Forside Produkter Auto

Tesla taget i at snyde med rækkevidde-tallene

-
(Foto: Tesla)

Når kunderne sendte bilen på værksted, fordi ikke kunne opnå de lovede km på en opladning, blev aftalerne aflyst og afledningsmanøvrer iværksat

For lidt over en måned siden fik det tyske erhvervsmedie Handelsblatt international opmærksomhed, da mediet fik fingre i 100GB interne dokumenter fra Tesla. De viste blandt andet, at firmaet havde modtaget tusindvis af klager over ting, der aldrig rigtig havde fået offentlighedens opmærksomhed.

Men nu følger Reuters op med en afsløring, der ser ud til at være endnu mere problematisk for Tesla. I en lang, detaljeret og vel-researchet artikel demonstrerer nyhedsbureauets journalister, hvordan Tesla i et helt årti har lovet meget mere end de kunne holde, når det gælder rækkevidden for firmaets elbiler – og i visse tilfælde også har snydt kunderne desangående.

Annonce:

Når det gælder elbiler, er der tre fundamentale parametre, der er virkelig essentielle: 1. rækkevidden på en oplading, 2. hvor hurtigt, bilen kan lade op, og 3. hvor mange steder, bilen kan lades op. De to sidste parametre har Tesla altid været kendt for at have godt styr på med deres Supercharger-stationer.

I forhold til rækkevidden har Tesla også markedsført sig på at være i front. Men ofte oplever Tesla-ejere ifølge Reuters, at de slet ikke kan opnå de antal kørte km, som blev lovet, da de købte bilen. Men hvad værre er, så har Tesla også bygget algoritmer ind i batterimåleren på instrumentbrættet, der viser at der er flere km tilbage på batteriet, end der i virkeligheden er.

Elon beordrede ”rosenrød” rækkevidde

Ifølge en anonym kilde, Reuters har talt med, som har kendskab til de tidlige designprocesser hos Tesla, beordrede Elon Musk personligt, at den tilbageværende strøm på batteriet skulle angives mere ”rosenrødt” end hvad, der rent faktisk var tilfældet. ”Elon ville gerne give folk den god fornemmelse i kroppen, man får når man køber en bil, der fuldt opladt lover 5-600 km rækkevidde”.

Batteri-indikatoren ville således vise et højere antal resterende km, end bilen rent faktisk kunne køre, så længe batteriet var over 50% ladt op. Når batteriet kom ned under 50%, skiftede algoritmen så over til en mere realistisk angivelse af km-kapaciteten. Derudover havde Teslaerne ligesom de fleste andre elbiler en sikkerhedsbuffer, så de kunne køre 24 ekstra kilometer, selv når batteriet blev angivet til at være helt i bund.

Når Tesla-ejerne så ikke kunne forstå, hvor den lovede rækkevidde blev af, troede de ofte, at der var noget galt med deres biler og bestilte tid hos Tesla-forhandlernes værksteder. Men så snart det gik op for værkstederne, at der var tale om et tjek af batteriets kapacitet, fik mange Tesla-ejere aflyst deres aftaler ifølge Reuters.

(Foto: Tesla)

Det viste sig endda at være en helt intentionel strategi, netop fordi der ikke kan gøres noget ved et misforhold mellem en markedsført rækkevidde og hvad kunderne så rent faktisk opnår. Sidste sommer startede Tesla så et såkaldt ”afledningsmanøvre-hold”, hvis eneste opgave er at aflyse så mange af de rækkevidde-relaterede værkstedsaftaler som muligt.

Tesla er den værste rækkevidde-løftebryder

Holdet har til huse i Las Vegas, hvor Reuters rapporterer, at nogle af holdets medlemmer fejrer endnu en aflyst aftale ved at spille højlydt på en xylofon, mens kunden stadig er i røret (med mikrofonen på mute). Det udløser som regel bifald fra kollegerne, der nogle gange stiller sig op på skrivebordene for at fejre ”sejren”.

Reuters har ikke kunnet fastslå, om Tesla stadig sætter den førnævnte algoritme i batteri-indikatoren. Kun at denne blev sat i brug for omkring 10 år siden. Men nyhedsbureauet refererer til, hvordan Tesla oftere end andre elbil-producenter bliver kritiseret for at overdrive sine rækkevidde-tal.

Det er kendt sag, at elbilers rækkevidde er kortere i koldt vejr, men myndighederne i Sydkorea valgte alligevel at give Tesla en kæmpebøde tidligere i år, efter en undersøgelse viste, at kulde forårsagede adskillige Tesla-modellers rækkevidde til at falde til under halvdelen af det markedsførte antal.

Data fra 8.000 Teslaer indsamlet i 2022 og 2023 af elbil-analysefirmaet Recurrent viste, at batteri-indikatoren ikke så ud til at være påvirket af kulde, selv om batteriet rent faktisk bliver det. Det er også Recurrent, der har fastslået at populære elbiler på det amerikanske marked fra Hyundai, Ford og Chevrolet viser det tilbageværende km-antal mere korrekt end Teslas.

En anden undersøgelse refereret i Reuters-artiklen viser, at blandt 21 forskellige elbilmærker var Tesla værst, når det gælder at opnå den lovede rækkevidde. Ligesom på laptops og smartphones er det svært at opnå producentens lovede batteriydelse, og de 21 bilproducenters elbiler lå i gennemsnit 12,5% under, hvad der blev lovet i markedsføringen. Men Teslas opnåede rækkevidde var gennemsnitligt 26% under, hvad firmaet havde lovet.

Annonce:
Forrige artikelApple kan utilsigtet have afsløret en ny iPhone-funktion
Næste artikelGuide: Forventningerne til true wireless øretelefoner
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.