Forside * Featured

Guide: Elektronisk hjælp til vægttabet

-

Vi ser på blendere og slowjuicere, samt et apparat man normalt ikke associerer med slankekost

Vægttabet sker som regel på grund af kostomlægning. Med det rette udstyr kan det være nemmere at opretholde motivationen for at tage sig. Derfor ser vi nærmere på, hvordan blendere, slowjuicere og et apparat, man ikke normalt associerer med slankekure, kan få dig ned i størrelsen.

Annonce:

Sund kost er en del af slankekuren såvel som motion. De to ting komplimenterer hinanden, hvis kiloene skal rasle af kroppen.

Gode gamle husholdningsapparater, som den trofaste blender, kan være vigtige instrumenter i jagten på vægttab. Omlægning af kosten er nemlig et must, og her kan en sund smoothie med frugt, bær og grøntsager være en god erstatning for det traditionelle frokostmåltid med en høj fedtprocent og ditto kulhydrater.

Sundere kostindtag kan også ske gennem juice, da det er blevet populært at juicefaste. Og her handler det naturligvis om at få det rette indtag af vitaminer og næring, så kroppen ikke bliver underernæret.

Slowjuiceren er et godt redskab til at presse juice efter din smag og dit behov for indtag. Men hvad er forskellen på smoothieblendere og slowjuicere? Kan man ikke bare bruge blenderen til at lave juice, eller slowjuiceren til at lave smoothies?

Og hvor mange basseører skal du gribe fat i, før du får en ordentlig smoothie- eller juiceoplevelse?

 

Du kan købe en billig blender, men …

Du kan få smoothieblendere nede i det lokale supermarked til kr. 400, der er designet til at lave smoothies, mens KitchenAid-blenderen i den forestående test står til et par tusinde – og det er endda uden en specialdesignet smoothiebeholder, der koster kr. 500 ved siden af. Hvad retfærdiggør den store prisforskel? Det ser vi nærmere på i vores test af forskellige smoothieblendere senere i artiklen.

På papiret er den største forskel de forskellige blenderprogrammer, som de dyre blendere besidder. Du kan lave alt fra isdesserter til pesto – og hvis det skal gå vildt for sig, kan du også blende suppe, uden den skal køle af først. Derudover er der motorstyrken. Billig-blenderen har styrken til at blende en gulerod eller halvfrosne bær – glem dog alt om at knuse isterninger! Storebrødrene, derimod, kan nærmest pulverisere mursten.

Overordnet set er de dyre og større blendere bare mere avancerede. De har kraftigere motorer. Og du kan bruge dem til meget mere end blot lave smoothies. Nu er fokus i denne artikel på smoothies, så i praksis undersøger jeg, om den billige smoothieblender kan lave en lige så lækker en drik som de dyre modeller.

 

Forskellen på smoothie og juice

Slowjuicere er noget helt andet. Smoothie er en tyk og fyldig drik bestående af blendede ingredienser, mens juice er mere tyndtflydende, og saften bliver presset ud af ingredienserne gennem en kværnende proces. Du kan også støde på enkelte centrifugale juicere på markedet. Her får du oftest en mere cremet og mere luftig juice.

Hverken slowjuicere eller blendere har rykket sig markant i deres teknologiske udvikling gennem de senere år. Kerneteknologien er den samme, så skal du investere i en god slowjuicer eller blender, er det ikke på grund af det teknologiske argument.

Jeg foreslår derimod, at du ser nærmere på brugervenligheden såsom, hvor let det er at betjene blenderen eller slowjuiceren, og ikke mindst, hvor lette apparaterne er at rengøre.

Derudover er der selvfølgelig evnerne til at producere smoothies og juice samt, hvad du ellers måtte ønske. Endelig er der kvaliteten i den drik, du ønsker at indtage i jagten på sundere livsstil og kostomlægning.

Først til blenderne. Testrækken består af Braun PowerBlend 9, KitchenAid Artisan K400 og OBH Nordica Infiny Mix+, der bliver sammenholdt med den billige supermarkedssmoothieblender til kr. 400. Dernæst følger to tests af Kenwood PureJuice One og Kenwood PureJuice XL – billig i forhold til den dyre.

Til sidst i testrækken følger Weber Lumin-elgrillen, der slår på letheden i at dampe grøntsager selv på små altaner og terrasser.
Testrækken er på ingen måder udtømmende i forhold til blendere, slowjuicere eller elgrill på markedet – de forskellige tests giver et billede af, hvad du får for pengene i de forskellige prisklasser.

