen eller stilles ovenpå et skab. Ajax bruger deres egen proprietære protokol, der er hårdt krypteret og oven i det har en trådløs dækning på på til 2.000 meter. Jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke har testet det, men jeg har mere end fin dækning i hele mit hus på 4 etager, hvor HUB’en er placeret et sted i kælderen, og får fuldt udslag på 2. sal hvor der er placeret udstyr også. Og Ajax har indbygget anti-jamming. Forsøger en tyv at forstyrre det trådløse signal, så går alarmen efter 30 sekunder.

Det er i den medfølgende app, som findes til både iOS og Android man opbygger rum og zoner, og kan lave både fuld og nat alarm opsætning.

 

Rumsensorer

Så skal man vælge rumsensorer (PIR’s). Og der tilbyder Ajax forskellige modeller, og man kan også få modeller der ikke alene opfanger bevægelse, men også hører når glas smadres. Ajax har også modeller med indbygget kamera, som kan tage et billede, men der synes jeg ikke billedekvaliteten er god nok, så det valgte vi fra, men idéen hvor den sender et snapshot med er god nok.

Sensorerne er ligesom mange andre sensorer batteridrevet, og installationen foregår via Ajax alarm app hvor man scanner en QR kode, som så forbinder den nye enhed til systemet. Du kan have op til 100 forskellige enheder på din Ajax Hub, så der er langt til loftet.

 

I app’en kan man sætte en masse op om følsomhed, forsinkelse hvis alarmen ikke skal gå med det samme, og så kan man se batteristatus på de enkelte enheder. På den første PIR jeg installerede i august 2022 har stadig 100% ifølge app’en, og fra dem jeg kender der har Ajax, har de uden problemer kørt med samme batteri i op til 3 år. Den kører på CR123A batterier der lige nu koster omkring 15 kr. stykket, så det er absolut en udgift der er til at have med at gøre.

Alle sensorer og sirener har sabotagealarm, så forsøger man at ødelægge eller skille den ad, så går alarmen.

 

Jeg har monteret udendørs sirene indendørs, fordi den larmer mere (foto: recordere.dk)

Sirener

Ajax Systems giver udover i app’en alarm via sirener, og der kan man lige nu vælge mellem en lille diskret indendørs og en stor udendørs. Begge modeller kan monteres på væggen, og der er rigeligt larm i modellerne. Den udendørs kan larme op til 113db, og den indendørs op til 98db. Den udendørs kan både installeres med batteri eller ekstern strømkilde.

Det er også sirenerne, der bruges til at give ankomstlyden hvis du har forsinkelse på f.eks. dør eller gang sensor.

 

Adgangspanelet til Ajax alarm

Smart adgangspanel man aldrig selv bruger

Sammen med anlægget kan man købe sådan et smart adgangspanel, som giver mulighed for at taste en kode ind for at slå alarmen til / fra, man kan også bruge NFC chips, og vi købe en fordi vi havde håndværkere rendende, og så kunne man lave en kode som virkede til en bestemt håndværker som man så kan slette når de ikke længere skal have adgang til din bolig.

Personligt bruger jeg den aldrig, fordi jeg bare slår alarmen til og fra via app’en. Men når nogen passer huset, eller skal gå med hundene hvis vi ikke er hjemme, så fungerer det rigtigt godt.

 

Nogle af de mange forskellige enheder man kan få til Ajax

Meget mere end blot en tyveri-alarm

De seneste år har Ajax Systems udvidet antallet af forskellige sensorer du kan tilslutte til systemet.

Du kan få brand/røg/CO alarmer som både selv giver alarm, men også kan bruge både sirener og give alarm via app’en.

