Forside * Featured

TEST: Samsung Galaxy Z Flip5 – Foldbar Android til folket

-

Samsung er på 5. generation af deres Z Flip serie, og i år er det primært den store skræm på forsiden der adskiller den fra sidste år. Vi har testet Galaxy Z Flip5.

Er du på jagt efter en god Android foldbar, der åbner som en østers (Clamshell design), så er der efterhånden mange spillere på markedet, men den førende er fortsat Samsung, der med deres Z Flip telefon har sat standarden igennem de sidste år. I år er vi nået til 5. generation, og Samsung Z Flip5 kommer med nyeste Snapdragon chipset, der performer på højde med nyeste chipset fra Apple.

Vi har testet Samsung Galaxy Z Flip5, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning og design

Samsung Galaxy Z Flip5 kommer i en lille æske der udover telefonen indeholder et USB-C kabel og en Sim-Pin. Du skal selv have en USB-C oplader, og den koster også nogle hundrede kroner, hvis du ikke allerede har en i forvejen.

 

Det nye Flex-hængsel gør fold’et helt fladt

Z Flip5’s design minder om sidste år, og så ikke helt alligevel, for Samsung har udviklet et helt nyt hængsel, som gør at telefonen nu nærmest lukker helt tæt sammen. Og ligesom på Z Fold5 som vi også lige har testet(https://www.recordere.dk/2023/07/test-samsung-galaxy-z-fold5-stadig-den-bedste-foldbare/), så klæder det virkeligt telefonen. Desværre har det ikke gjort noget ved den fold der skabes på den store skærm når du folder den ud. Der er stadig en tydelig fold, som mærkes når du bevæger fingeren rundt på skærmen.

Den anden store forskel er den 3.4″ Flex Vindue skærm der er på forsiden. Skærmen er nu så stor, at du virkeligt kan bruge den til andet end bare notifikationer.

 

På højre side har du stand-by knap med fingeraftryklæser, og en lydstyrke knap som du let kan betjene med en hånd. I bunden finder du USB-C, som kan bruges til opladning eller tilslutning af forskellige USB-C enheder. Under toppen af bunden, finder du mulighed for trådløs Qi opladning.

Z Flip5 har en IPX8 certificering, og det betyder at du kan tabe den på lavt vand, og skynde dig og fiske den op, uden at det burde ødelægge telefonen.

Z Flip5 kommer i farverne Mint, Graphite, Cream og Lavender, og starter ved 9.499,-

 

Skærmene – 3.4″ Flex Vindue og 6.7″ foldet ud.

Z Flip5 kommer med to skærme. En 3.4″ på forsiden og en 6.7″ AMOLED skærm som den primære skærm når den er foldet ud.

Samsung kalder skærmen på fronten for ’Flex Window’, og skærmen er på 3,4”, men på grund af afrundede hjørne og den nedre udskæring er kun 95% af denne synlig. Men de widgets, der allerede var tilgængelige i en meget spartansk form på forgængeren er nu noget mere udbyggede. Du kan endda se flere af dem på én gang i ’Multi Widget View’.

Jeg kunne godt tænke mig at se at Samsung ydede en endnu større indsats på Flex Window skærmen når det gælder funktionalitet, for selvom den både kan fungere som kamera-søger, og det fungerer rigtigt godt, og der er en stor håndfuld widget, så virker det som om at skærmen har et enormt uopfyldt potentiale, så der ville det være lækkert hvis Samsung præsenterede en plan for hvad vej det nye og spændende vindue bevæger sig. For en ting er sikkert det nye Flex Window har kæmpe potentiale.

Flex tilbyder lige nu en “Labs” funktion, der tillader apps at blive vist på den lille skærm, men lige nu er det under 10 (de vigtigste er Beskeder, Netflix og YouTube).

Opløsningen på Flex Windows-skærmen er 720 x 748 pixels i 306 PPI.

 

Hovedskærmen indvendig er en 6,7-tommer AMOLED 2X-skærm med op til 120Hz refresh rate. Opløsningen er på 2640 x 1080 pixels i et 22:9-skærmforhold. Og på lyssiden i skærmen har Z Flip5 fået et løft til hele 1.750 nits.

Som altid står Samsung’s OLED skærme bare knivskarpe, og giver virkeligt en god og hurtig skærmoplevelse. Og selvom jeg allerede har brokket mig over det fold der mærkes i skærmen, skal jeg dog sige at det på visningssiden ikke giver problemer.

Skærmene er iøvrigt beskyttet af Victus 2 fra Gorilla Glass

 

Ydelsen er virkelig god med Snapdragon 8 Gen 2.

Galaxy Z Flip5 har fået den nye Snapdragon 8 Gen 2., og den giver et ordentligt spring i ydelse og optimering. På Geekbench 6 scorer Z Flip5 2.025 i single-core og 5.226 i multi-core. Det er meget tæt på det samme som man får på det nyeste iPhone chipset, og det er mere end OK.

Under hele testen havde vi ingen problemer med at køre hverken spil eller flere programmer samtidigt. Du får 8GB RAM og enten 256GB eller 512GB lagerplads, så du har rigeligt med plads til at gemme apps, data, billeder og videoer.

