Forside Baggrund

Guide: Intelligente ure og vejen til bedre sundhed

-

I denne guide ser vi på smarture i forhold til sundhed

Tiden før intelligente ure, avancerede badevægte og andet udstyr til at monitorere helbredet var relativ simpel. Almindelige mennesker trådte op på badevægten, når vi ville vide, om vægten var på vej op eller ned.

Annonce:

Sundhedstjekket foregik hos lægen måske en gang om året, og det var det. Dagens sundhedstjek bliver på en lidt anden og mere privat oplevelse.

Smarture, intelligente badevægte, Bluetooth-blodtryksmålere og andre enheder har flyttet sundhedstjekket hjem til den enkelte borger. Og skal du ned i vægt eller komme i form, handler det ikke længere kun om antallet af kilo, badevægten viser – det handler om et større antal sundhedsdata, som kan motivere vægttabet og viljen til at træne.

Denne guide giver dig indblik i smarture, og hvordan du kan bruge dem til at blive klogere på eget helbred, men også som træningspartner og motivation for at komme ud ad døren. Guiden slutter af med en kort test af en kropsskanner, som giver dig et godt indblik i din kropslige tilstand.

 

Bliv klogere på dit helbred

Smarture giver dig et overblik over nogle af de basale helbredsværdier såsom puls, elektrokardiogram (hjerterytme) og iltmætning af blodet. Typisk skal en voksen person have en puls mellem 60-80 slag i minuttet, hjerterytmen skal være regelmæssig, og iltmætningen skal ligge på 95 % og opefter.

En høj puls kan vidne om stress, overvægt, dårlig kondition eller en kombination af flere ting. Derfor kan pulsen være en god indikator for, hvordan din træning påvirker dit helbred. Det samme gælder iltmætningen i blodet. Ligger du og roder rundt mellem 90 % og 95 %, er det noget, du skal være opmærksom på, uden det er livstruende. Men ligger du under 90 % i længere tid, er det nok på tide at snakke med lægen.

Iltmætningen handler nemlig om, hvor gode dine lunger er til at sende ilt rundt i kroppen, og din krop skal være ventileret for at fungere optimalt. Kardiotræning såsom løb, svømning eller cykling kan direkte gå ind og øge dine lungers evne til at mætte blodet med ilt. Derfor kan iltmætningen også være en værdi, du kan bruge som indikator for, hvordan din træning hjælper helbredet.

Selvom træningsure og smarture har en høj præcision i dag, så har de fleste måleenheder ikke helt den samme præcision, som du finder i hospitalsudstyr. Du skal højt op i pris, før du finder ure med høj præcision. Derfor bør du se målingerne som indikatorer for, hvordan dit helbred ser ud, men stadig tage en regelmæssig snak med din læge for at få en præcis måling af dine værdier.

Jeg ser nærmere på Withings ScanWatch, Polar Grit Pro X, Suunto Vertical Titanium Solar og Garmin Fenix 7X Sapphire Solar, der er blandt de mest populære modeller inden for træningsure. Derudover har jeg også kastet et blik på Withings Body Scan, fordi det er den nyeste og mest avancerede kropskanner og badevægt på markedet i skrivende stund.

 

Suunto Vertical Titanium Solar

Finske Suunto har netop lanceret deres nyeste topmodel inden for træningsure. Suunto Vertical Titanium Solar hedder smarturet, og producenten slår på de omfattende træningsmuligheder, solide materialer, træningsstatistikker, helbredstatistikker og lang batterilevetid.

Suunto Vertical har elementer af at være et high-end smartur, selvom det prismæssigt ligger i den høje ende af mellemklassen, da prisskiltet lyder på kr. 6.000. Uret er et langt stykke hen ad vejen et værdigt alternativ til især Garmins dyre træningsure i Fenix og Epix-serien, såfremt du er villig til at gå på kompromis med visse ting. Den finske producent har vist ladet sig inspirere af Garmin Fenix 7X, da de udviklede dette smartur.

Design

Suunto Vertical har et lækkert design, så du kan være bekendt at gå med uret i hverdagen, hvis du er til det sporty look. Enkelte remme i sortimentet får dog Suunto Vertical til at ligne et træningsur mere end et hverdagsur. Selve uret har en lækker touchskærm beklædt med safirglas, der hører til i superligaen inden for holdbarhed. Urkransen består af titanium, hvilket gør uret let, selvom det er slidstærkt.