 

Først, den billige oplevelse

Min generiske smoothieblender til kr. 400 gør det nemt at lave en smoothie. Jeg kommer halvfrosne bær ned i blenderbeholderen sammen med en gulerod, en halv banan, limabønner, lidt ingefær og vaniljeyoghurt for smagens skyld – alle disse ingredienser går igen i alle blendertests. Låget med blenderbladene skrues på og beholderen monteres på blenderbasen. Hele herligheden skal blendes i lidt over et minuts tid for at opnå smoothiekonsistensen.

Resultatet er noget grynet. Smagfuldt, men grynet. Efter hver mundfuld skal jeg lige tygge på smoothien, før den synkes. Det er især limabønnerne, som ikke bliver blendet fint nok.
Rengøringen er simpel; beholder og låg kommer en tur i opvaskemaskinen efter en skylning, så madresterne ikke sætter sig i opvaskeren.

Konklusion: Billig og brugervenlig måde at lave smoothies.

Problemet er blot, at blenderen ikke er designet til at lave andet end smoothies, og resultatet er en grynet tekstur – jeg vil drikke mine smoothies, ikke tygge dem.

 

Braun PowerBlend 9

Testserien lægger hårdt ud med PowerBlend 9 fra tyske Braun. Udstyret med en 1600W motor, der leverer 45000 omdrejninger i minuttet, er det et ildspruttende muskelbæst med intravenøs adrenalinpumpe, der skal lave mine smoothies – i hvert fald på papiret.

Blenderbasen har en solid touchskærm og drejeskive til at vælge mellem de forskellige programmer og indstillinger. Layoutet er overskueligt, hvilket gør Brauns blender yderst nem at betjene.

PowerBlend 9-kanden har en operationel kapacitet på to liter. Blenderen har programmer til at hakke ingredienser, knuse is, blende suppe, lave isdesserter og ikke mindst, et smoothieprogram. Ligeledes kan jeg vælge om teksturen skal være grov, medium eller fin, hvilket er perfekt, hvis jeg eksempelvis ville bruge PowerBlend 9 til at lave pesto.

Jeg vælger den fine tekstur, da smoothies ikke skal tygges efter min smag. Isterninger bliver tilføjet. Bæstet slippes løs, og jeg ser, hvordan gulerod, ingefær og isterninger pulveriseres sammen med de fuldkomment frosne bær, yoghurten og limabønner. Lige under et minut tager smoothie-programmet om at blive gennemført.

Resultatet er en delikat og lækker smoothie, der er uden pulp eller grynet tekstur – præcis som en smoothie skal være.

Efterfølgende rengøring sker ved at fylde kanden halvt op med vand og et par dråber opvaskemiddel, hvorefter rengøringsprogrammet kører. Kanden skyldes efter, og blenderen er klar til næste omgang. Nemt og tager sammenlagt under tre minutter.

Prismærkatet lyder på kr. 2.100, og det er faktisk ganske billigt for et muskelbundt af en blender, der både er brugervenlig og laver en yderst fin smoothie med den rette tekstur.

 

KitchenAid Artisan K400

Har du nogensinde stået ved siden af en jetmotor, der sætter i gang? Det har jeg dog ikke, men mine tanker bliver ledt derhenad, når KitchenAid Artisan K400 bliver tændt. Givet, de øvrige blendere i denne testserie larmer også meget, men KitchenAid tager niveauet til nye højder.

Foruden at være den absolut dyreste blender i serien her, er Artisan K400 også den flotteste model med sit smukke retrodesign. Vi har også med lækre og solide materialer at gøre, eftersom blenderbasen er lavet af tung og kraftig metal, mens kanden er lavet af massivt glas.

Du får fornemmelse af KitchenAid-kvalitet og lækkerhed, der kendetegner brandet. Prisskiltet lyder også på kr. 2.700, og der er mulighed for at tilkøbe en dedikeret smoothiebeholder med egne blenderblade – kr. 600 for dén herlighed.

Kanden har en operationel kapacitet på 1,4 liter, og der er programmer til at knuse is, lave drinks med is og smoothies. Derudover kan du vælge mellem fem forskellige hastigheder og manuel pulsering til øvrig madlavning.

KitchenAid har også tænkt på børnene, da blenderen ikke kan aktiveres med mindre, du skruer drejeskiven over på sluk, før du drejer over på det program, du ønsker at vælge. Og så til jetmotoren …

Smoothieprogrammet varer lidt under et minut, men du bør udstyre dig med høreværn, da motoren med sin halvanden hestekraft brøler på sådan en måde, at du næppe er i tvivl om, hvad der sker med de stakkels ingredienser i kanden.

