Forside * Nyheder

Den nye MacOS-version hedder Sonoma

-
(Foto: Apple)

Den kommende MacOS-opdatering byder bl.a. på Widgets, bedre spil, nye funktioner til videopræsentationer og en række nyheder til Safari.

Nord for San Francisco og Apples hovedkvarter i San Francisco ligger der to dale ved siden af hinanden, hvor vinbønder har lavet vin i over 100 år. Det er Napa og Sonoma, og her har Apple hentet inspiration til navnet på den nye MacOS-version, der kommer til efteråret.

Sonoma er navnet på Venturas afløser, der er klar i en udviklerversion fra i dag og kommer i offentlig beta i næste måned. Som vanligt byder den nye MacOS-version på en række nyheder ud over de sædvanlige, mere usynlige forbedringer under motorhjelmen. Den største og mest synlige af disse nyheder er formentlig Widgets.

Annonce:

Widgets blev introduceret allerede tilbage i 2005, men blev så droppet i 2019. I 2020 reintroducerede Apple imidlertid de populære små applikationer, samtidigt med at de landede på iOS og iPadOS. Dette skete i et dedikeret Kontrolcenter, men med Sonoma vil man kunne flytte Widgets ud på skrivebordet, hvorend man synes, de ligger bedst.

Widgets kan flyttes ud på skrivebordet i MacOS Sonoma (Foto: Apple).

Samtidig bliver Widgets mere interaktive og fungerer mere som små apps, snarere end blot vinduer med information. Det giver mulighed for styring af ting i det smart hjem eller musikvalg med mere uden at skulle åbne et egentligt program. Når et større vindue åbnes over de nye Widgets, dæmpes de og bliver mørkere, så de ikke forstyrrer.

Præsentér i bedste vejrudsigt-stil

MacOS får nu også indbyggede funktioner til bedre videopræsentationer. I stil med den fremragende app Mmmhmm og visse funktioner i Zoom, vil du kunne lave præsentationer af f.eks. PowerPoints eller noget andet i bedste vejrudsigt-stil. Du kan stå foran din baggrund eller slide og pege på forskellige ting, helt som en TV-meteorolog. ”Reaktioner” med forskellige grafiske elementer kan også benyttes i denne situation.

Læg mærke til de to profil-markeringer øverst til venstre i Safari-vinduerne (Foto: Apple).

Apples browser Safari får også en række nye funktioner, herunder profiler, som nogle måske kender fra Chrome. Med profiler kan du sætte browseren op til at gøre forskel på, når du bruger Safari på jobbet eller privat. Det gælder ikke bare dine brugspræferencer, men også f.eks. extensions og plug-ins, der kan være forskellige fra profil til profil.

Safari får også nye sikkerhedsfunktioner, der er bundet til fingeraftrykslæserne på MacBooks, og private vinduer bliver låst, når brugeren er væk fra dem. En ny funktion er også webapps, hvor websites kan konstrueres således, at de fremstår som apps på skrivebordet og i dock’en.

Apple kunne også præsentere nye, flotte screensavere, af typen, der er kendt fra Apple TV og MacOS. Disse omfatter Hong Kongs skyline, de smukke klippeformationer i Monument Valley i Arizona, og så naturligvis – per navnet på den nye MacOS – vinmarker i Sonoma.

Kampen om gamerne

I MacOS Sonoma har Apple også introduceret Game Mode, formentlig i et forsøg på at lukke gaming-hullet til PC-verdenen. Game Mode prioriterer MacOS’ indre funktion således, at spillene får bedre adgang til CPU og GPU og dermed skabe bedre spiloplevelse. Ved at fordoble samplingstiden på Bluetooth nedbringes også synkroniserings-forsinkelserne, når man spiller med AirPods i ørerne.

Game Mode i MacOS Sonoma skal tækkes gamerne med kortere latency på både AirPods og konsol-controllere (Foto: Apple)

Derudover er der også en række forbedringer i MacOS Sonoma, når det gælder tilgængelighed for folk med forskellige handicap, og så er fjernadgang og remote-styring i MacOS væsentligt hurtigere og mere effektive med den nye version.

Sidst, men ikke mindst byder MacOS Sonoma på en række smånyheder, som Apple har karakteriseret således i deres presseudmelding:

Strømlinede PDF’er: Forbedrede PDF-funktioner gør det hurtigere at udfylde formularer med Autoudfyld og intelligente anbefalinger til modtageren.

Integrerede PDF’er i Noter: Noter viser nu PDF’er og scannede dokumenter i fuld bredde, og med tilknyttede noter kan brugerne hurtigt tilknytte relaterede noter som opskrifter eller lektier.

Siri: Brugerne skal bare sige “Hej Siri” for at aktivere Siri. (Aktivering af Siri ved bare at sige “Siri” virker på Mac-computere med Apple-chips og AirPods Pro (2. generation)).

Adgangskoder: Brugerne kan nu oprette en gruppe til at dele et udvalg af adgangskoder. Alle i en gruppe kan tilføje og ændre adgangskoder for at holde dem opdaterede, og eftersom deling sker gennem iCloud-nøgleringen er det end-to-end-krypteret. Derudover vil engangsbekræftelseskoder, der modtages i Mail, automatisk blive udfyldt i Safari, hvilket gør det nemt at logge sikkert på uden at forlade browseren.

Beskeder: Brugerne kan holde kontakten med deres nærmeste med en helt ny klistermærkeoplevelse og forbedringer til funktioner som søg, svar, grupper og synkronisering med Beskeder i iCloud.

Påmindelser: Intelligente indkøbslister i Påmindelser strømliner ugentlige ture til supermarkedet. Derudover kan brugerne opdele deres lister i afsnit og organisere dem horisontalt med en ny kolonnevisning.

Tastatur: En helt ny autokorrektur gør rettelserne mere korrekte og nemmere at rette. Integreret udfyldelse hjælper brugerne med hurtigt at færdiggøre sætninger, mens Diktering giver forbedringer af nøjagtigheden gennem stemmegenkendelse på et højere niveau.

Anonymitet og sikkerhed: Sikker kommunikation udvides til AirDrop, Fotovælgeren, indgående opkald og FaceTime-beskeder, hvilket udvider beskyttelsen af børn. Derudover forhindrer Sensitive Content Warning uventet at få vist billeder og videoer med følsomt indhold i AirDrop og Beskeder, indgående opkald og FaceTime-beskeder, samtidig med at brugeren får mulighed for at blokere kontakten og få yderligere hjælp.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.