Takket være de solide materialer skal der ufatteligt meget til for at ridse skærmen og urkransen. Jeg har slæbt uret hen over grus, og skærmen fik ingen ridser. Til gengæld er safirglasset meget modtageligt over for fingeraftryk, hvilket jo er noget, touchskærme desværre lider af.

Suunto Vertical anvender en sensor, som gør, at uret aktiverer lyset i skærmen, når uret bliver vippet opad. Dermed sparer skærmen strøm, når jeg ikke kigger på den. Uret kan ligeledes indstilles til, at skærmen ikke skal lyse op, når jeg sover – yderst praktisk.

Skærmen er på 1,4”, hvilket er en fin størrelse til at se data, når du træner. Og uret har en 10 ATM-klassifikation, så du kan dykke med det helt ned til 100 meter.

Hverdagsbrug

Suunto Vertical er kompatibelt med din smartphone, så du kan modtage notifikationer, når en mail tikker ind, du modtager en sms eller modtager et opkald. Problemet er dog, at det er langt fra alle notifikationer, som når fra min telefon til uret. Opkald, ingen problemer. Sms’er og andre notifikationer er anden sag. Jeg tror dog, at der er tale om børnesygdomme, da jeg har en del erfaring med Suunto-ure, hvor alle notifikationer gik igennem. Der skal formodentlig en firmwareopdatering til.

Bruger du Suunto Vertical til at monitorere antal skridt du har taget, din puls, kalorieforbrænding, iltmætning og søvnkvalitet i hverdagen, skal du tage tallene med et vist forbehold. Når det kommer til antallet af skridt, jeg har taget, er tælleren upræcis – meget endda. Bevæger jeg min underarm omkring 40cm, tæller det som et skridt. Har jeg uret liggende i træningstasken, registrer den stadig skridt, når jeg cykler.

Mine aktiviteter indgår i Suunto Verticals udregning af kalorieforbrænding, og til min store overraskelse kan jeg på en slatten dag have gået 6000 skridt og få en tillykkemedddelelse om, at jeg gennem aktiviteter har forbrændt flere end 500 kalorier. Bestemt ikke retvisende.

Urets iltmåler har også et problem med at måle iltmætningen i mit blod. Jeg oplever en iltmætning så lav som 74 %, hvilket basalt set betyder, at jeg skulle indlægges akut, hvis procentsatsen stod til troende. Normalt bør iltmætningen ligge på 95-100 %. Presser jeg uret ned mod mit venstre håndled, kommer procentsatsen også op på et mere normalt niveau.

Disse unøjagtigheder er irriterende, men dog ikke ødelæggende for mit brug af Suunto Vertical, hvis jeg ser tallene som indikatorer.

Under træningen

Hovedfokus hos Suunto Vertical er træning. Og her skuffer smarturet ikke. Du får en yderst omfattende menu over træningsmuligheder, som Suunto Vertical kan monitorere – fra svømning til yoga og løb. Uret giver dig et overblik over de vigtigste tal.

Når du cykler og har aktiveret gps’en, får du et retvisende overblik over din distance og hastighed i realtid, mens pulsmålingen har få sekunders forsinkelse. Det samme gør sig gældende, når du løber. Også her oplever jeg, at pulsmålingen har sekunders forsinkelse, hvorfor der må investeres i et pulsbælte, hvis pulsmålingen skal være præcis og uden forsinkelser, hvilket jo er ønskværdigt under intervaltræning.

Suunto Vertical får hurtigt og nemt satellitforbindelse, så jeg kan komme i gang med træningen. Uret kan bruges som speedometer, ligesom jeg kan aflæse min puls, distance og ikke mindst, min tid. Alt sammen er med til at opretholde mit momentum, da jeg ønsker at overgå mine forrige stats.

Når du er færdig med din træning, kan du få det fulde overblik over din performance i Suunto-appen, ligesom du kan sammenligne dagens træning med tidligere træningsforløb – hvor meget har du rykket dig? Og det er motiverende for at træne hårdere næste gang. Suunto-appen har kort over dine ruter, og du kan nemt sammenligne statistikkerne, fordi appen er godt bygget op.

