Forside * Nyheder

EU kræver ændring af dansk musikbetalingssystem

-
EU-kommissionens hovedsæde i Bruxelles (Foto: EmDee CC-BY-SA 4.0)

Den Europæiske Union har fremsat krav om, at Danmark skal ophæve et princip, der begrænser betalingen til musikere og producenter fra andre lande.

Ifølge dette princip betaler Danmark kun royalties til udenlandske rettighedshavere, hvis danske rettighedshavere også modtager betaling, når deres indhold bruges i andre lande. Dette betyder, at danske musikere nu risikerer at gå glip af indtægter, mens radiostationer skal betale royalties til amerikanske musikere.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har udtalt: ”Det er dybt uretfærdigt, at danske radiostationer skal betale amerikanske kunstnere og rettighedshavere for at afspille deres musik, uden at danske musikere modtager noget til gengæld. Vi har forsøgt at rette op på denne skævhed med gensidighedsprincippet, hvor vi har kunnet sige “noget for noget”. Derfor har jeg bedt EU-Kommissionen om at tage initiativ til at ændre reglerne. Det er simpelthen ikke acceptabelt, at talentfulde musikere bliver snydt for betaling, samtidig med at vi sender en masse penge ud af landet. Der er en grænse for venlighed.”

Annonce:
Tenille Townes under Apple Music Sessions-indspilningerne (Foto: Apple)

Baggrund

Betaling til musikere og producenter fra tredjelande (lande uden for EU) baseres i dag på reglerne i udlandsbekendtgørelsen, der kræver betaling til danske rettighedshavere, hvis tredjelandets rettighedshavere også modtager betaling for brugen af deres indhold i Danmark. Dette princip, kendt som “gensidighedsprincippet”, er ikke i overensstemmelse med EU-retten ifølge en afgørelse fra EU-Domstolen i september 2020 i sagen mellem Recorded Artists Actors Performers Ltd (RAAP) og Phonographic Performance Ltd (PPI).

Ændringen af reglerne vil betyde, at det bliver dyrere at drive radiostationer i Danmark, der har en musikprofil rettet mod udlandet, og danske kunstnere og rettighedshavere kan risikere lavere udbetalinger, hvis gensidighedsprincippet ophæves.

Kulturministeren har skrevet et brev til EU-kommissæren for det indre marked, Thierry Breton, hvor han har understreget de betydelige konsekvenser, en ophævelse af gensidighedsprincippet vil have for Danmark og andre EU-lande, der anvender et lignende princip.

Udover brevet til kommissæren har Kulturministeren arrangeret et møde den 15. maj, hvor han igen vil opfordre Kommissionen til hurtigst muligt at tage initiativ til at ændre EU-reglerne.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.