Forside * Featured

Derfor får Danmark ikke Googles Bard-AI lige nu

-
Denne skuffende besked møder brugere i EU, når de forsøger at åbne Googles Bard-chatbot (Foto: EU/Google)

Det er formentlig EU’s GDPR-regler og kommende AI-lovgivning, der skaber forsinkelsen.

Under Google I/O i sidste uge præsenterede Google deres nye AI-teknologier, inklusive en ny version af chatbotten Bard, der bliver rullet ud lige nu. Google sagde blandt andet, at den nye Bard-version ville blive rullet ud til 180 lande.

Men Danmark var ikke iblandt dem, lød meldingen fra Google Danmark. Vi blev i stedet placeret under ”kommer snart”-kategorien. Og det kunne man jo så undre sig over, når man tager i betragtning, at Danmark som regel er en del af gruppen, når en udrulning sker til SÅ mange lande.

Annonce:

Først kunne man måske forledes til at tro, at det havde noget med sproget at gøre. Men Bard bliver kun rullet ud på engelsk, koreansk og japansk i alle 180 lande. Måske havde det noget med penge at gøre? Næppe – Bard er jo gratis.

Nej, det har snarere noget med Danmarks EU-medlemskab at gøre. Ars Technica har gravet lidt i sagen og er kommet frem til, at dette er den mest sandsynlige grund. Det viser sig nemlig at Danmark ikke er alene i at blive snydt i første omgang – det gælder faktisk hele EU.

Vil ikke gentage Italien-situation

Når man chatter med en chatbot afgiver man selvsagt en vis mængde data til den (ellers kunne man jo ikke føre en samtale…). Og det er jo netop det, som EU’s GDPR-regler regulerer. Som bekendt er der visse krav til, hvor længe en virksomhed må beholde folks data, og der er en række organisationelle krav, som virksomheden derudover skal leve op til.

Google er som bekendt løbet stærkt for at prøve at indhente det forspring, Microsoft fik med deres implementering af ChatGPT i Bing med mere. Og det er formentlig gået så hurtigt, at der ikke har været tid til at sætte systemet op på en måde, der er i overensstemmelse med GDPR.

Dertil kommer, at disse generative chatbots ikke var lige så langt fremme, da GDPR blev indført, så juristerne har måske svært ved at hitte ud af, hvordan Google sikrer sig, at reglerne ikke bliver brudt.

Oven i hatten fremlagde EU-kommissionen i 2021 et forslag til en ny lov til regulering af kunstig intelligens generelt i EU. Dette forslag er lige nu på vej igennem EU-systemet og er p.t. under udvalgsbehandling i Europa-parlamentet. De brede linjer i loven ligger nogenlunde fast, men der er stadig en del gætværk i spil for Google, der naturligvis ikke vil sætte et system op, der kan blive ulovliggjort, så snart loven har været til endelig afstemning.

Googles forsigtighed kan være afledt af, hvad der skete i Italien. Her blev konkurrenten ChatGPT forbudt i en periode, indtil firmaet bag, OpenAI, gav efter for den italienske regerings krav. Googles supportside siger også netop, at udrulningen sker gradvist på en måde, der er i overensstemmelse med lokal lovgivning. Så Danmark må vente lidt endnu.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.