Batterilevetiden

Som altid når man taler om batterier, skal man tage levetiden ud fra et vist perspektiv. Indstillingerne og brugen af Suunto Vertical Titanium Solar er afgørende for, hvor længe batteriet kan holde på én opladning. Jeg har i ti dage kørt med pulsmålingsfunktionen aktiveret, målt min iltmætning i blodet et par gange om dagen, løbetrænet med GPS-forbindelse i fire timer og aktiveret smartphone-notifikationer samt søvnmonitoreringsfunktionen.

Alligevel har jeg kun brugt 43 % af batteriet, men det har også været strålende solskin, når jeg har været ude, så vejret spiller også ind. Alt i alt er jeg yderst tilfreds med, at batteriet har klaret sig så længe på en enkelt opladning – herunder også en firmwareopdatering.

Før du dog får alt for store forventninger til solcellefunktionen, må jeg sige, at uret har ligget ude i strålende solskin i en time, uden batterilevetiden fik så meget som en enkelt procent opad.

 

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Amerikanske Garmin er nok det mest kendte firma, når det kommer til GPS-systemer og avancerede smarture, der er målrettet træning og monitorering af helbredet. Garmin Fenix 7X Sapphire Solar er ingen undtagelse, og uret henvender sig til dig, der elsker træning, udfordringer og ikke mindst statistikker.

Design

Udgaven af Fenix 7X-uret, jeg her tester, består af et titanium-urkrans med en 1,4”-touchskærm, der er beklædt med yderst robust og slidstærkt safirglas. Og uret har en vandtæthedsklassifikation på 10 ATM, hvilket betyder, at du kan dykke med uret på helt ned til 100 meter. Remmen er lavet af glat, men solid silikone. Fenix 7X er behageligt at have på.

Touchskærmen er også et glimrende, og den gør det bare nemmere at navigere i menuerne under træningen, hvormed jeg slipper for at fedte med knapperne i begge sider af uret. Eneste ulempe er, at skærmen nærmest tiltrækker fedtfingre, men det er noget, vi må leve med, når vi vælger touchbaserede skærme.

Garmin har også inkluderet en sensor i uret, som gør, at skærmen lyser op, når Fenix 7X ligger horisontalt, mens det bruger mindre strøm ved øvrige positioner. Glimrende funktion, der sparer på batteriet.

Hverdagsbrug

Fenix 7X er designet til meget andet end træning. Flere funktioner letter faktisk din hverdag. Her tænker jeg især på Garmin Pay-funktionen. Yderst behjælpeligt er det, at mine betalingskort kan ligge i uret, som jeg dermed kan bruge som kontaktløst betalingsmiddel, så jeg slipper for at have kort og kontanter i lommen.

Forbindelsen med min smartphone gør også, at mit Fenix 7X viser på urskærmen, hvem der ringer, sms’er eller sender en mail. Antallet af notifikationer på uret kan heldigvis tilpasses efter eget ønske.

Fenix 7X kan måle puls, iltmætning i blodet, antal forbrændte kalorier og søvnkvaliteten. Du har også en skridttæller, som faktisk er den mest præcise i forhold til de øvrige ure i testen her.

Jeg kan ikke snyde Fenix 7X til at tælle skridt ved blot at bevæge armen. Til gengæld oplever jeg, at uret ikke tæller alle skridt med, når jeg har venstre hånd på min datters barnevogn, der skal skubbes. Iltmåleren finder jeg dog, er urets svageste led i forhold til målinger, da den alt for ofte måler upræcist. Jeg har sat den op imod en iltmåler med hospitalsstandard, der gennem flere målinger viste en iltmætning mellem 96 % og 99 %, hvilket er inden for det normale. Samme målinger viser Fenix 7X en iltmætning mellem 89 % og 97 %. Uret skal være fikseret på en meget bestemt måde for at opnå relativt præcise målinger.