Så når det gælder ydelsen i apps, multitasking og spil, så er ydelsen på Samsung Galaxy Z Flip5 klart godkendt.

 

Batteriet holder fint, men få nu mere fart på opladningen

Et sted jeg ville ønske at Samsung havde højere ambitioner på deres foldbare, er på batteritiden. Z Flip5 kommer med et 3.700 mAh batteri, der godt kan holde hele dagen, hvis man ikke spiller på den hele tiden eller ser konstant video, og skal du oplade, så kan du oplade via USB-C og med op til 25W og 15W via den trådløse Qi standard. Det tager ca. 30 min. at oplade telefonen til 50% via kabel.

Du kan også bruge omvendt trådløs opladning, så du f.eks. kan oplade dine trådløse in-ear hovedtelefoner fra din telefon. Den kan oplade med 4.5W.

Jeg er ikke imponeret over hastigheden, men da jeg nærmest altid oplader natten over, så gør det mig ikke så meget, men er man på farten og har brug for et hurtigt batteri pit-stop, så gør man klogt i at have købt en god USB-C oplader, der kan levere de understøttede 25W.

 

Hvordan virker den som telefon ?

Samsung Galaxy Z Flip5 er en god telefon og en fantastisk foldbar. Du får plads til 2 Nano-SIM, og så understøtter Samsung også eSIM, så du har rigeligt kombinationsmuligheder der passer præcist det behov du måtte have for SIM-Kort.

Du får 5G netværk, og så har de indbyggede antenner en rigtig god dækning. Vi testede med Telmore (TDC Net), og der oplevede vi både gode datahastigheder og samtale-kvalitet i den uge vi har testet telefonen.

På trådløse forbindelser får du Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band og muligheden for Wi-Fi Direct hotspot til datadeling. Oven i det kommer telefonen med Bluetooth 5.3 med understøttelse af A2DP, LE og aptX HD.

Og så er Z Flip5 let at gemme i lommen. Også selvom den er foldet. Men har du tight-jeans på, skal du nok finde et andet sted at gemme telefonen..

 

Kommer med Android 13 og OneUI 5.1.1

Samsung Galaxy Z Flip5 kommer med nyeste Android 13, og så har den også nyeste version af Samsungs OneUI, som ved testen var 5.1.1.

Samsung har stadig samarbejde med både Microsoft og Netflix, og installerer en række apps på telefonen, som du så enten kan vælge at bruge eller slette selv.

Du får 3 års major software opdatering og 5 års sikkerhedsopdatering med.

 

 

Kamera – Her er ikke meget nyt

Kameraet på Z Flip5, er stort set det samme som sidste år, og det er for de fleste en rigtig god oplevelse, men hvis du er på jagt efter den bedste kameratelefon lige nu, skal du nok overveje at kigge mod Galaxy 23 Ultra, og så ikke tænke foldbar.

På bagsiden af telefonen finder du op til 50MP og op til 3x optisk zoom.

Kamera app’en fungerer rigtigt godt, og du kan tage op til 8K/30 video. Nedenfor er der eksempler på billeder taget med Samsung Galaxy Z Flip5.

 

 

Konklusion – Skal / Skal Ikke – Jeg er i tvivl

Jeg har nærmest hvert år sagt at Z Flip familien er den bedste foldbare, og i år får du nærmest fuldt hus på ydelse og samle kvalitet. Meeeen, så er der lige kameraet og det ikke opfyldte potentiale på den nye Flex Windows skærm.

Hvis du vil have en holdbar foldbar, så er jeg ikke i tvivl. Galaxy Z Flip5 er øverste hylde. Deres nye hængsel virker bund solidt, og samle-kvaliteten på telefonen er i top, men så er der lige den fold der er på skærmen, der ville jeg gerne have haft at Samsung havde forsøgt at fjerne mere af den. Jeg er ikke bange for den går i stykker, men ville gerne have en bedre full-screen oplevelse.

Og så ville jeg også gerne have haft at Samsung havde prøvet at gøre mere ud af kameraet. Det er jo en telefon til knap 9.500 i startpris.

Personligt ville jeg nok lige vente nogle måneder, til Z Flip5 falder i pris, og så slå til. For jeg ville ikke købe sidste års model. For der er det nye chipset fra Snapdragon altså for lækkert.

Skal du købe en foldbar nu, bør du dog klart overveje Z Flip5, for det er i min optik stadig den, der har flest plus’er på listen.

 

(Foto: Samsung)

Pris og tilgængelighed

Z Flip5 kommer i farverne Mint, Graphite, Cream og Lavender. Som altid er foldbare telefoner relativt pebrede, og Z Flip5 starter ved 9.499,- for standardmodellen. Den er allerede nu tilgængelig i butikkerne og på nettet, og allerede nu er der krig på prisen, så du kan altid finde bedste dagspris her.

Samsung Galaxy Z Flip5
Design
Ydelse
Skærm / Skærme
Kamera
Batteri
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Lækkert design
God skærm
Virkeligt godt hængsel
Minus
Folden på skærm stadig dyb
Langsom opladning
4.2
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.