Forside * Nyheder

Topchefer og forskere vil have politikerne til at træde på AI-bremsen

-
(Foto: Andy Kelly/Unsplash)

En kortfattet udtalelse opfordrer myndighederne til at anskue AI på samme måde som atomkrig og pandemier.

Kunstig intelligens kommer mere og mere i vælten, jo flere nye muligheder, brugerne får for at arbejde med fænomenet. Diskussionen om hvorvidt, AI er en trussel for eller en gave til menneskeheden bliver derfor næppe overstået lige foreløbig.

Nu er en række topchefer fra branchen gået sammen et forsøg på at presse myndighederne til at gå i aktion og vedtage love, der kan sætte spillereglerne for, hvordan AI må udvikles og implementeres.

Annonce:

De har fået følgeskab af endnu flere akademikere, intellektuelle og professorer fra hele verden, der også har skrevet under og støtter dem i forehavendet. Der er sket med en helt simpel, men ikke desto mindre dramatisk udtalelse, som de alle erklærer sig enige i.

Den lyder: ”Inddæmning af risikoen for udryddelse forårsaget af AI bør være en global prioritet på linje med andre risici på samfundsniveau, såsom pandemier og atomkrig”. Den oprindelige udtalelse specificerer ikke, om der er tale om menneskehedens udryddelse, dyrenes, eller begge dele.

Topnavne fra branchen

Det er organisationen Center for AI Safety, der er vært for udtalelsen. På organisationens hjemmeside kan man se de mange medunderskrivere. Øverst på listen er Geoffrey Hinton og Yoshua Bengio, der anses for at være pionerer for moderne kunstig intelligens. Hinton forlod for nylig sit job hos Google for at dedikere sin tid til at arbejde for sikker AI.

De tre næste på listen er Demis Hassabis, Sam Altman og Dario Amodei, der er topchefer i tre af de største AI-firmaer lige nu, nemlig Google DeepMind, OpenAI og Anthropic. Derefter følger en lang række forskere både universitetsverdenen og det private forskningsmiljø, samt flere nævneværdige filosoffer og forfattere.

Blandt de sidstnævnte er hjerneforskeren Sam Harris, og blandt filosofferne finder man nogle af tidens mest respekterede bevidsthedstænkere, såsom David Chalmers, Andy Clark og Daniel Dennett. Der er også tech-kendisser på listen som Dustin Moskowitz, der var en af stifterne af Facebook, og Tristan Harris, der var en af hovedkræfterne bag Netflix-filmen ’The Social Dilemma’. Michal Kosinski, hvis forskning var med til at lægge grundlaget for Cambridge Analytica-skandalen i 2016, er også på listen.

Mere skade end gavn

Men det er bestemt ikke alle, der støtter udtalelsen. Meredith Whittaker er tidligere Google-forsker og medstifter af AI Now Institute, hvor er der forskes i de samfundsmæssige konsekvenser af kunstig intelligens. Hun er i dag direktør for Signal, og skriver på det sociale medie Mastodon, at den slags advarsler kan gøre mere skade end gavn:

(Foto: Mastodon)

”Den slags ”eksistentielle” trusler er en særlig form for italesættelse, der får os til at ignorere de risici, der er på den korte bane, og som vi kan lovgive os ud af. I stedet får den slags advarsler os til at fokusere på sci-fi-agtige farer, der ikke er noget dokumentation for, men som samtidig overdriver, hvad teknologien kan – og det er jo netop, hvad AI-firmaerne tjener penge på.”

Whittaker peger på, at denne slags advarsler også er til for at distrahere fra de lovgivningstiltag, der rent faktisk er i gang, for eksempel i EU og USA. En lignende udtalelse, også på Mastodon, kommer fra klimaforskeren David Ho, der kommenterer på truslen om AI-udryddelse således: ”LOL – bare vent til de hører om klimaforandringerne”.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.