Under træningen

Fenix 7X har et imponerende antal træningsmonitoreringsmuligheder. Fra almindelig løb, svømning og cykling til triatlon. Ligeledes er statistikkerne, du har adgang til under din træning, omfattende, men alligevel giver Fenix 7X dig et godt overblik over dem alle. Eksempelvis, når jeg løber, giver uret mig et overblik over mit tempo, hvor langt jeg har løbet, antallet minutter jeg har løbet, og hvilken pulszone jeg ligger i. Sidstnævnte kan være vigtigt for at undgå overanstrengelse. Viljen til at performe kan kræve mere end, hvad kroppen kan yde.

Til trods at være et yderst avanceret træningsur, har pulsmåleren har dog en vis forsinkelse, hvilket betyder, at jeg ikke kan slippe for pulsbæltet rundt om brystkassen, hvis jeg vil køre intervaltræning med pulsmåling i realtid. Fenix 7X kan få satellitforbindelse inden for få sekunder, hvis du er ude i det fri og står stille.

Efter din træning bliver din performance lagret i Garmin Connect-appen, der giver et nemt og glimrende overblik over udviklingen i din træning. Du kan se dine tider, hastigheder, afstande, og hvor du øger din belastning samt meget mere. Alt dette, plus hvad du finder af statistikker og data i selve uret, øger min motivation for at træne oftere og hårdere, fordi konkurrencemennesket i mig bare vil klare næste omgang hurtigere end tidligere.

Batterilevetiden

Fenix 7X måler batterilevetiden i både procenter og antal dage, så jeg har en klar fornemmelse af, hvornår opladeren skal findes frem. Levetiden afhænger naturligvis af, hvordan du bruger uret, men i de 14 dage jeg har kørt min test, er der brugt 85 % af batteriet.

Undervejs har jeg aktiveret gps’en under løb og cykling, ligesom jeg har Fenix 7X aktiveret smartphone notifikationer, søvnmonitorering og måling af iltmætning under søvnen. Batterilevetiden er ikke kun imponerende, men også den længste i forhold til de tre øvrige smarture i denne test. Det bliver bedre endnu.

Solcellerne, der er indbygget i uret, bidrager også til udskydelsen af opladningen. Min oplevelse er dog, at bidraget er minimalt. Jeg skal opholde mig ude i solen i mange timer, hvis denne funktion skal batte noget. Uret har en tæller for, hvor meget solcellerne opfanger lys, hvilket bliver målt i lux timer. Det lyder måske fancy, men selv efter 60000 lux timer, rykker batteriet end ikke op på en ekstra procent.

Mange bække små. Lys og udendørs aktiviteter bidrager til batteriets spænding, men du skal ikke forvente, at dit smarture bliver fuldt ladet op ved at have det liggende i solen i nogle timer.

 

Withings ScanWatch

ScanWatch lyder imponerende på papiret. Withings lægger op til, at deres smartur kan mange af de samme ting, som premium træningsure også kan, men til en væsentlig lavere pris end high-end modellerne. For kr. 1.900 lader det til, at du får et robust design, et væld af funktioner til at monitorere helbredet og gode træningsfunktioner. Virkeligheden byder dog på en lidt anden oplevelse.

Design

ScanWatch har et pænt og minimalistisk design, hvor jeg ved første øjekast har svært ved at få øje på, at uret faktisk er et smartur – og ikke et traditionelt ur. Urkransen er af rustfrit stål, mens selve uret er dækket af 42mm bredt safirglas, som kan tåle stød, ligesom jeg ikke har haft held med at ridse glasset ved at tabe det på en grussti.

ScanWatch har også en vandtæthedsklassifikation på 5 ATM, hvilket betyder, at du kan svømme med uret og dykke ned til 50 meter, uden vandet trænger ind. Remmen er lavet af blød og glat silikone, og ScanWatch er behageligt at have på håndleddet, når jeg træner og sveder. Jeg kunne dog have ønsket mig et urhus, som var nogle millimeter større i stedet for et kønsneutralt once size fits all. Jeg løber uden mine briller, og det gør det noget svært at følge med på den lille PMOLED-skærm inde i uret, som viser data.

Hverdagsbrug

Withings har krammet en del målefunktioner ind i ScanWatch, hvilket gør, at smarturet kan give dig en lang række data omkring dit helbred, forbrændte kalorier samt aktiviteter fra motion til søvn. Her oplever smarturet dog nogle seriøse problemer, mens det også imponerer.

