Forside * Nyheder

Nolan: ’Oppenheimer’ handler på en måde om AI

-
(Foto: HellaCinema CC-BY-SA 4.0/Universal)

Den kommende storfilm om atombombens opfindelse handler i høj grad om at tage ansvar for teknologi, siger filmens instruktør.

På torsdag har Christopher Nolans næste film, ’Oppenheimer’, premiere. Som vi tidligere har skrevet om, er der store forventninger til at det er en brag af en film – også når man ser bort fra dumme morfar-ordspil.

Men det er ikke tilfældigt, at Nolan laver en film om atombombens opfindelse netop nu. Filminstruktøren er som så mange andre dybt bekymret for, hvordan teknologien udvikler sig lige nu, især når det gælder nye former for kunstig intelligens.

Annonce:

Efter en screening af filmen i New York søndag aften, deltog Nolan i en paneldebat med en række forskere, samt forfatteren bag den bog, ’Oppenheimer’ er baseret på. Og her kom Nolan med nogle bemærkelsesværdige udtalelser. Det skriver The Verge.

Udviklingen af atombomben er en af de mest betydningsfulde teknologiske innovationer i det seneste århundrede. Derfor blev Nolan også spurgt, hvad han mener at højborgen for teknologisk innovation i vore dage, Silicon Valley, kan lære af filmen.

”Frygtindgydende fremtidsudsigt”

” Jeg håber, at de vil lære noget om at tage ansvar”, svarede filminstruktøren, ” når man arbejder med teknologisk innovation er man nødt til at kunne placere et ansvar”. Og hvis nogen skulle være i tvivl om, hvem Christopher Nolan hentyder til, så uddybede han hurtigt – dog uden at nævne navne:

” I de sidste 15 år har vi set en masse firmaer skyde op, der for eksempel smider omkring sig med ord som ’algoritmer’ uden egentlig at vide, hvad det betyder i en meningsgivende, matematisk forstand. De vil bare ikke tage ansvar for hvad den algoritme rent faktisk gør.”

Det er tydeligt, at Nolan ser paralleller mellem atombombens udvikling og AI, når det gælder ansvar: ”…og at nogen skulle tage en lignende tilgang til kunstig intelligens er en temmelig frygtindgydende fremtidsudsigt. Frygteligt. Ikke mindst fordi AI bliver integreret i forsvars-infrastrukturen, og på et eller andet tidspunkt bliver atomvåben formentlig også styret af AI”, sagde han.

Nolan lagde ikke fingre imellem: ”Vi er dødsdømte, hvis vi tillader, at folk betragter sådan en AI som værende en separat instans, der er uafhængig af den person, der styrer, programmerer, eller sætter en AI i anvendelse. Vi er nødt til at prioritere ansvaret. Vi er nødt til at kunne holde folk ansvarlige for de værktøjer de bruger”.

’Oppenheimer’ kan blandt andet ses i tre danske biografer Sådan som Nolan mener, den skal ses: På 70mm film i IMAX. Imperial i København, Gentofte Kino og Nordisk Film Biografer i Århus C viser den i dette format. Hvis du vil se en demonstration af, hvorfor 70mm IMAX er en god idé, kan du checke videoen herunder.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.