Du får til gengæld en yderst lækker smoothie med en nærmest silkeblød tekstur, der er helt uden pulp eller klumper. Selv isterningerne er der ingen synlige tegn på, at de har eksisteret i terningeformat kort tid forinden – nu eksisterer de som kølig effekt i smoothien.

Artisan K400 har et dedikeret rengøringsprogram, hvor du fylder kanden 1/3 med lunkent vand og to dråber opvaskemiddel. Drej skiven over på rengøring og 15 sekunder senere skyller du det beskidte vand ud og skyller efter. Hele processen varer godt to minutter. Nemt og bekvemt.

 

OBH Infiny Mix+

Hvis du leder efter value for money, bør du tjekke Infiny Mix+ fra OBH Nordica ud. Foruden blenderbasen med en 1,75 liter plastikkande får du også en ekstra smoothiebeholder med egne blenderblade i låget, som kan indeholde 600ml smoothie. Dermed får du to blendere i én.

Blenderbasen har et LED-oplyst touchpanel, som giver dig et godt overblik over de forskellige programmer og indstillingsmuligheder. Programmerne går på smoothies, knust is, sorbet og desserter.

Du kan også justere tiden, hvis du vil have grovere eller finere teksturer i din pesto, smoothies eller drinks. Dyret gemmer på en 1600W motor, og det kan brøle næsten lige så højt som KitchenAid Artisan K400.

OBH har stort fokus på sikkerhed, hvormed blenderkande og smoothiebeholder skal være låst fast på en bestemt måde, før Infiny Mix+ overhovedet tænder automatisk. Det er dermed ikke muligt at få liv i blenderen, før udstyret er monteret korrekt. Godt tænkt, OBH!

Ulempen ved designet oplever jeg dog, når jeg skal afmontere smoothiebeholderen med egen blenderblade i låget. Her skal jeg dreje på selve låget – og ikke beholderen. Når hukommelsen glipper dette, betyder det, at smoothien flyder ned i blenderbasen, og det tager tid at få alt tørret op på grund af smalle hak og åbninger. Her skal jeg bruge vatpinde for at få alle smoothieresterne fjernet, og det tager tid.

Som udgangspunkt tager det 45 sekunder at lave en smoothie. Langt de fleste forsøg kræver ikke mere tid end dette, men enkelte gange med en gulerod, der er for lang eller tyk, kan Infiny Mix+ ikke helt få blendet roden, og der skal ekstra tid til. Bliver ingredienserne stablet korrekt i beholderen, kan OBHs model sagtens finblende alt fra isterninger til limabønner, så jeg ikke oplever hverken pulp eller grynet tekstur.

Rengøringsprogrammet fungerer glimrende. 30 sekunder tager det for blenderen at køre programmet med en halv beholder fyldt med vand og et par dråber opvaskemiddel. Så er vidunderet atter klar til brug.

Enkelte designfejl og irritationsmomenter til trods er jeg rigtig glad for Infiny Mix+, fordi den rummer to blendere i én til blot kr. 1.900. Motoren har kapaciteten til at lave en delikat smoothie med en yderst fin tekstur. Endelig er det rart med de ekstra børneforanstaltninger.

 

Kenwood PureJuice One

Britiske Kenwood har lavet en billig udgave af deres PureJuice-slowjuicer. Kenwood PureJuice One er nem at samle, og det er jo glimrende, men glæden fortager sig senere i juice-processen.

Motoren er på 140W, hvilket er fint til at presse æbler, gulerødder og ingefær. Samtidig er mundingen pænt snæver, så æbler og andre større frugter skal skæres i mindre stykker, før de kan komme ned og blive presset.

Jeg skal dog afsætte godt 20 minutters tid til at få min morgenjuice klar. Først skal ingredienserne ned i en størrelse, som passer til mundingen. Dernæst er motoren ikke synderlig kraftig, så presseren tager sin tid om at vride saften ud af gulerødderne og æblerne, hvilket skaber mærkbare flaskehalse.

Ingredienserne skal kværnes færdig, før jeg kan proppe nye ned gennem den snævre munding. Derudover oplever jeg, at PureJuice One har svært ved at udskille resterne gennem affaldsrøret, og det bidrager til frustrationsniveauet, der rammer mig i slutningen af juice-processen.

Selve juicen er vidunderlig, dejlig frisk og har en lettere cremet konsistens. Jeg er meget tilfreds med juicen, og det tager mig godt to-tre minutter at drikke de 300ml juice, jeg har brugt 20 minutter på at lave.

