Forside * Nyheder

Calibri er død! Længe leve Aptos!

-
(Foto: Microsoft)

Den font, de fleste af os er i kontakt med flere gange om dagen, bliver nu fornyet. Microsofts standardfont står foran en opdatering.

Det har i de sidste mange år været svært at slippe uden om Calibri. Og nej, der er hverken tale om en ny virus-variant eller et italiensk mode-mærke. Calibri, hvis du ikke skulle vide det, er den font, som Microsoft lige nu bruger som standard i de fleste af sine programmer.

Det betyder, at jobansøgninger, officielle breve og andre dokumenter, hvor afsenderen har været for doven eller ikke har været teknisk eller grafisk begavet nok til at skifte fonten ud, har indeholdt tekst sat med Calibri (hvis man kan tale om at ”sætte” noget, når der ikke er tale om papirstryk…).

Annonce:

På samme måde har man i mange år kunnet identificere lidt for hastigt sammensatte Powerpoints eller præsentationer, hvor den præsenterende simpelthen bare ikke synes, det visuelle betyder noget på at de er lavet med Calibri. På den måde er Calibri formentlig den kedeligste font i verden, fordi vi alle har gloet på den længe.

Faktisk har Calibri været Microsofts standardfont siden lanceringen af Microsoft Office 2007 tilbage i 2006. Vi har altså været i selskab med Calibri i 17 år. Fonten blev også yderligere cementeret som en Microsoft-standard med den notoriske Windows Vista i 2007.

Med og uden serif’er

Men nu opdaterer Microsoft endelig sin skrifttype. Calibri er på vej ud som standardfont i Word, Excel, Powerpoint med mere. Ind kommer i stedet Aptos, der umiddelbart ser ud til at have lidt mere stil end den noget anonyme Calibri.

(Foto: Microsoft)

Hvor Calibri ikke gør så meget ud af serif’er (små krummelurer og streger, der gør fonten mindre strømlinet og mere detaljeret) har Aptos både varianter med og uden serif’er. Uden serif’er ligner den lidt en standard Arial- eller Helvetica-font.

Med serif’er ligner den dog lidt mere en smal (condensed, som det hedder i font-sprog) version af klassiske serif-fonte som Times eller Georgia. Der er i hvert fald langt mere stil over det end med Calibri.

Må ikke hedde Ølby

Hvis du er font-nørd og synes, du har set Aptos før, er du ikke helt galt på den. Microsoft fortæller, at den tidligere var tilgængelig under et andet navn, men Aptos’ skaber, Steve Matteson har omdøbt den i forbindelse med opdateringen.

(Foto: Microsoft)

I Microsoft Designs udmelding om fonten er der ingen informationer om, hvorfor fonten er blevet omdøbt. Men det kan have noget at gøre med at fontens tidligere navn var lettere alkoholpræget: Bierstadt. Microsoft har formentlig forsøgt at undgå klager over promovering af en Øl-by (ikke at forveksle med Ølby ved Køge) i samtlige af sine produktivitetsværktøjer.

Aptos bliver rullet ud nu, men det sker stille og roligt. Så hvis Calibri ikke bliver smidt på porten som standardfont næste gang, du opdaterer Microsoft 365-programmerne, er det bare at vente. I øvrigt, hvis du lige nu vrider hjernen for at prøve at huske, hvad Microsoft brugte som standardfont før Calibri, så var det såmænd Arial.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.