 

Læk-sensor fra Ajax

Du kan få læk-sensorer som opdager om der er vand i kælderen eller under vasken, og så har den op til 5 års batteritid. De læksensorer jeg bruger til mit Homey Smarthome, har mellem 1-2 års batteritid. Senere i år kommer der en Vandstop hane som du kan tilslutte din vandtilslutning til huset, og opdager dine læk-sensorer en vandlæk, vil Ajax kunne slukke for vandtilslutningen til huset.

Som noget nyt har Ajax også introduceret en LifeQuality luftkvalitetssensor som kan måle bl.a. CO2, temperatur og via app’en og farve LED på selve sensoren vise hvordan luftkvaliteten er i dine rum.

Du kan også få stik, relæer og kontakter du kan styre i forbindelse med en alarm, så du kan tænde lys eller få dem til at blinke når alarmen går.

 

Genial app til betjening af dit alarmsystem – UDEN ABONNEMENT!

Ajax Systems betjenes som skrevet flere gange via en app som kommer til iOS og Android. Desværre virker den ikke på iPad.

App’en er let at bruge, og du kan også bruge app’en på farten, så har du glemt at slå alarmen til, kan du tænde og slukke den inde i appen. Der er også en log i app’en der viser hvem der har gjort hvad. Du kan invitere gæstebrugere ind i app’en og give dem brugeradgang for en kort periode, og så fjerne dem igen.

Og det bedste af det hele. Det kræver intet abonnement at bruge din alarm. Heller ikke at have adgang til den fra hele verden. Du kan også sætte notifikationer op i appen, der notificerer venner og naboer via beskeder / opkald. Hvis du ønsker et alarmselskab til at rykke ud, så kan du dog forbinde Ajax til central overvågning, men det er ikke et krav.

 

En ting jeg dog savner er integration til smart home. Jeg kan sagens acceptere at tænd og sluk alarm ikke kan tilgås af sikkerhedsmæssige grunde, men det ville være dejligt at have et API, hvor man kunne forbinde resten af sit smarte hjem og på den måde bruge de mange gode sensorer via HUB’en til f.eks. Philips Hue.

Men når det er sagt, så er Ajax for mig blevet en lige så vigtigt del af mit hjem som f.eks. Sonos og Homey. Deres økosystem er let at sætte op og vedligeholde via app’en på samme måde som Sonos og Homey er det.

 

Konklusion – Ajax begejstrer over hele linjen

Ajax er ikke det billigste alarm-system på markedet, men det er i min optik det mest fleksible og lette at bruge hvis man ikke ønsker at betale til de store selskaber.

Installationen er hurtig og let. Batteritiden imponerer og du slipper for at trække kabler over hele huset. Ajax trådløse teknologi er krypteret, og med den lange rækkevidde på op til 2 km., vil de fleste hjem og virksomheder kunne bruge det system uden at skulle kable unødvendigt.

Men det kommer med en pris, og personligt brugte jeg omkring 10.000,- for at dække hele huset med sensorer, paneler, sirener og dør/vindue sensorer.

Du kan dog komme i gang for langt mindre, med et af deres forskellige startsæt.

Personligt er super begejstret for Ajax alarm økosystemet, og kvitterer med en flot top-model karakter.

Pris og levering

Du kan få starterkits fra omkring 1.500,-, men jeg vil anbefale at du kigger på et sæt hvor du har mulighed for et SIM kort i HUB’en så du har alarmdækning uanset om dit internet virker eller ej.

Du kan købe Ajax igennem flere online forhandlere, men også få det installeret af professionelle, hvis du ikke selv har modet – eller lyst til det.

Ajax Alarm Starterkit

9.5
Installation 10.0
App 8.0
Trådløs dækning 10.0
Bygge kvalitet 10.0

Plus

  • Fantastisk dækning
  • Super god app
  • Uovertruffen batteritid

Minus

  • Ingen integration til andre smarte hjem
Annonce:
Forrige artikelHIFI NYT: Ny MK4 version af Rega Elex-R forstærkeren.
Næste artikelApple vinder i appel-sagen mod Epic Games
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.