Forside * Nyheder

EU vil stramme hurtigere op omkring AI

-
Thierry Breton (tv.) og Margrethe Vestager (th.) vil sætte midlertidige løsninger ind, mens vi venter på EU-lovgivningen på AI-området (Foto: EU/Hitesh Choudary/Unsplash).

Google og EU vil lave en regulerings-”pagt” og samtidig er EU-kommissionen i gang med at finde fælles fodslag med USA.

Det går stærkt med AI-udviklingen lige nu. Faktisk går det så hurtigt, at de lovgivende myndigheder rundt om i verden har sværere ved at følge med end de normalt har, når en ny teknologi laver store forandringer i verden.

Når det gælder regulering og lovgivning i forhold til teknologi, er det lige nu EU, der går forrest, og lovpakker som GDPR, Digital Markets Act og den kommende AI-lovgivning har gjort EUs tilgang til et forbillede for resten af verdens demokratier. Men selv EU er ikke hurtige nok, når det gælder udviklingen indenfor AI lige nu.

Annonce:

Af samme grund har flere instanser indenfor EU nu meldt ud, at de ikke kan vente på at AI-lovgivningen falder på plads. Der skal ske noget nu, førend et eller andet AI-fænomen forårsager alvorlig skade af en eller anden art.

Det er i hvert fald holdningen hos Thierry Breton, der er kommissær for det indre marked i EU-kommissionen. Han mødtes onsdag med Googles CEO Sundar Pichai, og de to fik snakket sig frem til en lidt usædvanlig aftale. Google og EU vil lave en slags ”frivillig pagt”, hvor Google og EU finder ud af, hvordan Google skal holde sine AI-projekter fra at løbe løbsk.

Minimumskrav i EU og USA

”Pagten” skal virke som en midlertidig løsning, indtil den AI-lovgivning, der lige nu bliver behandlet i EU-parlamentet, kan vedtages og sættes i kraft. Breton håber nu, at Googles AI-konkurrenter som f.eks. Microsoft og OpenAI nu også vil gå med i pagten frivilligt.

Mens Breton har holdt topmøder med tech-lederne har EUs konkurrencekommissær og leder af det digitale fremtidsprojekt i EU, Margrethe Vestager, ikke ligget på den lade side. Tirsdag briefede Vestager verdenspressen om at der nu sættes turbo på et samarbejde med USA omkring en midlertidig løsning, der holder AI-udviklingen i en anelse kortere snor.

Det igangværende samarbejde skal iværksætte en række minimumskrav til firmaer, der udvikler AI-produkter på tværs af EU og USA, og modsat den kommende AI-lov, kan disse være klar om nogle måneder. Vestager meddelte ifølge Reuters, at AI-loven kunne risikere først at være klar ”om et eller to år”, men at minimumskravene kunne blive ”iværksat allerede ved årets udgang”.

Vestager og en række ministre fra EU-lande skal diskutere den nye bølge af generativ, kunstig intelligens ved et topmøde, der finder sted i Stockholm 30. og 31. maj. Over weekenden kom landene, der deltog i G7-topmødet i Japan også med en fælles opfordring om udvikling af fælles standarder til sikring af ”troværdighed” i AI’er.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.