Godt ti minutter skal jeg bruge på at rengøringen af PureJuice One. Apparatet kan i teorien rengøres ved, at jeg hælder vand ned i beholderen og lader slowjuiceren køre i 20 sekunder, men der er en del madrester, som bare ikke vil give slip. Så jeg må skille PureJuice One ad for at rengøre dem i hånden, som Kenwood anbefaler – altså, ingen opvaskemaskine.

Juicen er fantastisk, og konsistensen er yderst god, men tålmodigheden skal jeg finde frem, fordi det tager en rum tid at lave juicen – og rengøre PureJuice One. Spørgsmålet til dig er så, om du er den tålmodige type, der finder den langsomme juice-proces meditativ? Ellers skal du nok investere lidt flere basseører for en slowjuicer, der bruger mindre tid på at lave den flydende delikatesse.

 

Kenwood PureJuice XL

Briterne har også produceret en dyrere slowjuicer, der ligeledes er nem at samle og klargøre. Faktisk skænkede jeg ikke manualen en eneste tanke. På få minutter var jeg klar til at proppe æbler, halvfrosne jordbær, en klump ingefær og gulerødder i Kenwood PureJuice XL.

Slowjuiceren har en stor munding med et sikkerhedslåg. Jeg stopper et par hele æbler ned i mundingen og skal lukke låget, før 230W-motoren kan gå i gang med arbejdet. Fint at Kenwood tænker på sikkerheden. Ulempen er dog, at store æblestykker sidder fast i mundingen, så de ikke bliver presset.

Frem med spiseskeen. Flere gange skal jeg skovle stykkerne ned i selve juiceren for at få dem presset. Fordelen er klart, at jeg med den store munding slipper for at skære frugterne i mindre stykker, og det sparer tid og frustrationer, mens det øger lysten til at lave juice.

Med den billige Kenwood-slowjuicer oplever jeg relativt hurtigt, at jeg bliver træt af at lave juice til morgenmaden, fordi det er en tidstung affære først at skære frugterne til, inden jeg skal vente på at den smalle munding er klar til yderligere ingredienser. Disse problemer har jeg ikke med PureJuice XL, fordi frugterne kan komme hele ned i mundingen, og flaskehalsproblemerne er minimale.

Kenwood Purejuice XL kan presse hele og tykke gulerødder, halvfrosne jordbær og en hel ingefærrod. Motoren kom på overarbejde, men ingen af de mere solide ingredienser fik slowjuiceren til at stoppe op. Beholderen, som den færdige juice løber ned i, kan rumme 600ml friskpresset juice, og resultatet er en fantastisk cremet og fyldig juice uden pulp. Resterne blev sorteret fra i en separat container, så du kan bruge dem som ingredienser i grød eller andre madvarer.

Lige så nem som PureJuice XL er at samle, er den også at skille ad. Og det kan blive nødvendigt, oplever jeg. Rengøringen kan ske ved, at jeg hælder vand ned i slowjuiceren, hvorefter jeg lader den køre i 20 sekunder.

Problemet er dog, at gulerodsresterne ikke helt giver slip. Kenwood anbefaler, at delene bliver rengjort i hånden, så jeg må skille PureJuice XL ad for at få den fuldkomment rengjort.

 

Weber Lumin

Vores venner hos Weber forstår at lokke grillentusiaster bosiddende i lejligheder med den nye Weber Lumin. Elgrillen er designet til brug på små altaner og terrasser, og der er reduceret brandfare, fordi du griller med elopvarmning fremfor kul eller gas med dertilhørende gløder og flammer. Spørgsmålet er så, om elgrillen gør det lige så godt som fætrene og kusinerne?

Årsagen til, jeg tager Weber Lumin med i denne testserie er, at grillen også har en særlig dampfunktion til os, der gerne skulle lægge kosten om, så selv os stakler på skrump kan stå foran grillen og stirre uhæmmet på de saftige frankfurtere og bøffer på den ene side af grillen, mens vores sunde, kaloriefattige grøntsager ligger i damperen på den anden side.

Jo tak, Weber, det er sødt af jer at tænke på vores helbred og ønske om sundere kostindtag. Jeg må hellere skynde mig at skrive, at de dampede grøntsager faktisk kan blive et hit, men først til det praktiske.

Hvis du går efter en Weber Lumin, bør du købe udgaven med plastikstand. Jo, standen er noget vakkelvorn, men den er stabil, og du slipper for at inddrage bordplads fra dit lille cafébord eller lignende, som du lige præcis har plads til på altanen.