Jeg er begejstret for iltsensoren, som måler iltmætningen i mit blod. Withings fremhæver på deres hjemmeside, at måleren har en hospitalsstandard, og det tror jeg på. Målingen fremkommer meget præcis. Jeg kan køre åndedrætsøvelser og direkte afmåle resultatet i den efterfølgende måling, hvor iltmætningen ligger på 98 % og opefter. Generelt oplever jeg, at målinger foretaget af ScanWatch er mere retvisende end dem, jeg har foretaget med de øvrige smarture i testen her.

Pulsmåleren og EKG-måleren virker også præcise, og det er betryggende at vide, at ScanWatch sender mig en notifikation, hvis mit hjerte oplever arytmi.

Roserne visner til gengæld herefter, hvis du leder efter en aktivitetsmåler, som monitorerer dine daglige antal skridt, og hvor meget du har bevæget dig. Svinger jeg armen med uret på cirka 40cm eller mere, tæller det som et skridt. Antallet af skridt bliver konverteret til distance og antal etager, jeg har gået op til.

Data er her helt hen i vejret. Jeg kan eksempelvis have haft en dag derhjemme, hvor jeg ikke er kommet uden for lejlighedsdøren. Sidst på aftenen kan jeg se i mit daglige aktivitetsoverblik i Withingsappen, at jeg er gået helt op til tiende sal. Samme problematik med antallet af kilometer jeg har spadseret i løbet af dagen.

Set ud fra et kalorieperspektiv er det ligeledes frustrerende at vide, at det høje antal forbrændt kalorier som følge af dagens fysiske udfoldelser heller ikke er retvisende, fordi beregningerne er lavet ud fra et forkert grundlag.

Under træningen

ScanWatch er ikke et synderligt godt træningsur, eftersom statistikkerne er noget sparsomme, når jeg løber eller cykler. Den lille PMOLED-skærm giver ikke et godt overblik over min performance i realtid. Når jeg cykler, skal jeg slippe styret med højre hånd for at bladre i træningsmenuen, hvis jeg vil se min hastighed, eller hvor langt jeg har cyklet – og når der er fart på i skoven, er det ikke den slags manøvrer ikke forsvarlig. Dermed må jeg vente, indtil træningen er overstået, før jeg kan få et godt overblik gennem Withingsappen.

Træningsstatistikkerne i appen er ikke lige så omfattende og dybdegående som hos de dyrere konkurrenter, hvilket et eller andet sted er forståeligt qua prisskiltet, men det betyder, at ScanWatch heller ikke motiverer mig på samme måde, fordi jeg ikke kan måle mine fremskridt i lige så udstrakt grad som hos konkurrenterne.

Ydermere har ScanWatch ikke indbygget GPS, hvilket gør, at jeg skal anvende min smartphones satellitforbindelse, hvis jeg skal have et retvisende billede af min løbetræning eller cykling. Dermed er jeg afhængig af at have telefonen med ude at løbe.

Batterilevetid

Withings skriver på urets emballage og hjemmeside, at ScanWatch har op til 30 dages levetid på én opladning. Det er en sandhed med modifikationer. Jo, jeg tror på, at du godt kan strække batteriet langt, men det betyder samtidig, at du slukker for stort set alle monitoreringsfunktioner – og det forpurrer urets formål.

Jeg har brugt et par uger på at teste ScanWatch med scanninger en gang om dagen i gennemsnit, ligesom uret har været brugt til løb og cykling nogle gange om ugen. I skrivende stund er der stadig 9 % batteri tilbage. Batterilevetiden er stadigvæk god i forhold til de mange funktioner, uret indeholder.

 

Polar Grit Pro X

Finske Polar Electro har en mission statement, der går på at forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker verden over. Det skriver elektronikproducenten på sin hjemmeside. Gennem data og statistikker, som Polar Grit Pro X indsamler om din dag og din søvnkvalitet, får du et indblik i, hvordan dit helbred er, men smarturet lider af en række unøjagtigheder og fejl.

Design

Polar Grit Pro X-udgaven, jeg har testet, har en urkrans beklædt med rustfrit stål, hvilket jeg initialt set var skeptisk overfor, da stål er tungere end titanium, men med en vægt på 79g inklusive urremmen, bliver skepsissen gjort til skamme. Til sammenligning vejer titaniumudgaven 53g og koster kr. 800 mere. Modellen her er set til kr. 3.200. Urremmen er af silikoneagtigt materiale, som gør uret ganske behageligt at gå med.