Grillen tager cirka et kvarter at opnå en temperatur på 300 grader, og der sidder et termometer i låget på Weber Lumin, så du nemt og hurtigt kan aflæse temperaturen.

Den har dog en teoretisk toptemperatur på mere end 315 grader. Når jeg skriver teoretisk, skyldes det, at den højeste temperatur, jeg har opnået, ligger på 300 grader. Altanen, jeg griller på, er højt placeret, og der er ofte vind, hvilket kan tage toppen af temperaturen. Jeg savner dog ikke en højere temperatur, da det tager mig små fem minutter at få to 200 grams ribeye bøffer gennemstegt, mens saft og kraft forsegles i kødet.

Majskolber med blade rundt om tager mig 20 minutter. Frosne frankfurtere bliver perfekte på 20 minutter med en grill temperatur på 200 grader. Men vigtigst af alt i den sunde kosts navn – dampede grøntsager.

Friske, tykke asparges tager 20 minutter, små broccolistykker tager 15 minutter, og de skrællede majskolber skal have 15 minutter – længere end det og de bliver lettere gummiagtige.

Kæk, som jeg var, skulle der også lige smækkes nogle små, nye kartofler i damperen. Platon havde ikke ret, eftersom lykken ikke står den kække bi – i hvert fald ikke den grill-kække. Efter 20 minutter i damperen opnåede kartoflerne en gummiagtig overflade, men de var på ingen måde kogt igennem – så frem med kasserollen.

Det geniale ved Weber Lumin er, at du kan stadig stege andre ting på den anden halvdel af grillen, hvor damperen ikke ligger. Grillpølser, laksestykker og pølsebrød bliver sprøde og får den rigtige grillkonsistens, selvom damperen er aktiv lige ved siden af.

Grøntsagerne går ikke ind og forurener smagen af mit kød eller pølsebrød og vice versa, hvilket er et kæmpe plus, når man deler matrikel med en af de der vegetarer, som forsager kød, al dets smag og alt dets væsen.

Grillen er nem at rense med en stålbørste, der får fjernet madresterne, men støbejernsgrillene bør ikke renses helt rene for rester, da disse kan afgive smag til fremtidig mad. Og med tiden kan du faktisk komme tæt på den grillsmag, du finder, hvis du grillede med trækul.

 

Afrunding

Kostomlægning handler ikke kun om, hvorvidt slutproduktet er delikat og smagfuldt. Smagsoplevelsen er blot én faktor i en større proces. Motivationen for at omlægge kosten handler også om, hvor omfattende og nemt det er at lave sundere kost. Artiklen har forsøgt at give et indblik i forskellige apparater, som kan gøre det sundere liv lettere, mens et enkelt produkt gør det sundere liv lettere besværligt.

Hvis jeg stod med valget mellem smoothieblendere og slowjuicere, ville jeg klart vælge blenderløsningen, fordi det er nemmere at lave smoothies, og forberedelsestiden samt rengøringstiden er kortere. Der er dog ikke noget så forfriskende og delikat som et glas friskpresset juice til morgenmaden, ligesom friskpresset juice er et sundt alternativ til sodavand.

Smoothieblenderen har også et bredere virke, da den kan blende meget andet end bær, grøntsager og frugter til smoothien. Afhængig af modellen kan du også lave pesto eller supper, og det er faktisk værd at investere i en dyrere smoothieblender af denne årsag alene. Billigudgaven har ét formål, mens resultatet er noget grynet, mens de dyrere smoothieblendere leverer en fin og flydende tekstur, som ikke skal tygges.

Når det kommer til slowjuicere, anbefaler jeg, at du også griber dybere ned i lommen, og du investerer i en model med bred munding, da det reducerer tilberedelsestiden signifikant – og dermed giver dig en større fornøjelse af juice-processen.

Endelig må jeg slå et slag for Weber Lumin. Elgrillen overrasker positivt og bypasser mine fordomme om grill uden trækul. Jo, du får en mere udtalt grillsmag med trækul, men Weber Lumin kommer tæt på samme smagsoplevelse, hvis du undlader at finpolere grillristene og lader de forkullede madrester blive siddende og afgive smag. Derudover gør Weber Lumin det yderst nemt at dampe grøntsager i grillens ene side, mens laks, pølser eller magre bøffer bliver tilberedt i den anden side. Elgrillen har gjort det nemt for mig at spise sundere, fordi de dampede fødevarer ikke er kedelige at spise.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.