Grit Pro X har indbygget touchskærm beklædt med safirglas, hvilket kom bag på mig, eftersom Polar ikke reklamerer med touch-funktionen på deres hjemmeside. Kun i specifikationslisten opdagede jeg den. Hvorfor? En mulig forklaring kan være, at touchskærmen ikke altid reagerer på mine swipes.

Ellers har Grit Pro X et slidstærkt og robust design. Safirglasset bliver ikke ridset af at blive tabt på asfalten eller grusstien. Polar har designet uret til udendørs aktiviteter, såsom løb i bjergene, og du kan dykke ned til 100 meter med uret håndleddet.

Grit Pro X anvender en sensor, som gør, at uret aktiverer lyset i skærmen, når uret bliver vippet opad. Dermed sparer skærmen strøm, når jeg ikke kigger på den. Uret kan ligeledes indstilles til, at skærmen ikke skal lyse op, når jeg sover – yderst praktisk.

Hverdagsbrug

Polar satser ikke lige så meget på monitorering af helbredet. Grit Pro X har indbygget pulsmåler, som uret blandt andet bruger i forbindelse med monitoreringen af din søvn, men du får ikke sensorer til at måle iltmætningen og EKG.

Du får også en skridttæller, som er den mest upræcise i forhold til de øvrige modeller i testen her. Præcisionen varierer, men der var en dag, hvor Grit Pro X påstod, at jeg havde taget 18000 skridt – i virkeligheden var det nærmere halvdelen. Skridttælleren registrerer ganske enkelt armsvingninger på 30—40cm som et skridt. Så kan det godt være, at uret fejrer, at jeg opnår mine aktivitetsmål, men det er en falsk lykke, som på ingen måde motiverer mig.

Det større problem ligger i, at uret bruger mine aktivitetsdata til at beregne, hvor mange kalorier jeg forbrænder i løbet af dagen. Og på denne partikulære dag havde jeg åbenbart forbrændt godt 3000 kalorier – gid det var så vel.

Endelig er der forbindelsen med min smartphone, som halter, når det kommer til push-beskeder. Jeg oplever, at uret ofte glemmer at give mig besked, hvis der er et opkald, sms eller mail til mig. Derudover er der lange forsinkelser på fjernstyringen af musikken på min telefon.

Under træningen

Grit Pro X er mere et træningsur, og går du op i data og statistikker, får du valuta for pengene her. Omfanget af træningsmuligheder er enormt, og det er nok kun et fåtal, du kommer til at udnytte. Jeg har testet vandring, løb og cykling.

Uret får GPS-forbindelse på under et minut, hvorefter jeg kan komme i gang med træningen. Under min træning er der mange gode datapoints, som i realtid giver mig et overblik over min performance. Pulsen er især vigtig for mig; at jeg gerne skulle opnå en lavere puls under løb, end da jeg startede med at løbetræne for noget tid siden.

Grit Pro X har en særlig egenskab til at måle den øvrige og den nedre grænse for min puls samt gennemsnittet. Data, som disse, kan jeg sammenligne i Polar-appen, når jeg vil se på de øvrige dages træning, om der er fremskridt. Endelig er der pulszoner, så jeg kan se, om jeg skal sænke tempoet som følge af at ligge i den røde pulszone.

Appen er dog noget uoverskuelig, og det tager lidt tid at finde overblikket og vej igennem statistikkerne. Jeg kan dog se følge udviklingen i min performance, ligesom jeg kan få et overblik over dagen, ugen og måneden i forhold til forbrændte kalorier, søvn og aktiviteter. Dog skal jeg have in mente, at skridttælleren og kalorieregnskabet er behæftet med fejl.

Batterilevetid

Grit Pro X sluger en del batteri. Med mine indstillinger og anvendelse bruger uret 12 % af batteriet om dagen. Jeg har haft GPS’en aktiveret i godt 1½ time i testperioden, ligesom uret har monitoreret min søvnkvalitet om natten og løbende holdt styr på mine fysiske aktiviteter. Batterilevetiden er dermed ikke synderlig imponerende i forhold til de øvrige modeller, som også har indbygget iltmålere.

 

Withings Body Scan

Afslutningsvis skal vi lige forbi Withings igen, der er aktuelle med den avancerede, men dyre ”badevægt”. Body Scan kan dog lidt mere end blot måle din vægt. Og det kan være et vigtigt motivationsskabende redskab i jagten på færre kilo.

Din vægt, afhængig af din træning, kan nemlig forblive den samme, eller du kan tage på, selvom du træner, eftersom du omdanner fedt til muskler – og muskler vejer som bekendt mere end fedt. Dermed kan en simpel badevægt snyde dig.

Body Scan går, ligesom andre kropsskannere, ind og måler din fedtprocent og muskelmasse, så du får et mere nøgternt og retvisende billede af din krops tilstand. Body Scan lever i den grad op til sit navn. Står du med skannerens håndtag i hænderne, får du et godt billede af fordelingen af fedt og muskler, ligesom skanneren giver dig en status på dine nervebaners tilstand – disse funktioner ser man ikke mange andre steder.

Endelig går skanneren ind og giver dig et EKG (elektrokardiogram) og en undersøgelse af dit blodomløb, så du kan se, om hjertet slår, som det skal, og hvorvidt blodomløbet fungerer, som det skal. Da jeg for nylig har været gennem en hospitalsskanning af kranspulsåren og mit blomomløb, har jeg en rimelig klar og opdateret viden om tingenes tilstand – og Body Scan kommer, ligesom mine undersøgelser, frem til konklusionen, at jeg har et godt og velfungerende blodomløb, ligesom mit EKG minder om det, jeg fik taget på hospitalet.

Dermed imponerer Withings med deres sundhedsteknologi, og det giver mig en vis ro i hverdagen, at der er et apparat, som kan fange eventuelle uoverensstemmelser i hjerterytmen, eller hvis blodomløbet ikke fungerer, som det bør.

Prisskiltet er dog også noget heftigt, da du skal slippe kr. 3.000 for Body Scan, men du får en kropsskanner, som går ind og fortæller dig, gennem en bred række datapoints, hvilke legemer du bør træne noget mere, ligesom du får et pænt overblik over helbredet.

Alt sammen virker motiverende på mig, så jeg nu ved, hvor meget fedt der løbende bliver omdannet til muskler, og jeg bør træne min venstre arm lidt mere end den højre. Ej at forglemme er det overordnede billede af mit helbred.

 

Afrunding

Motivationen for at spise sundere og træne mere kan opretholdes gennem overblikket over dine fremskridt. Smarturene i guiden her kommer med variable bidrag, og de viser også, at du ikke kan få alt i ét ur.

Køb Withings ScanWatch og Withings Body Scan, hvis du har brug for et dybere indblik i dit helbred og kropslige tilstand. Men ScanWatch fungerer ikke optimalt som træningsur eller aktivitetstracker. Du skal se på noget dyrere end guidens billigste smartur.

Hvis smartphonetilslutning og sundhedsværdier er sekundære for dig, og du leder efter en træningspartner med evnen til at give et dybere statistisk indblik i din træning, bør du kigge nærmere på Polar Grit Pro X, der er designet til udendørstræning og indsamler en del data om din performance. Batterilevetiden halter dog i forhold til de øvrige modeller i guiden.

Flotter du dig og kommer op på kr. 6.000, kan du have gavn af Suunto Vertical Titanium Solar, hvor du får lang batterilevetid, omfattende træningsdata, statistisk overblik over dit helbred og performance såvel som smartphonetilslutning. Men også her er der problemer med præcision – dog ikke i samme omfang som med Polar Grit Pro X.

Du skal faktisk helt op omkring kr. 7.000 for et Garmin Fenix 7X Sapphire Solar, før du får et smartur med høj præcision. Samtidig er Fenix 7X også det ur, der fungerer bedst i hverdagen med Garmin Pay-modulet, retvisende billede af dine aktiviteter og helbred samt omfattende træningsfunktioner og statistikker.

 

Annonce:
Forrige artikelAmazon anklages for at lokke kunder til Prime-medlemskab
Næste artikelZuck vs Musk: Den næste store sportsevent?
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.